Utegym i Örebro – din guide till alla Örebros utegym

Bor du i Örebro och vill träna utomhus, då kommer här en lista på Örebros utegym och var du kan hitta dessa! Eller om du planerar att besöka Örebro i sommar så har du den kompletta listan här. För om det är något som är svårt att få information om är hur många utegym och var dessa finns i Örebro. Jag visste faktiskt inte om att det fanns så här många, kände bara till fem innan min research. Jag har inte besökt alla, men några och jag har försökt beskriva lite kort om vilka förutsättningar det finns för träning och även materialet.

Örebros Utegym

Grönpepparparken i Sörbyängen/Ladugårdsängen i nya parken precis där mellan Sörbyängen och Ladugårdsängen finns ett nybyggt utegym i trä. Chinsräcken, dipställning, träpålar för knäböj, marklyft och axelpressar. Gymmet ligger i det sydöstra hörnet av parken. Här finns redskap så att du kan träna igenom hela kroppen. Bra med grönytor i parken.
Grönpepparparkens utegym i trä
Stora holmen ett utegym i metall och plats.  Här finns bröstpressar, crosstrainer, ställningar för att träna mage, rodd maskiner och mycket mer. Holmen har även väldigt mycket grönyta och en slinga runt som är 1 km så en bra plats för att exempelvis utföra intervaller på. Väldigt vacker natur. Det finns även möjlighet att göra ett hälsotest runt Holmen då spåret är ett Hälsospår. Vid ena bron finns en tavla med tabeller där du kan utläsa ditt konditionsvärde utifrån hur snabbt du sprungit eller gått runt Holmen.
Utegymmet på Stora Holmen, bra variation och yta runt om till kompletterande övningar.
Karlslund, även här ett utegym i trä, större utbud än i Grönpepparparken och dessutom Karlslunds motionsspår alldeles intill där du kan välja bland flertalet olika distanser utifrån vad som passar dig från 1,2 km till 15. Utegymmet är några meter in i skogen efter Start skylten. Det finns även en grusgrop alldeles intill utegymmet, där finns det bland annat en del bildäck en kan släpa runt på.
Alnängarna, Oset /Naturens hus kärt barn har många namn. Ett fullt utrustat utegym i trä med möjligheter för att träna hela kroppen. Det finns även instruktioner för hur du ska använda redskapen på plats. Väldigt populärt och det lättaste gymmet att hitta information om. Finns bra möjligheter till konditionsträning i anslutning och väldigt vacker omgivning.
Universitetet Vid studentgatan inne på universitetsområdet finns ett lite annorlunda utegym från övriga. Här finns skivstänger med vikter, det finns rep att köra konditionsträning med, ringar och massa annat.
Markaspåret Ett nyligen upprustat gym med några nya moduler även detta gym är i trä. Detta är ett lite äldre gym annars och ligger precis vid starten (parkeringen) av Markaspåret.
Sanatoriespåret i Adolfsberg Också detta gym i trä, relativt nymonterat (vintern 2015). Lite liknande som gymmet i Grönpepparparken.
Gustavsvik För att komma åt detta utegym behöver du antingen ha ett kort på gustavsvik eller betala inträde. Här erbjuds ett utegym i anslutning till utebadet, 16 stationer med kompletta beskrivningar för att kunna användas.
Varbergaparken Det svåraste gymmet att hitta information om, även detta är i metall liknande det på Stora Holmen, invigdes 2013.
Rosta/Trumpetaregatan Nyaste inslaget i staden, invigt 2017 ett utegym som enligt bilderna liknar det vid Universitetet. Kul!
Kvarntorpshögen, Kvarntorpstrappan Tillhör egentligen Kumla, men här finns det ett utegym i trä precis vid starten av trappan, så möjligheten till både konditionsträning av några varv i trappan och styrketräning med redskap finns. Liknande utbud som i Karlslundsspårets utegym.
Utegymmet vid Kvarntorpstrappan erbjuder bland annat möjlighet till armgång.

Mina tankar kring utegym

I Örebro verkar det vara populärt med utegym byggt i trä. Det är kanonbra för dom som redan är starka och tränade. Dock inte så anpassat för nybörjare. När jag bodde vid Grönpepparparken och testade det utegymmet så var det tungt, nästan för tungt för mig som ändå är rätt vältränad. Det fanns olika tunga stockar, men dom lättaste var fortfarande ganska tunga. Dessutom var alla mått (grepp) och höjder utifrån manliga mått. Det är sådant som kan störa mig. Därför gillar jag ur folkhälsoperspektiv gymmen i metall där en till största del jobbar med sin egen kroppsvikt bättre. Det är lägre skaderisk ger bra belastning, vissa maskiner kan bli lite lätta för en vältränad, men med lite kreativitet så kan en utmana även där, vältränade har oftast mer kunskap och kan därmed vara mer kreativa i sina lösningar jämfört med nybörjare. För en otränad så kan det istället vara nästan tvärtom, på gränsen till för tungt att jobba med sin egen kroppsvikt så allt beror på vilken utgångsnivå en har.

Känner ni till några fler utegym i Örebro? Lämna en kommentar så uppdaterar jag listan!

3 reaktioner på ”Utegym i Örebro – din guide till alla Örebros utegym

    1. Hej Stig-Åke, kul med planer på utegym i Hampetorp! Vilken typ av råd och hjälp är det du behöver, är lite osäker på om jag är den som kan hjälpa dig. Men skicka gärna ett mejl till info@reachyourgoal.se med dina funderingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.