Mitt träningsår 2018

Träningsåret 2018 känns som ett riktigt kanonår. Min träning har flutit på riktigt riktigt bra. Jag tänkte summera lite och dela med mig av träningsåret 2018! 

Detta var mina förväntningar på 2018

  • Utöka till två friidrottspass i veckan. Min träningsgrupp har erbjudit sig att flytta på ett träningspass tidsmässigt så att jag kommer att kunna vara med oftare (haft svårt då det krockat med mitt jobb). Det är så roligt att ha en träningsgrupp och skönt när någon annan mellan varven säger vad en ska göra.
  • Kanske göra min första friidrottstävling? Mina tränare har pratat om detta bara för att vi ska få testa på hur det är när en tävlar. Skulle vara lite roligt att få känna på och se rutinerna runt sådant. Allt är så spännande med att syssla med en ny idrott.
  •  Förbättra konditionen eller framförallt få fart på löpningen. För några år sen sprang jag hela tiden, senaste tre åren inte lika mycket. Men jag har fått ett allt större sug efter löpning så ska bara ta mig över tröskeln lite oftare.
  • Byta gym – det är egentligen något jag tänkt på i ett år. Har egentligen bara varit kvar för att det är smidigt då Marko tränar där, men för min träningsmotivation behöver jag byta. Jag har bestämt vart, men det håller jag på ett tag till ;)

Januari 

Jag började starkt med pers i knäböj på 70 kg och bättre djup än någonsin. Jag blev sugen på att nå 100 kg i knäböj, men riktigt där är jag inte ännu. I övrigt lite friidrott och styrka blandat om vartannat plus inköp av gymkort och byte av gym.  Nordic Wellness öppnade några meter från ÖKK så fortfarande smidigt att ta sig till gymmet tillsammans med Marko, bara att vi går till varsitt gym.

När jag äntligen fick lasta på dom röda viktskivorna! 

Februari

I februari var mitt fokus att ha träningen som andningspauser. Jag hade fullt upp med att få allt klart inför nya studion, jobbade nästan dygnet runt, men släppte allt någon timme om dagen, tränade nästan dagligen om jag minns rätt, just för att bara få en paus från allt annat. Dock ganska lugna pass. 

Många lugna pass med fokus mage/core blev det i Februari för att tänka på annat än jobb

Mars

I mars så körde jag min första friidrottstävling så en del teknikträning inför. Jag övade även på en hel del rörlighet och hopp. Genomförde mina tyngsta 5 km på skidor när jag hälsade på syrran och brorsan i Luleå/Boden. 

Det kanske inte syns här, men jag hade inget glid över huvud taget på mina hyr-skidor. Jag var typ död. Lite annat än när jag testade längdåkning i Åre året före. Det var en behagligare upplevelse. 
Min första friidrottstävling och jag fick ju ändå stå på pallen två av två gånger. PB i längdhoppet är inte fy skam ändå. 

April

I april körde vi igång uppbyggnadssäsong och jag kom igång med löpningen igen. Konditionen var i botten, helt bedrövlig, men som jag saknat endorfinpåslagen av ett riktigt flåsigt pass. 

Efter ett intervallpass i Markaskogen. 

Maj -Juni

I maj fick jag problem med ett knä efter ett häckpass, tror det var en överansträngning så för att inte fresta mig själv med för mycket träning som jag inte klarade av skedde större delen av träningen på studion. Jag skrev också om att våga variera träningen vilket var lika mycket pepp till mig själv som andra.  Jag testade Jillian Michaels träningsupplägg/app och tyckte det var kul ca 4-5 veckor innan jag tröttnade, men körde på fram till semestern. På grund av jobb och ont i knät blev det lite mindre friidrott, men fick in några onsdagsintervaller i slutet på Juni.

Hoppade och svettades på min födelsedag, tror inte att det var en bra grej för mitt knä.. men hoppa är kul! 
En sak med Jillian Michaels upplägg var att det var mycket flås och svett och fungerade utmärkt att köra i studion. Dock blev det samma övningar om och om igen och efter ett tag även samma träningspass, så jag tröttnade. För lite variation.

Juli

Juli var årets mest aktiva månad. Första veckan körde jag sista veckan på mitt träningsprogram, har en påbörjat får en avsluta. Jag började känna att konditionen var riktigt bra. Det blev många promenader i solen. Även semesterveckorna var aktiva och jag kände ett skönt flow. 

Juli bjöd ju på extrem värme och jag passade på att ta en hel del promenader. Upptäckte ett naturreservat nära där vi bor bland annat.
Det ser ut som en kuliss, men nej det är Bosniens vackra landskap. Varje dag gick vi där på bergen eller sprang. 
Backintervaller var perfekt i Bosnien
Men det blev även lite styrketräning

Augusti

Började med att springa KK-joggen i början på månaden och även om jag kände att jag började ha bättre kondition så var inte det något som märktes av under loppet. Tungt, tungt men jag fick träna pannben och känna av hur otroligt mycket mjölksyra kan få en att hellre vilja jogga än gå.  Fortsatte att träna lite efter Jillian Michells pass blandat med mer styrketräning, var sugen på tunga vikter. Men framförallt sprang jag en hel del

Jag och pappa efter att vi joggat KK-joggen. 

