Min ledarskapsfilosofi

I många av mina tränarutbildningar ingår det att skriva en ledarskapsfilosofi. Jag har ett antal nedskrivna sedan jag började studera. Nu när det avslutande momentet i min UEFA B utbildning genomförs så var en av slutuppgifterna att skriva ner sin ledarskapsfilosofi. Jag öppnade upp mina tidigare filosofier och ändrade lite gran, förtydligade och utvecklade, men i grunden står jag för samma som för 7 år sen när jag skrev min första filosofi. Och det är ju det en ledarskapsfilosofi är tänkt till, det ska vara ett levande ”dokument” men något en kan luta sig tillbaka till och känna att det här är mina värderingar. Tänkte att jag även kan dela med mig av min filosofi här på bloggen.

Det här är viktigt i mitt ledarskap

En viktig utgångspunkt i mitt ledarskap är att vara en inspirerande och motiverande ledare. Jag vill att träningen ska kännas utvecklande då jag tror på att det skapar en träningsglädje. För att skapa en miljö som är inspirerande och motiverande tror jag på att skapa målsättningar tillsammans med en tydlig kommunikation och realistiskt tänk.

Anledningen till att jag anser det vara viktigt att vara inspirerande och motiverande är för att jag tror att om träningen känns meningsfull och utvecklande så skapas en positiv känsla som ökar träningsnärvaron och det i sin tur blir en bidragande faktor till en positiv utvecklingskurva.

Mitt mål är att vara en inspirerande och motiverande ledare

För att uppfattas som en inspirerande och motiverande ledare tror jag det är viktigt att jag kommer väl förberedd till träningarna. Det är viktigt att jag möter alla individer och ser både till laget och spelarna i mitt val av övningar och coaching. I mitt ledarskap använder jag mig väldigt mycket av att motivera övnings valen för en djupare förståelse i sin egen utveckling eller låta spelarna själva förstå varför vi tränar på olika moment genom guided discovery.  Det kommer av en blandning av att jag själv upplevt guided discovery som en utvecklande lärandemetod som spelare samt genom utbildning förstått att det är en stark faktor till att skapa en motiverande lärandemiljö. Guided discovery är en metod som kräver att en visar ödmjukhet inför sin egen kunskap men också har tålamod då det är en inskolningsprocess för spelare som är ovana att komma in i tänket. Jag upplever det också som mer utvecklande för mig som ledare att jobba med guided discovery för jag får ta del av spelarnas reflektioner och synpunkter, vilket breddar min kunskap och förståelse.

För mig är det även viktigt att jag ständigt får möjligheten att utvecklas som ledare. Jag kommer aldrig vara fullärd och mitt mål är att alltid både få stöd av andra att söka ny kunskap, men även själv leta ny kunskap och ha ett öppet sinne. Träning är ett komplext område och därför tror jag det är viktigt att inte tro att endast en metod är den rätta för alla. Genom en lyhördhet och en förståelse för att vi är olika så tror jag att jag kommer få en större möjlighet att utvecklas till en bra ledare. Genom att både våga utsätta mig för olika situationer och ledarroller kommer jag utvecklas mer då det ger mig en bredd i vad jag lär mig men också ger mig olika miljöer att applicera mitt ledarskap i och som ledare tror jag erfarenhet är en viktig del i utvecklingen.

En viktig utgångspunkt i mitt ledarskap är att jag vill fortsätta utvecklas och lära mig

En annan del som är stark i min filosofi är att ständigt vilja utvecklas. Att både vara öppen för att ta emot kritik men även ständigt söka ny kunskap. För att vara motiverande och inspirerande anser jag att det är viktigt att ständigt söka ny kunskap då det är något som motiverar mig som person och ledare och om jag ska kunna förmedla motivation behöver jag känna mig motiverad.

Fortbildning på olika sätt

Min målsättning är ju att fortbilda mig varje år. Detta år förnyade jag mitt MammaMage cert och avslutar min UEFA B utbildning. Vi får se vad jag väljer att lära mig nästa år. Utbildningarna är en stor del av min fortbildning, men det jag lär mig allra mest av det är min praktiska erfarenhet av att jobba med kunder. Jag har förmånen att få jobba med så många olika individer och med olika förutsättningar och det utvecklar mig massor. Det är en ära att få förtroendet att hjälpa människor att hitta träning som fungerar för dom och som tar dom mot sina mål. I kombination med att få vara med se denna utvecklingskurva hos 14-16 åringar som jag får vara med om i Distriktslaget, se hur dom tar till sig från träning till match och från träff till träff utvecklar och kliver framåt i sin individuella utveckling. Det är svårt att beskriva hur det får mig att känna, jag blir imponerad, inspirerad och stolt.

Att se spelare utvecklas och lära sig är otroligt inspirerande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.