Bli av med putmagen

Så länge jag kan minnas har jag haft den där putmagen. Den där magen som hur jag än försökte dra in den ändå alltid putade. Jag har alltid tränat och insett för flera år sen att jag är svag i bålen. Jag insåg min svaga punkt, men hur mycket core jag än tränade och hur många nya magövningar jag än testade så var den där putmagen kvar. 

Putmage oavsett vikt

Till och med när jag vägde nästan 20 kg mindre än idag så putade min mage. Det gick inte att spänna magen och så fort jag ätit så svällde den upp. Men nu plötsligt så börjar min putmage försvinna. När jag drar in magen så är det inte bara vid revbenen som jag drar in. Utan nu dras även den nedre delen av magen in, själva ”magen”. Wow vilken häftig känsla när jag hittade dessa muskler. 

Vad är det som gjort skillnaden? Skillnaden och min aha upplevelse kom när jag gick mammamage utbildningen. Jag tillhör nog den delen som aldrig kunnat aktivera min mage rätt. Jag kan aldrig minnas att jag skulle ha känt den där känslan. Men nu med 1 ½ år med träning utifrån  grundtänket från mammamage så börjar min putmage försvinna. Vissa dagar så dyker den upp igen, lite beroende på vad jag ätit, hormoner, menscykel och så, men dom allra flesta dagarna kan jag dra in magen. Dom allra flesta dagarna kan jag få kontakt. 

En bild på mig från 2015 till vänster och en från 2018 till höger. Jag spänner på båda bilderna. Men magen ser ju typ platt ut på den till höger. På den till vänster kan ni se magen puta lite lätt.

Hur det påverkat mig

Jag gör egentligen inte nya övningar, det är mer tänket och att jag lärt mig att aktivera rätt som är skillnaden. Förr när jag tränade så fick jag bara träningsvärk i övre delen av magen och ont i ländryggen. Och nu när min putmage börjar försvinna så har jag när jag tränat mage tydliga magrutor på den övre delen, antagligen för att under alla år när jag försökt stärka bålen bara kommit åt dessa muskler. 

Ena stunden kan jag känna mig lite bitter på att det tog 26 år innan jag lärde mig aktivera rätt. Det innebär att jag kommer få lägga många år på grundträning för att komma ifatt. Jag säger att nu 1½ år senare så börjar jag få kontroll, men jag vet och tror att det kommer ta flera år till av målmedveten träning för att stärka upp den kroppsdel som är van vid att vara oaktiverad. Om jag inte tränar på en vecka så känner jag direkt skillnad. Samtidigt känner jag stor tacksamhet, för i min roll som tränare är det absolut svåraste att sätta sig in i hur det känns för andra. Om jag inte själv hade haft detta problem och gått igenom processen att hitta aktivering så hade jag högst troligt inte haft samma förståelse. Tu delad känsla, men jag försöker att se det positiva i det hela, så när bitterheten kommer smygande så försöker jag tänka på tacksamheten och hur det här kan vara en tillgång för mig. 

Här ser ni mig 2016 till vänster, står lite avslappnat, men jag vet att jag tänkte att jag skulle spänna magen, dock kan ni se att det putar en liten mage där bakom linnet. Till höger ser ni mig för några veckor sen. Starka magrutor. Jag väger säkert nästan 10 kg mer idag än 2016,  så det handlar inte om vikten. Det handlar om kontroll på musklerna.

Har du putmage?

Känner du igen dig i det här med putmagen som alltid finns där oavsett hur mycket du väger? Känslan av att du bara kan dra in magen kring revbenen men själva ”magen” är lika putande som innan? Då kan jag rekommendera att läsa detta inlägg och titta på den tillhörande videon. Där har ni många av knepen som jag använt och så behöver du ha en STOR dos av tålamod. Det tar tid, men en dag så kommer du bara ”AHA!” Jag kan säga att jag spelade in videon för snart två år sen, alltså innan jag gått mammamage utbildningen (hade endast läst boken) och innan jag riktigt hade kontroll, vilket jag ser tydligt idag, men det jag säger i videon är bra tips. Så fokusera på det ;)  

Fördelar med att få kontroll på putmagen

Att få kontroll på nedre magmusklerna och bli av med min putmage handlar inte bara om det yttre. Det har hjälpt mig med mindre ländryggsproblem, starkare i nästan alla övningar på gymmet och ett bättre löpsteg. Jag skriver inte bara, för jag är också ytlig och jag älskar ju magrutor, bland det snyggaste jag vet så jag är sjukt glad att jag har några egna att stoltsera med.  Och jag trivs bättre i min kropp, jag känner att jag har kontroll och inte så uppblåst som tidigare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.