#Metoo – Ett tydligt exempel på hur sexuella trakasserier normaliseras

Ingen kan väl ha missat hur #MeToo exploderat i veckan. Många berättelser har jag läst om avskyvärda händelser människor varit med om. Men jag har även läst många diskussioner om vad är egentligen sexuella trakasserier? Jag kan erkänna att jag först tänkte jag har inte blivit utsatt för sexuella övergrepp eller trakasserier när jag först såg #MeToo i mitt flöde. Sen började jag läsa om vad andra varit med om och insåg att jag bara normaliserat sexuella trakasserier. För några övergrepp har jag tack och lov klarat mig från, men trakasserierna tror jag det är få som kommit undan. Det kan en också se tydligt i ens sociala flöden.  Jag ansåg att det jag varit med om inte var så ”farligt” för det här med sexuella trakasserier är så normaliserat i vårat samhälle.

Sexuella trakasserier – något vi matas med som underhållning

Så idag när jag skrollade runt bland vad som visades på tv så visades Big Daddy en Adam Sandler film och under dom kanske 10 minuter som jag lät filmen rulla matades det ut sexuella trakasserier ”förklätt” som humor. Ett typiskt sätt att släta över och normalisera beteendet, för det är ju bara ”på skoj” som en beter sig som ett svin. Det är många år sen jag tröttnade på den ruttna kvinnosynen i Adam Sandlers alla filmer, men känner en sig osäker på vad sexuella trakasserier är så kan en bara välja bland valfri Adam Sandler film och du kommer få flertalet tydliga exempel.  Jag kan dra ett exempel från mina 10 minuters tv-tittande.

Big Daddy – Adam Sandler stöter på en kvinna i matbutiken som har en väldigt liten och tight t-shirt. Han fäller antalet kommentarer som ska vara ”roliga” men bara får mig att må illa. Exempelvis ”Håll dig borta från frysdisken då brösten kan bli styva”

Finns även ett annat klipp i filmen Click där just Sexuella trakasserier framställs som något riktigt tråkigt. Ett tillfälle där Adam Sandlers rollfigur är på ett seminarium kring just Sexuella trakasserier (ironiskt) och det i rollfigurens syn är något oviktigt och tråkigt som han väljer att skoja bort genom att byta språk, göra han som håller i föredraget tjock, kort och så vidare. Där dom även försöker vara ironiska med att han som håller föredraget inleder med några sexistiska anspelningar. Gäsp..

En ögonöppnare för det normaliserade

Sen finns det en hel del annat som enligt mig är väldigt ruttet i hans filmer och inget som verkar ifrågasättas i Hollywood eftersom han fortsätter att spotta ur sig filmer. Det visar på att det är fler därborta i Hollywood som inte ser hur fel det är. Mycket av våra normer och det vi matas med kommer från Hollywood och filmens värld. Populärkultur speglar inte bara, utan även formar oss. Därför är det så viktigt att det som nu börjat i Hollywood inte får rinna ut i sanden eller tystas ner. För det är inte bara den där regissören Harvey Weinstein som gjort fel. Det går tydligt att se via det vi matas med från Lalaland att sexuella trakasserier är normaliserat och därmed så vanligt i vår vardag. Jag lyfter en regissör till (en som visar det otroligt tydligt) men jag tvivlar inte på att det finns fler, om vi börjar öppna ögonen.

Eftersom vi matas med detta som humor så normaliseras beteendet och det är inget som ifrågasätts när det väl sker. Därför är det så många som blivit utsatta för sexuella trakasserier. För att vi har matats med att detta är ett okej beteende i film ända sen vi var små. Även om vi i Sverige absolut ligger längre fram i jämställdhet, så visar bara det som skett i veckan inom medievärlden här i Sverige att vi har en bra bit kvar. Jag är så glad att detta är på gång att förändras, för jag tror absolut att det kommer förändras, dock kommer det som mycket annat att ta tid. Men vi har makten att påverka denna generation och nästa och då kommer det på sikt att bli bättre. Men vi måste fortsätta eller kanske till och med börja att ifrågasätta vad vi anser är okej att skämta om, vilka filmer som vi tycker är okej att våra barn tittar på och så vidare. Vi behöver bli mer medvetna.

Den som vill läsa mer om vad är sexuella trakasserier egentligen kan läsa denna lista från UMO.se så bra och kan göra det ännu tydligare om en vill göra filmprojektet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.