Pulskurva för intervaller

Ibland så landar träningen precis där en vill att det ska vara. I onsdags var det som vanligt på onsdagar konditionsträning. Vi körde samma intervaller som jag berättat om tidigare. Löpning 300 meter och gåvila 200 meter. Det var riktigt varmt ute, 28 grader i skuggan när vi startade passet. Som tur var sprang vi i skogen så vi fick skugga av träden. När vi för en månad sedan gjorde första passet med dessa intervaller så hade jag inte det tempo som jag hade detta pass på intervallerna. Då sprang jag 8 stycken vilade lite extra och avslutade med en 9:onde för att pusha en i gruppen som hade en kvar (som dessutom sprang fler än mig totalt) och jag blev varvad vid intervall 6 och runt intervall 6-7 har jag blivit varvad varje gång. Men nu varvade ingen mig, ett tecken på att jag höll högre tempo. Jag sprang även 10 stycken och hade bra återhämtning hela vägen. Hur vet jag detta? Det ska jag berätta längre ner.

En bra pulskurva vid intervaller

Min pulskurva under onsdagens intervaller blev så otroligt snygg (se bilden ovanför). Under intervallerna kom jag upp i puls och pressade på i 90-95% av maxpuls. Jag är uppe i röd zon (90-95% av maxpuls) ca 1 minut under varje intervall. Mellan intervallerna går jag 200 meter, några gånger stannade jag för vatten vilket ni kan se exempelvis efter tredje toppen då jag har en lite längre tid mellan topparna. Jag får ner pulsen rätt bra och har ett jämnt tempo mellan intervallerna går 200 meter på ca 90 sekunder. Jag har även ungefär samma tempo genom alla intervallerna runt minuten. Mot slutet får jag inte ner pulsen lika mycket och jag når även hög puls lite tidigare än övriga tillfällen. Om det är kondition och snabbhet en vill förbättra, så ska ens pulskurva se ut som ovan. Höga toppar och djupa dalar. Snabbt upp i röd pulszon bibehålla pulsen och sen återhämtar mig bra mellan. Ni ser mot slutet att jag inte kommer ner i puls lika mycket vilket var något jag kände och därför stannade jag vid 10 intervaller. Några körde 13 (pust).

Vad händer om en fortsätter springa utan att pulsen hinner återhämta sig

Vad hade hänt om jag fortsatt? Om jag fortsatt springa hade jag troligtvis tappat tempo, eftersom pulsen inte hinner återhämta sig skulle jag komma upp i höga nivåer av mjölksyra vilket hade påverkat mitt tempo negativt. Så om jag fortsatt springa hade jag fått sänka tempot eftersom kroppen inte hade orkat trycka på eftersom benen skulle blivit för stumma. Helt enkelt ingen kraft. Om en har tillgång till pulsklocka eller aktivitetsarmband så är det ett riktigt bra hjälpmedel för att få till sina intervaller i rätt tempo. Det är lätt att en börjar springa för fort och sen kommer kroppen få kämpa med mjölksyra och stumma ben resten av passet. Det ökar risken för överträning och ger inte alls den positiva effekt som en annars får ut av intervaller. Och en tränar inte något tempo eftersom en inte hade orkat hålla tempo på grund av stumma ben. Intervaller är ju en metod för att träna kroppen att orka hålla ett högre tempo under längre tid, om det tränas på rätt sätt.

Hur tar en hjälp av pulsklockan?

Jag tittar på pulsen precis när jag sprungit klart min intervall och stämmer av att jag ligger över 180 i puls (90% av min maxpuls). Sen går jag i ett lugnt tempo och fokuserar på andning. Strax innan det är dags att starta checkar jag av pulsen och precis när jag börjar springa brukar jag också kolla av. Tempot går jag på känsla, men en kan även här titta att intervallerna går ungefär lika snabbt hela tiden. Jag tycker det är viktigt att fortfarande lita på känslan. Pulsklockan är ett hjälpmedel, men känslan i kroppen är också viktig att ha hänsyn till.

Det roliga med konditionsträning är att en får resultat så snabbt och att nu efter bara en 1½ månad med träning så känner jag stor skillnad i kroppen och jag ser det på pulsen. Min vilopuls har gått från runt 56 till 48-50 om dagarna. Ett tecken på att träningen börjar ge resultat. En lägre vilopuls är ett tecken på bättre syreupptagningsförmåga/kondition. Om du vill läsa mer om intervallträning och vad en ska tänka på kan du läsa det i detta inlägg : Detta ska du tänka på vid intervallträning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.