Vo2max test på löpband

Idag hjälpte jag två av mina klasskompisar genom att ställa upp som testperson på ett Vo2max test på löpband det innebär en mätning av min maximala syreupptagningsförmåga, syreupptagningsförmågan är ett kvitto på kondition. Ett Vo2max test kan genomföras på olika utrustningar så som cykel, löpband eller roddmaskin. Mina klasskompisar gjorde en så kallad pilotstudie idag, det innebär att dem testar sina protokoll och utrustningen för att ha koll inför de riktiga testen. Det var sjukt jobbigt mentalt att springa idag (jobbigare än sist), minutrarna går aldrig så sakta som under ett Vo2max test. Resultatet gjorde mig lite besviken då det visade på att jag hade lite sämre kondition än i höstas. Jag gjorde ett Vo2max test i höstas i ett annat skolarbete. Det kan bero på dagsform då skillnaden inte var speciellt stor, men hade hellre sett att det var exakt samma eller bättre. Men som Linda sa (min klasskompis) så får jag se det positiva i det för om jag har runt samma kondition som jag hade i höstas så lär det betyda att jag kommer vara ännu bättre denna höst efter en hel vår och sommar med massor av löpning. Under sommrarna så springer jag väldigt mycket mer än under vintern så jag lär nog kunna vara i mitt livs bästa form efter den här sommaren :)
 
Under Vo2max test så ser man ut som en försökskanin med all utrustning kopplad till sig. Selen runt midjan ville dra upp min tröja hela tiden, men är där för att man inte ska kunna skada sig och märks inte av annars, det jobbigaste är att andas genom masken. Alltid lite dubbla känslor inför ett VO2max test, dels vill man veta hur man ligger till, dels vet man hur jobbigt det är och att det kommer bli en mental kamp innan man får veta resultatet. 

2 reaktioner på ”Vo2max test på löpband

  1. Oj så spännande! Men ser lite lätt läskigt ut! En sån där sak som jag ska hålla mig ifrån då min kondition är rätt så obefintlig :p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.