Nu har vi flyttat och jag reflekterat

September gick i ett sus och ska jag vara efterklok så blev månaden alldeles för intensiv. Ett pris jag får betala nu i efterhand. Min energi är i botten. Men det sköna är att vi nu har flyttat och det känns otroligt bra i nya lägenheten. Flytten har dock fått mig att reflektera lite eller mycket kring det här med miljön/omgivningarna vi vistas i.

Ljusare lägenhet och finare omgivningar

Den nya lägenheten är så mycket ljusare. Jag gillade inte heller färgen i vårat gamla vardagsrum, så väldigt nöjd nu när vi bestämt själva alla färger i alla rum. Samt faktumet att ha egen tvättmaskin. Lyxen! Jag bara älskar det.

Även omgivningarna är finare. Vi bodde mitt i betongen tidigare kan en säga. Utsikten åt båda håll var parkering och hyreshus samt en liten plätt innergård med några buskar. Nu har vi en grönskande innergård som utsikt åt ena hållet då det finns små odlingslotter där och fruktträd och vi har ca 100 meter till en park. Åt andra hållet har vi en trafikerad gata och hyreshus. Men vi bor ju fortfarande i stan så en får ju räkna med lite stadskänsla ;)

Det här har präglat vår vardag i September, ett renoveringskaos. Gillar färgen vi valde i vardagsrummet, det var ljust rosa innan.

Miljö påverkar mig mer än jag reflekterat över

Tänk att olika områden kan göra så stor inverkan på en energimässigt. Lite sorgligt känns det också. Området vi bott i har varit ett låginkomstområde. Det syntes bland annat på hur folk gick klädda, energin som fanns i luften och allt var ganska nergånget/skitigt runt om och så vidare. Nu bor vi i ett medelinkomstområde och omgivningarna gör skillnad på mig. Människor ser inte lika trötta och uppgivna ut, är mer välklädda och det är inte lika nergånget då området är från början på 1990 och inte 1940-1960 talet. Det känns lite dystert att det är sådan skillnad, dystert att det påverkar. Det påverkade i alla fall mig. Det var dystert att gå eller cykla förbi 5 olika alkisgäng varje dag efter jobbet, ibland stöta på dessa redan på morgonen frågandes om cigaretter eller pant. Aldrig otrevliga, men ändå sorgligt att se människor som hamnat på botten varje dag. Också påminnelse att livet kan verkligen vara sämre, men samtidigt mår jag bättre av att vara i en miljö där jag inte stöter på dessa hela tiden varje dag (stöter på några av dom när jag har kunder utomhus, men även om studion bara är 900 meter från gamla lägenheten så är det stor skillnad). Bra att komma ut från sin bubbla och se hur verkligheten ser ut, har mestadels bott i ”finare” områden under mitt liv, men det tar också på energin att ständigt vara i den där negativa energin. Imponeras av alla som jobbar med att hjälpa dessa människor. Som orkar, jag hade ärligt inte orkat det.

Jag blir tudelad, tycket det är skönt att jag slipper området. Att jag får bo i min bubbla och i en energi där människor inte tappat hoppet. Samtidigt som jag känner mig som att jag skulle vara lite ”finare” än dom när jag känner så. Förstår ni hur jag menar?

Miljön ur ett psykologiskt perspektiv

Jag tänker också på ett psykologiskt perspektiv hur viktigt det är att om en vill ha en förändring skapar eller byter till en miljö där vi får rätt energi. Har läst mycket i idrottspsykologin om att skapa en ”vinnande miljö” för att lyckas. Tänker att det gäller allt i livet. Vill en ändra sin livsstil kanske en behöver titta ännu mer på miljön en vistas i? Hur är miljön på ens arbetsplats, hemma, området, vänner? Hur påverkar den miljön mig idag? Ett vanligt uttryck är att umgås med sådana som inspirerar dig. Och efter dessa insikter med flytten och hur området påverkar mig så tror jag verkligen att sådant är viktigt. Omge dig med människor som inspirerar dig, se till att vara i miljöer där du får energi och drivkraft. Ger din arbetsplats dig dålig energi är det kanske dags att byta? Mår du bättre ute i skogen? Kanske dags att flytta ut i skogen? Mår du bäst bland liv och rörelse? Kanske dags att bo mitt i smeten? Nu menar jag inte att en ska gå och bara göra stora livsavgörande beslut hipp som happ, men kanske ta sig en funderare på vad en mår bra av i sin miljö runt om sig.

Exempelvis om en vill ha mer rörelse i sin vardag kanske en ska kolla på möjligheterna i den miljö en har runt sig. Kanske kan en ta en annan väg till jobbet? Vill jag få in mer hemmaträning kanske det är dags att inreda en del av hemmet till ett litet ”hemmagym” istället för att ha ens utrustning utspridd lite här och var eller försöka gömma undan den? Titta på vad du mår bra av och ta in mer sådant. Exempelvis så älskar jag min studio, där har jag skapat en miljö som jag stormtrivs i och framförallt i färgerna. Det är något som jag tog med mig nu när vi renoverade. Jag älskar färgen grön det skapar ett lugn inom mig och sovrummet fick en mörk grön ton och köket en ljus grön ton.

Jag med färgen vi valde i sovrummet. En mörkare grön nyans. Älskar den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.