Hitta glädje i din träning, del 3

Hur går det med glädje och träning, har ni lyckats hitta er träningsform? Att hitta glädje i sin träning tror jag är en viktig del för att få det till en hållbar och livslång rutin. Men hur hittar jag glädje i min träning? Jag har tidigare delat med mig av två tips som ni hittar här och här. Nu kommer mitt tredje tips.

Variera din träning

Det här tror jag också är en viktig del för att hitta glädje i sin träning. Variation. Jag kör mycket mer löpning, kondition och intervaller under sommaren. Det är härligt att vara utomhus på sommaren och det är en enkel träningsform även på resande fot. Jag kan känna ett motstånd till att gå inomhus och gymma under sommaren, så istället för att bygga på en känsla där jag inte har lust, så väljer jag en träningsform som skapar lust. Jag tror det är viktigt att inte tvinga sig till träning som en känner stort motstånd till, speciellt om det egentligen är en träningsform en tycker om. Risken är att hjärnan börjar förknippa den träningen med något tråkigt och det vill vi ju inte.

Ibland fokuserar jag in på olika övingar, som en vår när jag hela tiden övade på att bemästra denna övning.
Varierade och utmanande träningspass, så som att göra jämfota hopp över häckar.
Här körde jag efter ett träningsprogram med korta styrkepass, det var sommartid och jag ville köra styrka, men inte så långa pass då jag ville spendera mer tid utomhus än det behov jag känner vintertid.

Anpassa efter säsong

På vintern kör jag mer styrketräning och brukar variera upp i perioder med mer plyometriskt, ibland med bygga muskler och ibland fokus styrka. Jag känner efter lite vad jag vill just nu och utformar träningen efter det. Om det inte är prestationsträning för lopp, tävlingar eller en specifik idrott så kan jag starkt rekommendera att byta runt på träningsformer. Variation får träningen att inte bli slentrian. Slentrian är inte roligt och då tappar vi motivation och driv och glädje. Om jag ägde ett par längdskidor så skulle det lätt ha kunnat bli en träningsform på vintern, tyvärr har jag inte haft råd eller tyckt att det varit värt att investera i då skidsäsongen (förutom förra året då vi fick en lång säsong) i princip varit obefintlig i Örebro. Bara för att klargöra, bara för att jag gör just dessa uppdelningar så betyder det inte att du ska göra exakt likadant. Anpassa efter dig, lyssna till vad du tycker är roligt och vad du har för mål med din träning?

På sommaren tränar jag gärna utomhus och har inget emot att endast köra kroppsvikt.
Mindre styrka och mer löpning är standard för min del under sommaren, en måste inte vara ”löpare” ”styrketräning” ”muskelbyggare” ”cyklist” en får variera och måste inte placera sig i ett fack om en inte vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.