Vardagsmotion för din hälsa

Jag sitter ner för mycket, alldeles för mycket egentligen även om jag försöker få in rörelse i min vardag. Det är inte bra för hälsan att sitta ner längre stunder och inte dagligen, men vi är många som har stillasittande vardagar så som kontorsarbeten, studerande m,m. Även om jag tränar nästan varje dag så kompenserar inte 1-2 timmar på gymmet upp om jag sitter ner och läser/skriver resten av dagen, även om man ibland önskar att det kunde göra det. Därför är det viktigt att försöka göra kloka val, ta en promend till affären (kanske inte går att gå tillbaka med alla kassar om man storhandlar, men gå dit ta bussen tillbaka) Gå/cykla till jobbet/skolan eller affären framför bil/buss. Välj trappor framför hiss/rulltrappa. Om du inte har så önska ett höj och sänkbart skrivbord på din arbetsplats så kan du stå varannan timme exempelvis på jobbet. När jag jobbade som receptionist förra sommraren försökte jag stå upp vid skrivbordet några timmar varje dag, det gäller bara att få in vanan i att höja bordet mellan varven. Jag försökte även ta en morgonpromenad innan jobbet för att få in lite motion. 
 

Långvarigt kroppslig inaktivitet såsom vid ett stillasittande liv kan av flera skäl i längden medföra olika problem med hälsan och välbefinnandet. Man kan dela upp dessa i huvudsakligen tre grupper:

 1. Effekter på rörelseorganen
  svaga muskler, skört skelett, dålig rörlighet, koordination och balans

 2. Effekter på ämnesomsättningen och hjärtkärlsystemet
  övervikt, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, hjärtkärlsjukdomar

 3. Övriga effekter
  förstoppning/tarmfickor, cancer, bristande välbefinnande, ökad stresskänslighet (Källa: Arbetsmiljö verket)

 
Ibland finns dåligt om tid så som igår och eftersom min cykel blivit stulen så är bussen snabbaste allternativett dock så missade jag bussen eftersom den kom 4 minuter för tidigt, jag såg den passera precis när jag kom ut genom porten (bor ca 1 minut från busshållsplatsen) Det går bussar med 10 minuters mellanrum så då var det 14 minuter till nästa buss, så istället för att stå och vänta i 14 minuter gick jag till nästa busshållsplats och kom fram dit någon minut innan bussen kom (hade nog hunnit en hållplats till, men eftersom bussen innan varit tidig så vågade jag inte chansa). Det gäller att se sina möjligheter och inte sina begränsningar. 
 
Det finns undersökningar som visar på att vardagsmotion kopplas samman med ett längre liv
 
Vardagsmotion är bra för hälsan eftersom att det förebygger en rad olika sjukdomar och effektiviserar din hjärna.
 • Du blir smartarer eftersom träning förbättrar dina minnes- och inlärningsfunktioner.
 • Du blir mer strategisk eftersom kopplingarna mellan nervabanorna blir fler.
 • Du tänker snabbare och effektivare vilket även bidrar till att du blir mer strategisk.
 • Du blir även mättare, fysisk träning stimlerar produktionen av de ämnen i hjärnan som gör att vi känner oss mätta. Det leder till att det blir lättare att stå emot impulsen av att småäta. 
När vi rör på oss så frisätts även lugnande och uppiggande signalsubstanser så som dopamin och seratonin vilket minska stressnivåerna i kroppen. Så känner du dig stressad, försök ta en promenad i friska luften så känns det lite bättre sen. Om du vill läsa ännu mer om vardagsmotion så kan du titta in kurera.se
 En promenad i naturen, ger inte bara bra effekter för kroppen, det är även perfekt för själen. Hur fint är det inte när morgondiset lättar och naturen säger godmorgon? Å vad jag vill ha sommar/sensommar och shortspromenader i soluppgången. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.