Hitta glädje i din träning, del 4

Det här är den fjärde delen i mina tips för att hitta glädje i sin träning. Du kan hitta dom tre tidigare delarna här, här och här. Jag bygger mycket av min träningsfilosofi på att vi alla kan hitta glädje i träning och rörelse och denna serie med tips är några av delarna som jag tror är viktiga för att kunna göra just det. 

Ta dig bort från jämförelseträsket

Det finns så mycket förutfattade idéer om vad träning ska vara och hur en ska göra det och vad som är bästa träningen. Bort med allt sådant. Ja det kanske finns vissa övningar som är effektivare än andra, vissa som är mer populära än andra, men träna det du vill träna. Låt träningen vara en plats där bara du utmanar dig själv! Låt dig inspireras av andra, men jämför dig aldrig!

Att inte jämföra sig kan vara svårt, men är en stor nyckel för att bibehålla glädje i sin träning.

Jag jobbar hårt med detta, jag var en riktigt duktig jämförare och otroligt duktig på att trycka ner mig själv. Med åldern har jag börjat förstå att jag inte kan jämföra mig med någon annan. Jag har mina förutsättningar, mitt utgångsläge och min bakgrund. Ingen annan är exakt likadan som mig, så jag kan inte jämför mig med någon annan. Denna insikt och acceptans har skapat ett lugn inom mig och fått mig att utvecklas snabbare. För positiva tankar skapar så mycket mer än bara harmoni i huvudet. Jag har alltid inspirerats av andra men ändå haft lite bitterhet i att jag inte kan.

Förr kunde mitt selftalk låta så här: Wow hon har så grymt bra kondition och löpsteg, jag vill också kunna springa så där fort och långt, men jag är så dålig och har verkligen ett uselt löpsteg..

Nu låter det mer så här: Wow hon har så grymt bra kondition och löpsteg, jag ska verkligen jobba på dom delarna så jag också utvecklas, kan hon kan jag.

Ganska stor skillnad ändå eller hur?

Utgå från dig själv och du kommer se resultaten mycket snabbare

Om en utgår från sig själv när en kollar på sin utvecklingskurva så ser en också resultat och hur långt en har kommit mycket tidigare. Problemet om en jämför sig med andra är att det finns i princip alltid någon annan som är bättre (om du inte är elitidrottare på toppnivå) så att jämföra sig med andra blir en match som en aldrig kommer vinna. Det är inte så motiverande eller inspirerande och kan lätt ta död på glädjen i att utmana sig själv. Så använd dig själv som måttstock och du kommer se framsteg mest hela tiden. Och att utvecklas och lära sig nya saker, bli starkare, snabbare, uthålligare skapar motivation. Om vi har motivation till något tycker vi oftast att det är roligt.

Det kommer alltid finnas någon som är bättre än mig eftersom jag inte är elitidrottare på toppnivå och därmed kommer jag ju aldrig vinna den kampen. Kampen att jämföra med andra. Att jämföra med mig själv är så mycket roligare för det innebär att jag ser utveckling hela tiden, i princip.

Har du fler tips?

Det här var mitt sista inlägg i serien kring att hitta sin träningsglädje. Har du fler tips? Dela gärna med dig, är alltid så roligt att lyssna till era tankar och funderingar. Vi lär oss av varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.