5 tips för att bibehålla motivationen

Börjar motivationen till träningen tryta? Då kommer här fem tips för att lyckas bibehålla din motivation eller helt enkelt skapa ny så att du fortsätter på den inslagna vägen. Motivation är inget som finns konstant utan något som alla får jobba med att skapa. Vi har olika faktorer som motiverar oss mer eller mindre och en brukar prata om inre och yttre motivation. Yttre motivation är när vi gör något för någon annan eller för priser, pengar eller yttre attribut. Inre motivation är när vi gör något för vårt inre, för att utveckla sig själv, må bättre, prestera bättre än tidigare t.ex springa snabbare, hoppa längre eller ha en härligare känsla efteråt.

Inre motivation är viktigt att ha för att det ska bli långsiktigt och yttre motivation brukar fungera bättre kortsiktigt. Därför kan det vara bra att blanda upp med yttre belöningar och hitta inre drivkrafter. Jag tipsar om lite båda delar.

5 tips för bibehålla motivationen eller skapa ny

  •  Skriv ner ditt varför. Varför vill du träna eller varför vill du äta hälsosamt. Detta är viktigt att inte bara tänka på utan faktiskt skriva ner. Sätt ord på dina tankar och funderingar och fundera på varför är detta viktigt för dig. Lägg eller häng upp ditt varför så att du lätt kan läsa igenom det när motivationen är låg.

 

  • Bestäm en belöning. Kanske att du ska köpa nya träningskläder eller nya skor när du genomfört ett visst antal träningspass eller när du klarat av ett lopp som du anmält dig till. Även detta kan du skriva upp eller sätta upp en bild på (kanske som bakgrund på datorn) så kan du lätt påminna dig.

 

  • Skapa en låtlista som får dig i rätt stämning. Kanske finns det en låt som du inte kan vara stilla till när du hör. Som alltid får ditt humör att vända. Genom att ha en låtlista som får dig på humör kan du kicka igång och ge dig själv extra energi när det behövs. Kanske det är den låtlistan som du ska lyssna på när du tar dig till gymmet eller under uppvärmningen (kanske hela rundan) när du är ute i spåret eller liknande.

 

  • Tänk på känslan efteråt. Vilken skön känsla när kroppen fått jobba och pulsen har höjts. Visst soffan är lockande och mysig efter jobbet, men tänk känslan efter träningen och hur otroligt skön soffan kommer vara då!

 

  • Testa att träna något annat, ibland kan allt som krävs vara att göra någon helt annan träningsform än den du brukar göra. Kanske ett yoga pass, en löprunda istället för gymmet eller tvärtom eller kanske boka något annat gruppträningspass än det du brukar köra. Eller testa på någon idrott, det finns idrotter som erbjuder nybörjargrupper för vuxna.

Om du vill ha ännu mer motivation så kan du kika in inläggen nedanför. Har du några knep som du brukar använda dig av?

Mina 5 bästa tips för träningsmotivation

5 av mina favorit motvationsinlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.