Kan vi sluta pika andras träning?

En sak som jag stört mig på ett tag är det här fenomenet med att pika och trycka ner andras träningsformer. Har sett och läst om det lite här och där nu i minst ett år och blir bara så trött på folk.

”Du behöver inte plåga dig på konditionsmaskiner för att komma i form”

”Att träna med gummiband och ta selfies bygger inga muskler”

”Vem ställer sig frivilligt på en crosstrainer?”

Sluta pika andras träning!

Det finns en hel drös med träningsformer och det är ju fantastiskt! Men det verkar inte alla tycka. Vissa verkar vara så otroligt trångsynta att dom inte inser att olika träningsformer motiverar olika personer. Olika övningar fyller olika syften. Vissa av oss gillar faktiskt att stå på löpbandet eller crosstrainern. Ja det är sant, jag tycker att det är roligt att köra intervaller på löpbandet. Jag gillar att träna mitt flås. Det kanske inte du gör, men öppna dina sinnen för det finns andra som gör. Och nej jag springer inte för att jag vill gå ner i vikt, alla som springer eller tränar kondition har inte syftet att använda det som en viktnedgångsmetod.

Vissa tycker om att lyfta tungt, vissa gillar när det känns som vikten ska krossa en, men en lyckas pressa upp den ändå. Andra får panik av känslan. Öppna dina sinnen inse att alla inte är lika.

En del personer tycker att det är motiverande att jobba med sin egen kroppsvikt. Tycker att den träningen är den roligaste, när en får utmana kroppen med övningar där kroppen känns lättare och lättare allt eftersom en blir starkare.

En del gillar att jobba med aktiveringsövningar med miniband och gummiband för att hitta och aktivera muskler. En del behöver göra denna typ av träning för att lära sitt nervsystem att kunna koppla på rätt muskler vid träning med tyngre vikter p.g.a olika omständigheter.

Vi motiveras av olika saker. En stark kropp kan en inte få på endast ett sätt. Stark kan vara på ett sätt för mig och ett annat för dig. Vi måste inte dela in oss i stereotyper och normer!

Varierad träning är en fördel

Studier visar att varierad träning minskar skaderisken så kanske är det bra att istället för att titta ner på dessa ”fitnesspersoner” att köra lite hypertrofi. Eller kanske bör du precis som dårarna som står på löpbandet och galningarna som sysslar med crossfit också utmana ditt flås, för du vet väl att ditt hjärta mår bra av att höja pulsen och att din skelett stärks av stötarna? Kanske behöver du utmana lite på vikterna och inte fortsätta på samma vikter som senaste tre åren? Låt dig inspireras av styrkelyftarna. Problem med ryggen? Kanske behöver du jobba med miniband och aktiveringsövningar för att börja aktivera sätesmusklerna rätt så att inte dina tunga lyft belastar fel? Låt oss inspireras och imponeras av varandra istället.

Kan vi bara sluta att trycka ner och pika andra träningsformer än den en själv föredrar? Kan vi bara inse att alla är olika och att vi motiveras av olika saker. Alla måste inte gilla exakt samma. Bara för att en träningsform inte ger det du söker i din träning betyder det inte att det är en värdelös träningsform för någon annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.