Knepen för att lyckas med träningen i värmen.

Tränar du i värmen? Jag hör många just nu som gnäller på att det är för varmt för att träna, att det inte går och så vidare. Jag kan hålla med om att det är väldigt varmt just nu och orken liksom smälter ut ur en. Jag är en sådan som tränar som mest på sommaren, för att jag helt enkelt har som mest tid, men sen är ju mitt stora intresse träning. Glöm dock inte bort att jag inte är mer än människa och jag har inte heller alltid motivation till att träna. Men det finns några knep för att bibehålla träningsvanorna nu under sommarhettan. Jag tror på att ha en kontinuitet i sin träning, det gör det lättare att hålla vanan än att behöva ”starta om” till hösten.

Knepen för att lyckas bibehålla träningsvanorna i hettan

 • Träna på morgonen – det är som svalast tidigt på morgonen, vissa rekommenderar kvällarna. Kvällarna är absolut bättre än mitt på dagen, men luften är fräschare på morgonen och inte lika uppvärmd av dagens solstrålar som den är på kvällarna nu när det är så här väldigt varmt.
 • Ta bort prestationsfokuset – om du slutar förvänta dig att prestera på topp i värmen brukar det gå bättre. Var nöjd med att träningen blev av än att ha fokus att prestera på topp.
 • Gå in på ett gym och träna – gym har AC, visst luftfuktigheten är hög, men passa på under dagens varmaste timmar att skydda dig mot solen och träna lite inomhus. Win – win liksom.
 • Välj skuggiga partier om du ska löpträna – i Bosnien fanns det två olika vägar att gå morgonpromenaden på, den ena var mestadels i skugga (serpentinvägen i skogen ner för berget) den andra mestadels rakt i solen (vägarna över berget). Vi valde väg utifrån värmen. Jag hade kunnat få ihop lika många kilometer av att springa över berget men hade då fått springa i direkt solljus så jag valde skuggan (och att jag ville testa psyket att springa 3 km uppför). Även i Kroatien på morgonpromenaderna valde vi några dagar att inte gå strandpromenaden som badade i solljus utan gick inne bland trånga gator och gränder för att inte smälta bort i 31 graders värme i skuggan redan på morgonen. Var klok!
 • Fokusera inte på värmen – fokusera på vad du ska göra. Du kommer svettas mer än vanligt, du kommer få kämpa med psyket lite extra men känslan efteråt är alltid värt det!
 • Energi föder energi – detta är så sant och bra att komma ihåg. Om du ligger ner och inte gör något en hel dag kommer du bli trött och slö. Rörelse skapar rörelse, det är en momentums effekt det där.
 • Prioritera dig själv – som alltid när det kommer till träning men framförallt nu när yttre faktorer också spelar roll, planera din träning och prioritera tiden du tänkt ta hand om dig själv på.

Viktigt att tänka på när en tränar i värmen

 • Drick vätskeersättning – det räcker inte med bara vatten då det behövs extra salter för att vattnet ska tas upp i kroppen. Tänk på att dricka extra dagen innan, samma dag och dagen efter ditt träningspass. Tycker du det är jobbigt att dricka vatten, blanda upp med att äta melon, gurka eller andra livsmedel som innehåller mycket vätska.
 • Kläder efter väder – kroppen reglerar temperaturen via svetten så välj så tunna kläder och material som andas för att minska risken för värmeslag. Även bra att tänka på inomhus nu när luftfuktigheten varit hög.
 • Keps eller solglasögon om du tränar utomhus – att kisa i solen kan ge riktig huvudvärk men även bra för att skydda mot solens strålar. Även här tänk på materialet på kepsen.
 • Ha alltid vätska tillgänglig under passet. Om du känner dig överhettad, häll vatten över huvudet och kyl handlederna.

Tränar du på i värmen? Vad tycker du är största utmaningen?

I gympåsen är det vatten och solglasögonen tog jag av för själva bilden. Här en solig dag när vi gick över berget i Bosnien och avslutade med backintervaller, men inte så väldigt varm dag, runt 20 grader.

Härdad året runt

Kanske är jag härdad av att ha spelat fotboll där en spelat matcher mitt på dagen i hög värme och direkt solljus (ofta brukar det bli en extra vätskepaus vid riktigt hög värme) för jag upplever inte värmen som speciellt jobbig vid träning, dock får jag panik av att vara stilla i värmen om det inte finns vatten att bada i lite knasigt kanske. Visst intervallpassen är tyngre och kanske inte i samma tempo som annars och jag anpassar mycket av träningen utifrån förutsättningar så klart, men jag är ju också en sådan som triggas av att pressa mina mentala gränser, jag är en jäkla gnällspik i huvudet när jag tränar men alltid lika roligt att sätta gnällspiken på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.