Plyometrisk träning

Tänkte skriva lite om plyometrisk träning då det är ganska populärt just nu. Plyometrisk träning innebär spänst eller snabbhetsträning och sker oftast i någon form av hopp. Det är en extremt belastande träningsform då det handlar om stora krafter (ju högre hopp desto högre krafter). Tänkte lista några viktiga punkter vid plyometrisk träning om syftet är att förbättra spänsten och snabbheten. Plyometrisk träning innebär att rörelsen sker snabbt och därför använder man lätt eller enbart kroppen som belastning.
  • Lägg in plyoträningen tidigt i passet. eftersom det är stora krafter behöver musklerna vara pigga för att orka hålla tekniken, skaderisken är därför högre vid plyometrisk träning du behöver ha fräscha muskler. Om du är uttröttad så kommer inte träningen ge lika bra effekt på snabbhet och spänst eftersom energiföråden som används vid denna typ av träning töms först under träning.
  • Börja med att hopp upp. Det är mindre krafter när du hoppar upp på något, börja därför med att hoppa upp på något, och kliva ner, efter några veckor/månader kan du börja hoppa upp och ner. På så vis hinner muskler, senor och ligament stärkas upp för att klara av krafterna som skapas vid nerhopp.
  • Lång vila mellan hoppen. Det är viktigt för att kroppen ska hinna återhämta sig och för att du ska få ut så mycket som möjligt av träningen samt minskar skaderisken att du vilar ordentligt mellan hoppen. Ett bra riktmärke är att vila ca 10 gånger arbetstiden, exempelvis 5 hopp tog 15 sek, vila då 2,5 min (150 sek) innan du hoppar igen (tips är att träna en annan muskelgrupp under vilan om du har ont om tid eller blir otålig).
  • Stegra långsamt. Eftersom det är stora krafter är det viktigt att stegra träningen långsamt, börja med max 30 hopp första passet och stegra långsamt. Det är krävande träning för senor och ligament som behöver återhämtning, så på vis minskar du skaderisken.
  • Minst 48h mellan passen. Se till att kroppen får återhämta sig ordentligt mellan passen, eftersom det är hög belastning behöver senor och ligament få återhämtning, musklerna kan ofta kännas pigga, men senor och ligament behöver längre återhämtning än musklerna.
Exempel på plyometrisk träning är boxhopp.
Lycka till, det finns många fördelar med plyometrisk träning så kan verkligen rekommendera att lägga in i sin träning. Det upprätthåller explosiva muskelfibrer (vilket minskar med ålder och blir ännu viktigare att träna ju äldre vi blir), det stärker skelettet, skapar starka muskler då det blir hög belastning av kraften, förbättrar koordinationen och kroppskontrollen, förbättrar balansen och det är även en hög förbränning vid träningen. Vilken toppen träning eller hur!
Stjärnhopp är en annan plyometrisk övning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.