Dagens övning – plankrodd med hantel

Det var ett tag sen jag körde en dagens övning så här kör vi. Det är en bålövning som involverar både axlar och skulderblad, en funktionell övning som helt enkelt inte bara stället krav på en stabil bål. En perfekt övning att lägga in i träningen i sommar om en har lite tid till träning och vill få in flera muskelgrupper.

Plankrodd med hantel

Den här övningen går självklart att genomföra på knä då en planka på tå ställer ganska höga krav på en stark och stabil bål. Självklart så kan en testa på tå och när det börjar kännas för tungt gå ner på knä. Utgångspositionen är en planka på raka armar där du har en hantel i vardera hand.. Händerna/hantlarna rakt nedanför axlarna och kroppen stabil och rak som en planka.

Lyft ena hanteln och dra armbågen längs med kroppen bakåt/uppåt taket. Ha bålen och framförallt höften stabil under hela rörelsen.
Växla sedan och upprepa rörelsen på andra sidan. Försök att hålla höften så stilla som möjligt och låt skulderbladet dra upp hanteln.

Sammanfattning

Utmaningen i denna övning är att inte röra höfterna utan orka hålla höfterna stabila och att samtidigt orka hålla uppe kroppen i en rak position. Denna övning ställer krav på koordinationsförmågan och kan vara skön att träna in i knäposition och när en känner att en kan hålla höfterna stabila så kan en avancera upp på tå. Lycka till med träningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.