September

I september fick jag lite ont i mitt smalben/vad så gick på akupunktur och massage och fick köpa nya skor.. Onsdagsintervallerna körde jag på med och lite styrketräning på det med resultat som imponerade på mig själv. Mitt smalben/vaden blev bättre och eftersom konditionen var bättre än på länge ville jag bara njuta av flowet. En vandringstur och lyckades vi också klämma in. 

Denna bild är efter ett pass där jag märkt hur mycket bättre rörlighet jag fått. 
Se här liksom, så grymt bra utveckling i rörligheten.
En härlig dagstur i skogen, det blev inte så många då helgerna blev fullbokade denna höst, men så glad att vi spontant åkte iväg på denna.

Oktober

Månaden började jag i Kroatien tillsammans med mamma. Vi gick många promenader och fick in en morgonlöpning. I oktober började jag träna efter det träningsprogram som jag fortfarande tränar efter. Otroligt mycket träningsvärk i början. Tyvärr slog jag i mitt smalben i en plyobox på friidrotten och fick rejält ont. Så sedan slutet på Oktober har jag i princip inte sprungit något. Fått anpassa min träning en del, på grund av smärta. 

Oktober startade jag i Kroatien med mamma. Vi gick många promenader och fick in en joggingtur en morgon.
Nya upplägget utmanar mig med att stå mycket på händer samt hänga på alla möjliga sätt. Kul och svårt, men övning ger färdighet.

November

Började kunna röra mig mer och mer, mitt smalben och mitt jack gjorde så otroligt ont. Det tog flera veckor innan jag var helt smärtfri. Första veckan var jag helt begränsad, hade så ont så jag mådde illa någon dag. I kombination med att jag var väldigt trött och att vi var iväg varje helg så blev det lite färre träningspass. Dock tycker jag träningsupplägget är sjukt kul så det har hållit upp motivationen  tillsammans med mina nya träningskläder och fått mig att ta mig iväg med jämna mellanrum. 

En trött november, men något som piggat upp är mina nya träningskläder. Så sjukt snygga och jag känner mig så stark i dom. Knasigt men sant! 
Jag älskar dessa träningskläder och snacka om förvåningen när jag inser att jag numera har synliga magrutor. Det var min största dröm för några år sen. Jag tycker det är så sjukt snyggt, men har inte haft det som mål så som jag hade för några år sen.

December

Nu har inte hela månaden passerat ännu, men jag har fortsatt träna efter träningsupplägget och jag börjar känna resultat. Jag känner mig starkare och rörligare än någonsin. Jag ska försöka motivera igång mig själv att springa intervaller igen även om jag får köra själv för intervallerna med friidrotten har fått byta dag då vår tränare blev tränare för en till grupp som har sina träningar på onsdagar. Och den nya dagen går inte ihop med mitt schema. Men jag tänker att jag ska nöta på och hoppas att mitt smalben godkänner.

Vissa dagar kan jag få ont, bara jag ställer mig på knä, tror det är nervsmärta. För sen kan det gå flera dagar utan att jag känner något när jag ställer mig på knä. Med facit i hand skulle jag nog ha uppsökt läkare och sytt det där då det var rätt djupt, men alltid lätt att vara efterklok. Hitintills har jag haft två skorpor som lossnat, först en stor, när den lossnade skapades en ny mindre över den djupaste delen. Den skorpan lossnade nyligen och nu är det bara rosa men själva såret är läkt. En kan fortfarande se och känna en utbuktning precis där jag slog i också, pratat med några andra som slagit i smalbenen och dom har haft utbuktningarna flera år efter. Så blir kanske permanent. 

Blir imponerad av min egna kropp och styrka. En träningsselfi från gymmet. 
Många utmanande och roliga övningar så som här, kasta boll i golvet samtidigt som en ska hålla balansen. 

Summering

Allt på listan jag skrev i Januari har jag ju lyckats få med. Wow, bra jobbat! Året har bjudit på sina utmaningar med ett ont knä, ett krånglande smalben/vad och sen ett annat ont smalben. Men jag har trots detta tränat på och anpassat träningen. Jag har jobbat mycket rörlighet och foam roller i år samt core-fokus. Det känns som att jag verkligen fått utdelning av det målmedvetna och tålamodskrävande jobbet att träna på svaga punkter. Jag har haft ett riktigt bra träningsår och känner mig riktigt stark. Nu har jag nog tappat lite flås, men det har varit så kul att komma igång med löpningen igen och flåset har varit bättre än på länge. Jag ser fram emot vad 2019 kommer erbjuda för om den utveckling jag känt under 2018 fortsätter så kan det bli ett grymt roligt och utvecklande träningsår. Hur har ditt träningsår varit? 

1 reaktion på ”Mitt träningsår 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.