Jag fick hålla en inspirationsföreläsning

Förra veckan var jag tillbaka i korridorerna på GIH på Örebro Universitet. Anledningen till detta var att jag bland flera andra tidigare studenter på Tränarprogrammet var inbjuden att göra en inspirationsföreläsning kring vad jag arbetar med och vad en kan göra efter studierna. Vi fick helt enkelt visa på olika karriärval och möjligheter som finns efter utbildningen.

När en ska inspirera, men blir inspirerad själv

Vad har jag ens gjort sen mina universitetsdagar?

Ibland känns det som en hel evighet sen jag pluggade på Universitetet och ibland tänker jag att jag inte hunnit något alls sen dess. Men när jag nu blev inbjuden att berätta fick jag tänka till och fundera tillbaka på vad har jag egentligen gjort och hur har jag tagit mig dit jag är idag? Tränarprogrammet är en bred och djup utbildning på samma gång, men utbildningen ger ingen titel så många upplever det som svårt att veta vad en kan jobba med eller vilka arbeten som en är kvalificerad för. Jag upplevde lite samma jag med, det var lite därför jag startade eget. Jag visste inte riktigt vilka arbetsgivare som fanns där ute och hade insikten i att jag som 23 åring inom tränaryrket kanske skulle ha tufft då jag inte hade så mycket erfarenhet i branschen även om jag hade en utbildning som verkligen gett mig kompetens inom området.

Det var också utifrån min egen upplevelse som jag gärna ville dela med mig till dagens studenter, sådant jag kanske önskat att jag fått höra under min studietid. Vi hade ett liknande tillfälle under första terminen (då visste jag knappt om jag ville läsa tränarprogrammet) när jag gick, men då fanns det endast en årgång som hade gått klart utbildningen så det blev mer att olika yrkesområden presenterade sig och sådant har jag svårare att relatera till i kombination med att jag fortfarande var lite fundersam om jag skulle utbilda mig till fysioterapeut istället. Så dagens studenter har ju lite fördel att det finns en hel drös med utbildade och inom olika yrkesområden.

En inspirerande kväll med mycket att ta med sig

Det var en väldigt inspirerande kväll, det var så kul att lyssna till vad andra gjort efter studierna. Vilka karriärval, inriktningar, vidareutbildningar och äventyr dom varit med om. Det gav mig massor av energi och inspiration. Jag la märke till några delar som vi alla hade gemensamt som var inbjudna och några andra saker som jag tar med mig och tänkte varför inte dela dessa insikter med er också.

  • Du är aldrig fullärd! Var nyfiken och sök kunskap. Det vi alla hade gemensamt var att vi gått vidareutbildningar, läst kurser och fortsatt att kompetensutvecklas. Vilket jag tror är extremt viktigt i träningsbranschen. Forskningen går framåt och ny kunskap kommer hela tiden kring kroppen, hälsa, rörelse, kost och så vidare. Samtidigt som utbildningen är bred och djup så innebär det ju fortfarande inte att en kan allt. Jag har som mål att gå minst en utbildning varje år för att fortsätta utvecklas i min roll som tränare.
Det började med en idrottskadekurs och ledarskapskurs på distans
  • Nätverka, kontaktnät är viktigt i alla branscher. Ett tips var att gå utbildningar för att inte bara söka kunskap utan även bredda nätverket. Mycket här i livet är kontakter och det kan vara jobbigt, men det är fakta så bara att gå utanför komfortzon och träffa nya människor.
Via denna utbildning fick jag inte bara mer kunskap utan även ett härligt nätverk!
  • Gör alltid ditt bästa, denna punkt återkopplade många av oss till på olika sätt och är det jag byggt stora delar av min marknadsföringsplan på. Gör ett bra jobb så kommer folk prata om dig och möjligheter öppnas och/eller nya kunder komma. Varje person jag möter på studion försöker jag verkligen möta. Nöjda kunder är min bästa marknadsföring. Det var även genom att göra bra ifrån mig som instruktör på distriktets fotbollsläger som jag fick förfrågan om att vara Distriktförbundskapten och fått möjligheten att vara med där. En vet aldrig vilka kontakter den en möter har eller vem som råkar se en när en jobbar, så var på tårna och gör alltid ditt bästa.
  • Sök möjligheter. När en går utbildningar där en inte får en titel är det viktigt att våga söka möjligheter. Det kan t ex innebära att en behöver visa arbetsgivare att dom har behov av ens kompetens och skapa en tjänst som kanske inte finns idag. Eller starta eget som fyller ett behov. Det fanns ingen studio i den formen som jag skapat här i Örebro innan jag öppnade min, den fyller ett behov jag såg fanns och samtidigt får jag utnyttja stora delar av mitt kompetensområde varje dag i mitt jobb. Så roligt och utvecklande. Det är även så att många av tjänsterna inom träningsbranschen inte alltid annonseras ut, så där kommer nätverket också in. Nätverka, nätverka och nätverka och sök möjligheter!
Min studio ett delmål mot mina drömmar, men just nu bästa tänkbara arbetsplatsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.