Motivera sig till träning

Det är lätt att tappa rutinerna, tappa syftet till varför ska jag träna. Hitta på ursäkter och bortförklaringar till varför just jag inte behöver träna. Så fort jag nämner att jag är personlig tränare är det många som börjar berätta om varför dem inte tränar eller om hur mycket dem tränade i unga dar, jag frågar aldrig utan det kommer per aoutomatik när jag nämner mitt yrke. Det är ett sätt att mildra sina skuldkänslor, att bortförklara eller dra upp historier för 10-20 år sen om hur duktig man minnsan var då. 
 
Jag tycker att det är lite trist att det är så många som hittar på så många ursäkter och bortförklaringar. Visst det är toppen att du var aktiv när du var 15-20 år men nu när du är 40-50 år är det inte mycket värt att du varit inaktiv större delen av ditt liv även om du vill mildra ditt dåliga samvete genom att berätta för mig. Det är synd att så många känner ett missnöje eller skuld med sin livsstil, men ändå inte vill ta tag i det. Jag ger sällan tips om det inte efterfrågas, då personer som inte vill hjälpas är näst intill omöjliga att hjälpa, frågar man om hjälp så delar jag dock gärna med mig av min kunskap och kan ha svårt att sluta prata ;)
Varför är det så svårt att hitta motivationen till en aktiv livsstil och så lätt att komma på bortförklaringar är något jag ofta funderar på. Jag tror att det har mycket att göra med att vi inte får effekterna direkt av träning, det tar tid att ändra sina vanor och sin livsstil och det tar tid att få effekt av träningen samtidigt som innaktivitet också tar tid att visa effekt och eftersom inaktivitet är bekvämare så är det lättare att falla för det. Vi är skapta att spara energi ifall det dyker upp ett fly eller fäkta tillfälle (vilket sällan sker i vår trygga vardag) och att jobba emot vårt eget styrda DNA kräver mental styrka (något alla kan träna) men som kräver väldigt mycket energi. 
 
Om vi inte varit aktiva på 20 år har vi ett beteende och en livsstil som vi skapat i 20 år, att ändra hela sin livsstil tar tid, vi lägger till vanor och ovanor under tid därför blir tålamodet så otroligt viktigt. Att träna och leva aktivt är verkligen 100 % mentalt och det är inte enkelt att vända på hela sin vardag direkt och bibehålla det. Några tips som jag brukar ge är att dela upp sina mål. Ta några vanor åt gången. Ett bra tips är att byta ut en vana varje månad. 
Exempelvis lägga på en vana varje månad:
 
Februari – Börja äta mer varierat och mindre snabbmat
Mars – Börja träna två gånger i veckan
April – Börja dricka mer vatten
Maj – Gå 1 promenad i veckan
 
Genom att hela tiden bygga på med en ny vana så ökar du chanserna att bibehålla din nya livsstil eftersom du bara behöver koncentrera dig på en punkt åt gången. Varje vana hinner sätta sig och det blir inte ett stort projekt där allt ska ändras samtidigt. Har ni några bra tips att dela med er av? 

2 reaktioner på ”Motivera sig till träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.