Det här är Jul för mig

Juletid är här. Jag älskar december, vintermyset, levande ljus, bakandet och att strosa/trängas i butiker i jakt på julklappar och att lyssna på julmusik dygnet runt. Denna vecka är det fokus på vad julen betyder för oss i Bloggar om Hälsa.

Julen för mig betyder:

 • Julbak,jag tycker om att baka även om jag inte har tålamod för att göra några vackra kreationer så brukar det bli både lussebullar, knäck och något annat gott som slängs ihop i mitt kök.
 • Levande ljus, ja överallt är det massor av ljus och jag tänder gärna både på morgon och kväll, är jag hemma kan det få brinna hela dagen.

  adventsljusstake
  Den här bilden är tagen hemma hos mina föräldrar, men det är där jag har fått min vana vid att tända ljus, speciellt i juletid.
 • Familjetid, vi brukar oftast fira jul bara min familj (mamma, pappa och syskonen plus respektive ibland)och det kan jag tycka är så skönt. Några gånger har vi åkt iväg, men det är mysigt och enkelt att bara vara vi, jag gillar tradition. När vi firade jul i New York med syster 2013 så kändes det som vi missat julen eftersom den inte firades traditionsenligt. Det var mysigt på sitt sätt i New York, men jag reser hellre bort dagarna runt jul än själva julafton. Jag har ju även lyckats hitta en partner som firar jul 25:e så vi behöver aldrig stressa över var vi ska fira eller hos vilken familj. Vi firar 24:e med min familj och 25:e med Markos familj, smidigt som tusan.

  julgran
  Jul i New York bjöd på maffiga granar överallt och mysig julstämning, men själva julafton blev inte som en julafton utan hela familjen samlad.
Jag och två av mina tre syskon en julafton
Jag och två av mina tre syskon en julafton
 • Träning, juletid är oftast också ledig tid och jag vet att under fotbollstiden så hade vi alltid extra träningar i mellandagarna (fram tills jag flyttade till Örebro, här var det inte samma träningskultur inom fotbollen).  Dom flesta var ju lediga och ofta fanns det cuper antingen i mellandagarna eller precis i början på året, som en tränade lite extra för. Har växt upp med att när en är ledig då tränar en lite extra för tiden finns så det sitter i benmärgen.  Gymmen brukar ofta vara ganska lugna (eller kanske mer förr egentligen) under juletiden och det är alltid skönt att passa på att träna då. Förr när jag tränade på bemannat gym så var juletiden mysig då det ofta var tända ljus och ibland bjöds på pepparkakor.
 • En hel del jobb, både förra och detta året så är December den mest intensiva månaden jobbmässigt, men trots det så känner jag ingen julstress. Det är det jag gillar med tradition, jag vet vad som väntar och kan planera utifrån det och ha kontroll. Har planerat in mysiga stunder och aktiviteter mellan det intensiva, för att få en bra balans.
 • Julmusik. Jag älskar julmusik, hur bra är det inte att Mix Megapol bara spelar julmusik just nu? (Nu lyssnar jag inte så ofta på radio, men så mysigt när en sätter sig i bilen och julmusik spelas). Minns när jag var i USA och hittade en radiostation som bara spelade julmusik (hade inte smarttelefon på den tiden) oho så det lyssnades då, dagarna långa i veckor. Nu spelas i princip bara julmusik på mitt spotifykonto. Lyssnar så att jag nästan tröttnar fram till årsskiftet ungefär och sen i slutet på november början på december så kör jag igång igen.
Julmusik och julmotiv, tänk er en promenad i sådan här miljö och lyssna till julmusik
Julmusik och julmotiv, tänk er en promenad i sådan här miljö och lyssna till julmusik
Typ så här, åhå vad jag kan höra och känna på julstämningen, okej denna bild är från början på Januari, men detta är ju drömvädret på julafton, kanske lite svalare, var rätt kallt om jag minns rätt.
Typ så här, åhå vad jag kan höra och känna på julstämningen, okej denna bild är från början på Januari, men detta är ju drömvädret på julafton, kanske lite svalare, var rätt kallt om jag minns rätt.
 • Julklappsinslagning, jag älskar att skapa fina och juliga paket. Gärna att innehållet också är bra så klart. Jag brukar lacka och letandet efter det ”perfekta” julklappspappret är alltid en utmaning i sig som jag gillar. Det här är något som jag fastnat för på senare år, men så kul att skapa sin lilla hög med fina paket som en lagt tid och omtanke på. Jag är inte så tålmodig så det blir sällan allt för avancerat, kan ibland dra iväg i tankarna att göra något riktigt häftigt. Brukar dock bara sluta i katastrof eftersom det där med tålamod är en bristvara.
2011 såg mina julklappar ut på detta vis (dom jag slagit in alltså)
 • Julfilmer, aldrig tittar jag så mycket på film och tv som i december. Jag tittar på i princip ALLA julfilmer som någonsin skapats. Jag tittar alltid på hela Mysteriet på Greveholm (den från 96). Så ja det blir några timmar i soffan, men hur mysigt är det inte. Saknar att det inte kommit ut några nya bra julfilmer senaste åren. Favoriter är filmer från slutet på 80-talet början på 90-talet där finns många guldkorn. Här är några av mina favoriter:
  • Miraklet i New York (Miracle on 34th street)
  • Nu är det jul igen
  • All I want for Christmas
  • The Holiday
  • Ensam hemma 1 & 2
  • One magic Christmas (En förtrollad jul)
 • Tid med vänner, många av mina vänners föräldrar bor i Katrineholm där även mina föräldrar bor så när en är hemma över jul så brukar jag passa på att umgås med lite trevligt folk. Jag har en vän som är riktigt bra på det där med att dra ihop sina vänner vid olika tillfällen.
Denna bild är från en "mini" julafton med vänner. Julmat, julklappsspel och julmys för två år sen.
Denna bild är från en ”mini” julafton med vänner. Julmat, julklappsspel och julmys för två år sen som just nämnda vän dragit ihop.

På det hela är julen mestadels förknippad med lugn och återhämtning. Vad betyder julen för dig? Är det stress och press med massor av måsten eller lugnt och skönt?

Ida delade igår med sig av en julig lista  som ni gärna kan använda och dela med er av om ni har egna bloggar.

7 reaktioner på ”Det här är Jul för mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.