Det här med styrketräning

Jag har skrivit tre delar om styrketräning som ni kan läsa här, här och här. Det jag inte har tagit upp är lite om vad som händer i kroppen vid styrketräning, så det tänkte jag gå in lite på den här gången. 
 
Vid styrketräning sker en anpassning från senor, brosk, ledband och ben men den viktigaste anpassningen för att bli starkare är den neuro-muskulära anpassningen. Vid startperioden av styrketräning ökar styrkan främst på grund utav en förbättrad teknik och en ökad muskelaktivering, det sker helt enkelt en anpassning i nervsystemet. Om ni styrketränat har ni säkert lagt märke till att ni i början kan öka kanske varje pass eller kanske varje vecka i någon övning beroender på hur mycket ni tränat. Den här ökningen beror inte enbart på att muskeln växer (ytterst lite på grun utav muskeltillväxt faktiskt), den största delen av ökningen kan tillskrivas nervsystemet. 
 
 
 
Kroppens nervsystem lär sig helt enkelt vilken/vilka muskler det är som används i övningen och lär sig att koppla in rätt muskler.
 
Nervsystemet blir effektivare i sin signalsignalering till musklerna som ska jobba vilket innebär att muskeln får tätare signaler som säger att den ska arbeta.
 
Nervsystemet lär sig också i vilken ordning som musklerna ska kopplas in och skickar signalerna i rätt ordning.
 
Samspelet blir även bättre mellan muskelns motoriska enheter och samspelet mellan de arbetande musklerna blir effektivare. Koordinationen blir helt enkelt bättre. 
 
Förmågan att aktivera musklerna skiljer sig mellan individer, olika muskelgrupper och situation. Som allt annat är det individuella skillnader i resultat utav träning. 
 
Med det sagt så kommer ni märka av stora styrkeökningar första 1-2 månaderna och det beror mestadels på nervsystemets anpassning. Därefter kommer det att gå långsammare eftersom ökningen då blir beroende utav muskelhypertrofi och det kan kännas tråkigt och segt eftersom man nyss kunde öka mycket oftare, men genom att vara medveten om varför det kommer gå långsammare så hoppas jag att ni biter ihop och fortsätter kämpa, för hårt arbete lönar sig! :)

4 reaktioner på ”Det här med styrketräning

  1. Intressant! "Bekvämare" och roligare att läsa om det i en blogg än att leta info själv, hehe. :P Men det skulle vara intressant med en källa ändå. :)

    1. Skriver mycket från huvudet när det kommer till sådana här inlägg är svårt att säga exakta var jag läst om vad, men mycket finns att läsa om i boken Styrketräning för idrott, motion och rehabilitering från SISU och i Essentials of Exercise physiology skriven av Katch, McArdle och Katch eller allt finns nog i de två böckerna eftersom jag inte gått så djupt i förklaringarna :) Det är sådant "grundligt" som ständigt återkommer och upprepas från professorer och lärare under föreläsningar och i vetenskapliga artiklar som jag läst under min utbildning :) Alla mina inlägg kring hur träning påverkar kroppen och hur olika träningsformer är bra för olika ändamål och det mesta som är mer vetenskapliga inlägg än rena motivation- och inspirationsinlägg är baserade på en vetenskaplig grund utifrån den kunskap som jag tagit in från min utbildning i form av artiklar, böcker och föreläsningar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.