Magcykling med gummiband – Dagens övning

Magcykling är en övning som jag verkligen tycker om. När jag accepterade att den går att göra i flera olika varianter och nivåer så kunde även jag göra en progression i övningen. Om ni (precis som jag tidigare  får ont i ryggen av övningen) gör den i mindre rörelser. Som alltid längre hävarm = tyngre övning.  Jag hade aldrig fått det förklarat för mig, att det faktiskt är helt okej att göra en mindre rörelse eftersom jag inte var tillräckligt stark för en stor rörelse. Ibland ges bara dom tyngre varianterna som instruktion, men för många är även den varianten för tung. Jag går igenom detta i videon om hur en får kontakt med sina inre magmuskler, så om du inte tittat på den så rekommenderar jag att du gör det.

Denna gång tänkte jag gå igenom en mer avancerad variant av magcykling, en variant som kan vara bra att lägga in om du känner att du har kontroll och inte får ont i ryggen av standard magcyklingen i full rörelse. Om du vill ha en genomgång av standar varianten så hittar du en här. Dagens variant är toppen om en är ute och reser och vill ha inslag av tyngre träning, men inte har tillgång till ett gym. Allt du då behöver är ett miniband eller gummiband.

Magcykling med miniband/gummiband

För denna övning så behöver du ett gummiband eller ett miniband. Trä bandet runt dina fötter. Detta kommer vara som att lägga på en vikt därför är det viktigt att du har byggt upp en grundstyrka innan du ger dig på minibandsvarianten för att minska risken för skador. Jag la in minibandet i min träning när jag kunde göra 3×50 magcykling utan att få ont i ryggen. Det är inget du behöver ha som standard, men jag skulle rekommendera att du ska klara av 30 stycken  magcykling med kontroll utan att få ont innan du gör en progression med miniband.

Dra lår och armbåge mot varandra, samtidigt som du sträcker ut det andra benet så rakt som möjligt. Slappna av i nacken, tänk att det är magen som ska dra ihop armbåge och knä.
Jobba sedan stabilt tillbaka båda benen samtidigt mot en 90 graders knävinkel för att sedan upprepa på andra sidan.
Genomför samma diagonala rörelse åt andra hållet och jobba emot gummibandets bromsande effekt.

Att tänka på

Precis som tidigare så går jag igenom några viktiga punkter för denna övning.

  • Tänk att det är magen som drar ihop kroppen, det är från magen kraften ska utvecklas.
  • Bromsa in rörelsen låt inte gummibandet styra ditt tempo, du ska ha kontroll över gummibandet.
  • Slappna av i nacken och jobba i en sådan stor rörelse som möjligt.

Är det här någon variant som ni tidigare testat? Jag fick härlig träningsvärk första gången, sådär så att det kändes att en andades och att det var smärtsamt att skratta, men så värt och härlig känsla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.