Tips för att stå emot sötsuget

Det vattnas i munnen, hjärnan fokuserar på något sött och du går förtvivlat och öppnar kylskåpet/skafferiet för tredje gången. Eller du står då i kön, magen kurrar lite och precis vid kassan står ett fat med godsaker och några chokladbitar och det är svårt att låta bli, en liten choklad eller en lite kaka kan du ju ta eller varför inte två. Känner du igen dig? När sötsuget tar över och plötsligt så kan du inte stå emot sötsakerna som finns runt om dig. Tänkte ge några tips på hur du står emot sötsuget. 
 
1. Köp inte hem sötsaker. Det absolut bästa tipset, för om du inte har något hemma så har du inget att ta när sötsuget sätter in, fyll istället upp hemmet med andra mellanmål/snacks som du kan ta så som frukt, riskakor med mjukost, kvarg eller något som faktiskt ger dig energi på riktigt. Jag köper sötsaker till en dag i veckan och då åker jag iväg den dagen som jag vill ha något sött och låter bli att handla hem annars. 
 
2.Bli medveten. När sötsuget dyker upp så reagera, analysera känslan och fundera på varför känslan uppstår. Genom att vi blir medvetna om våra handlingar så blir det väldigt mycket enklare att förändra ett invant mönster. Vad beror sötsuget egentligen på, kan det finnas en orsak till att det dyker upp just nu? 
 
3. Drick vatten. Ofta kan det vara så att du egentligen bara är törstig och då kan det hjälpa med en sådan lite grej som att dricka ett glas vatten och vips så är hjärnan nöjd. Eller ta en kopp te och njut av, något som släcker törsten, men som inte innehåller massa socker. 
 
4. Aktivera dig. Hjärnan söker belöningar och om vi är uttråkade/rastlösa söker hjärnan en belöning, mat och speciellt sötsaker är något som skickar belöningsignaler till hjärnan. Så istället för att gå och gräva i skafferiet så aktivera dig, gå på en promenad, pyssla, läs en bok, städa eller ring en kompis. Gör något annat som aktiverar hjärnan så att den inte söker belöningar i maten.
 
5. Håll dig mätt, undvik att bli vrål hungrig. När blodsockret sjunker vill kroppen få upp det och hjärnan vet vad som ger en skjuts i blodsockret (sötsaker) och börjar därför skicka ut signaler som triggar igång sötsuget. Se därför till att alltid vara förberedd och äta med jämna mellanrum och ha nyttiga mellnmål nära till hands. Och gå absolut inte och handla på tom mage om du inte vill ha hela skafferiet fullt med sötsaker ;)
 
Hoppas att något av tipsen kan hjälpa er att stå emot dom dagar ni egentligen inte vill äta sötsaker, men sötsuget är starkt och vill få er att slinka dit. 
 
 

2 reaktioner på ”Tips för att stå emot sötsuget

  1. Jag står inte emot;) Väljer att äta lite a allt, men det finns ju däremot väldigt mkt sött som faktiskt ÄR hälsosamt också, gäller bara att välja rätt sötma:) Sitter här med en hälsotryffel som är to die for!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.