Favorit träningspass jag faller tillbaka på

Det finns några typer av träningspass som jag alltid faller tillbaka på. Favoriter som alltid får mig att må lika bra. Jag älskar när jag får bli svettig på mina träningspass och när pulsen får utmanas. Gärna när det är någon typ av intervaller där jag måste pressa mig under en viss tid, sådant motiverar mig. Favorit träningspass är veckans tema i Bloggar om Hälsa och jag tänkte dela med mig av två av mina favoriter.

Min favorit numer ett  bland träningspassen, Tabataintervaller på löpband

Det här har jag skrivit om massor av gånger och det är en favorit som hängt med sen 2012. Då var det knappt någon som pratade om tabataintervaller och det fanns inga gruppträningspass så vitt jag vet som körde med tabatakonceptet. Idag är det ett mer allmänt känt begrepp. Jag älskar mina tabataintervalller på löpband. Det hela går ut på att springa i 20 sekunder hoppa av på sidorna och stå still i 10 sekunder upprepa 8 gånger. Därefter är det aktiva vila (gå) i 1-2 minuter innan man upprepar samma sak igen två gånger till så att man kör 3 block.

Varför tre block? Om syftet är att förbättra konditionen så är tanken med korta intervaller att det ska vara intensivt. Om du orkar 4 block skulle jag säga att du haft för låg fart på bandet. Det gäller att pressa sig och springa så fort en kan under dessa 20 sekunder förutsatt att man kan hålla samma tempo alla intervallerna. Jag älskar känslan av att ta ut mig totalt, när man springer och tror att man ska ramla av, men pressar sig och klarar det hela. Viktigt dock är att komma ihåg att det är mycket dagsform som avgör också. Så bara för att du inte orkar genomföra intervallerna på samma nivå varje gång så gör det ingenting. Högintensiv träning kräver bra förberedelser för att kunna prestera.

Tabataintervaller som kom igång pass

Ibland kör jag tabataintervaller som ett uppstartspass om jag varit borta från löpning ett tag. Då brukar jag köra lite lugnare, jag gillar formen att springa i korta intervaller, det liknar ju även fotbollslöpningar vilket jag är van vid så det är en skön introduktion och rolig. Konditionsmässigt ger det inte så mycket effekt vid lågt tempo eftersom passet blir väldigt kort, men det kan vara en skön start när man varit borta ett tag. Om du är helt nybörjare så kommer all löpning ge effekt till en början så då kan tabataintervaller vara ett bra alternativ för att komma igång. Glöm inte bort minst 10 minuters uppvärmning och gärna 5-10 minuter nedvarvning också.

Hopp och studspass favorit numer två

Jag gillar att få hoppa och studsa, det är något med känslan av att få hoppa och känna sig lite som Super Mario eller något. Hopp och studspassen kan se lite olika ut men dessa belastar benen rätt rejält. Jag gillar allt från lugnare pass där jag fokuserar mer på teknik till pass där jag bara hoppar så mycket jag orkar för att även få in lite flås. Ett hopp och studspass kan exempelvis vara uppbyggt så här:

Knäböjshopp i trx 10 x 3

Utfallshopp/saxhopp i trx 10 x 3

Knäböjshopp i kombination med utfallshopp (knäböjshopp, utfallshopp, knäböjshopp, utfallshopp med andra benet, knäböjshopp..) 20 x 3

Kaninhopp (håller i en bänk/stepbräda och hoppar över samtidigt som jag kickar mig själv i rumpan) 30 x 3

Kaninhopp, älskar känslan av att flyga över bänken
Kaninhopp, älskar känslan av att flyga över bänken

Tuckjumps 10 x  3

Stjärnhopp 10 x 3

Grodhopp 10 x 3

Här är jag när jag gör tuckjumps
Här är jag när jag gör tuckjumps, bara hoppa såg högt en kan och försöka nå armbågarna med knäna.

Ibland lägger jag in moment där jag hoppar upp på något, då brukar jag oftast ha en lugnare övning mellan hoppövningarna oftast en bålövning. Att hoppa och studsa ger en härlig utmaning för flåset och det är så roligt så roligt! Att hoppa är väldigt belastande för kroppen, så om du inte brukar hoppa så skulle jag rekommendera att du lägger in 2 max 3 hoppövningar i ditt träningspass och sen stegrar för att undvika skador. Studs studs studs..

 

Vill du ha fler tips på roliga träningspass? Titta in hos övriga bloggar i Bloggar om Hälsa, börja med Malin vettja!

1 reaktion på ”Favorit träningspass jag faller tillbaka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.