Tipsen för att förbättra din kondition utan löpning

Konditionsträning är otroligt viktigt för vår hälsa. En bra kondition minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och immunförsvar. Det finns otroliga hälsofördelar med att träna upp sin kondition och det roliga är att det brukar gå ganska fort att få resultat.

Hur tränar man upp sin kondition?

När en nämner kondition så skapar det så ofta en direkt koppling till löpning. Löpning är en enkel, lättillgänglig och (enligt mig) rolig träningsform. Men det är inte en träningsform för alla. Kanske har du en skada som håller dig tillbaka, kanske gillar du inte löpning eller kanske vill du bara ha ett alternativ till löpningen? Oavsett vad din anledning är så kommer du här få tipsen för hur du tränar upp din kondition utan löpning.

Tipsen för förbättrad kondition

Hopprep

Hopprep är ett underskattat träningssätt. Det är riktigt jobbigt för flåset väldigt snabbt och inte alls lika lätt som när en var liten och hoppade hela rasterna. Introducera hopprepet i din träning stegvis. Det kan kännas en hel del i vaderna i början. Ett tips är att lägga in 2 minuters hopprep 3-4 gånger under ditt styrkepass. Du får upp flåset och kan enkelt kombinera din styrketräning med konditionsträning.

Hopprep har dykt upp allt oftare i min träning, dock måste jag börja lära mig att komma ihåg att ta med ett eget. Varierar stort mellan olika hopprep och är jobbigt när en kommer ur rytmen. Jag rekommenderar ett speedhopprep eller ett tunt i plast.

Konditionsmaskiner

Om du inte tycker om att springa kan det hända att du trivs på motionscykeln, roddmaskinen, cross-trainern eller trappmaskinen. Där har du bra alternativ till löpningen och får utmana lungorna. Kan säga att trappmaskinen är tyngre än en tror. Även rodden är otroligt tung att ösa på i.

När konditionsmaskinerna är placerade med en utsikt som i Åre så känns det lite lättare och roligare att träna. Bild: Vandringsbloggen.se

Repträning

Har du sådana där långa tjocka rep på ditt gym? Prova lyft och skapa höga vågor med dessa. Lovar att du kommer få upp pulsen en hel del.

Övningar som får upp flåset

Det finns en hel del övningar som kan få upp din puls och som inte kräver speciellt mycket utrymme. För inspiration på övningar så kan ni titta in min träningsvideo från förra söndagen där jag delade med mig av en massa övningar som förbättrar konditionen och kan genomföras hemma, utomhus, på gymmet eller på resande fot. I slutet på filmen ger jag även tips på hur en kan göra om en inte kan hoppa.

Styrkeövningar i högt tempo

Genom att genomföra styrketräningsövningar i ett högt tempo får du upp pulsen och flåset. Ni som hängt med mig ett tag vet att jag brukar skapa 7 minuters cirklar. Då väljer jag ut 4 stycken övningar och kör i ett högt tempo så många varv som jag hinner på 7 minuter. Antalet repetitioner per övning bestämmer jag alltid innan.

Alternativ

Det finns även andra träningsformer där du får träna konditionen. Exempelvis cykling, simning, längdskidåkning och en massa olika idrotter så klart. Hitta en träningsform som du tycker är rolig och som får upp din puls så du får ett starkare hjärta. Det finns självklart träningsformer som är effektivare än andra, men det viktigaste är i slutändan att det blir av och chanserna ökar avsevärt om det är roligt under tiden. Vilket är ditt favoritsätt att träna upp konditionen på?

2 reaktioner på ”Tipsen för att förbättra din kondition utan löpning

  1. Såklart är det det som man gör som är bäst :) Själv varierar jag gärna, thaiboxning/kickboxning (sjukt jobbigt!) med löpning, promenader, simning, rodd eller cirkelträning eller vad som ni kan vara aktuellt för säsongen!

    1. Ja så lätt att dras med i effektivitets träsket och lätt att glömma att det viktigaste är att det är något :) Kampsport är sjukt jobbigt, kul med variation! Variation är mitt A och O.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.