Omega-3 en viktig komponent för träningseffekt hos äldre kvinnor

Detta inlägg innehåller annonslänkar från svenskhälsokost.se

Under våren läste jag om denna studie kring träningseffekt hos äldre kvinnor. Väldigt intressant. Studien är genomförd på kvinnor i åldern 65-70 år och visar att kvinnor som tar omega-3 tillskott kan öka sin muskelmassa. Deltagarna i studien var indelad i tre grupper och alla ökade sin muskelstyrka under den 24 veckor långa studien. Men endast gruppen som tog tillskott av omega-3 fick alltså en ökning av muskelmassa.

Med åldrandet så minskar vår muskelmassa men träning har visat sig fördröja processen. Styrketräning blir därför viktigare ju äldre vi blir. Styrketräningen gör att vi bygger upp musklerna och förhoppningsvis då kan bibehålla den muskelmassa vi har, men det kan bli väldigt svårt att bygga muskler med åldern eftersom nedbrytningen pågår och ökar med åldern. Dock visar ju denna studie att det går, men att det då är viktigt att även ha koll på kosten och ha en rik omega-3 kosthållning.

Det är aldrig försent att börja, styrketräning 2 gånger/veckan rekommenderas.

Omega 3 i livsmedel och tillskott

Jag som är allergisk mot fisk och skaldjur fick mig en ögonöppnare. Jag har fått i mig alldeles för lite omega-3 då jag fått allergiska reaktioner även på fiskoljekapslar. Men när jag läste studien i våras så tog jag tag i det jag tänkt testa väldigt länge. Omega-3 på algolja (adlink). Det har fungerat bra vilket är skönt, så nu får jag i mig mer omega-3 och tänker att det är bra att starta vanan nu att ha en optimal kost, ju mer muskler jag bygger nu ju mer har jag att ta av när jag blir äldre. Jag tänker mycket så, bygga upp kroppen inför allt livet kommer kräva av kroppen. Vara rustad för det som kommer utmana mig haft det tänket sen jag läste om träning och åldrande, det slog mig hur viktigt det är att ta hand om sig för att ha en god livskvalité hela livet.

Här hittar du omega-3 i livsmedel
  • Lax
  • Makrill
  • Valnötter
  • Rapsolja
  • Linfröolja
  • Linfrön
  • Alger

Aldrig försent att börja

En annan del av studien visade att det aldrig är försent att börja träna. Oavsett om en tränat tidigare i livet eller började i och med studien så fick deltagarna positiva effekter. Rekommendationen är att styrketräna 2 gånger i veckan för äldre kvinnor. Det tycker jag är positivt, skönt att veta att det aldrig är försent. Och det kan jag se i min roll som tränare, det går att göra fantastiska framsteg i sin träning oavsett ålder och det är så häftigt att se. Jag skrev ju om en av mina PT-kunder som fyllt 60 år och dom fina framsteg som gjorts, ni kan läsa inlägget här.

Lite roligt i sammanhanget är att denna studie är gjord på Örebro Universitet av lärare/forskare som jag hade när jag studerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.