200 meters intervaller

Intervallträning en träningsform som jag verkligen gillar. Det är så mycket roligare att springa fort och det orkar jag inte göra så väldigt långt så då passar det bra att göra det med intervaller. Intervaller går att göra på otroligt många olika sätt. Jag testade ett nytt sätt för mig i veckan, en variant med distans och lite längre än vad jag är van vid. På torsdagar tränar mina friidrottskompisar intervaller, dock på en tid som inte fungerar med mitt schema. Så då fick jag köra mina intervaller på egen hand efter jobbet. Vill ju orka med att hålla samma tempo som övriga på söndagarna.

200 meters intervaller i höstväder

Intervallerna som friidrottskompisarna brukar köra på torsdagar är 200 meters intervaller. Springa fort i 200 meter och sedan gå 300 meter. Jag sprang runt Holmen, det är 1100 meter runt, så för enkelhetens skull mätte jag upp 200 meter och 350 meter vila och sen sprang jag runt runt. Första varvet när jag mätte ut riktmärken för mina intervaller så passade jag på att inkludera lite löpteknik. Efter ett varv med mätning och uppvärmning så startade jag mina intervaller. Mitt mål var att göra minst 4 varv eftersom jag visste att dom andra kört 6 eller 7 intervaller på torsdagarnas träningspass. Det blev 8 intervaller. Så fyra varv runt Holmen. 5 med uppvärmningen. Det var blodsmak i munnen och totalt stumma ben. Någon 200 meters löpare har jag svårt att se mig själv bli. Fy farao vad svårt det var att disponera farten.

Mycket löv och blöta gjorde också att fästet på vissa platser var sådär. Som tur var lyckades jag få dom blötaste delarna under gåvilan.

Varför intervaller?

Intervaller är en bra och effektiv träningsform om en vill förbättra konditionen. För det första tar intervallträning kortare tid att genomföra generellt sätt utifrån ens förmåga. Du får även en högre totaltid på en högre puls. Om du springer distans i hög fart kommer du inte orka springa speciellt långt när pulsen stiger mot din maxnivå för du kommer bygga upp mjölksyra i musklerna eftersom du inte hinner med att syresätta kroppen. Som exempel,  under mina tvåhundringars sista metrar stapplade jag fram för att benen var fyllda med mjölksyra och hade blodsmak i munnen. Men under mina 350 meter gåvila kunde kroppen återställa nivåerna och sänka pulsen och jag kunde återigen springa med hög fart och hög puls. Ju längre totaltid en har på hög puls desto mer träning för hjärtat och syresättningssystemet vilket innebär en bättre kondition. Därför är det bra att lägga in intervallträning i sin konditionsträning. Ett effektivt och bra sätt att förbättra flåset. Vill en kunna springa långt måste en också kombinera med distanspass för att vänja kroppen vid den typen av belastning, men en variation av intervaller och distans är effektivaste träningsupplägget.

Försöka få tryck i löpsteget och fart hela 200 metrarna. Jobbar mycket med mina höftböjare och kunna lyfta knäna för att få ut mer kraft.

Mer konditionsträning och 200 meters intervaller

Jag kommer föra in mer konditionsträning i form av löpning i min träning och framförallt intervallform. Det har varit lite mindre av den varan än tidigare i mitt liv. Däremot har jag kört styrketräning med mycket pulsövningar så mitt flås är inte på botten i alla fall. Jag har en hatkärlek till det här med konditionsträning, det är för jäkla jobbigt när en är mitt i det, mitt psyke är min största motståndare, men känslan efter är underbar! Troligtvis fler 200 meters intervaller för nu vill jag utmana mig själv, klara av tio kanske.

2 reaktioner på ”200 meters intervaller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.