Inte att lita på

Lördagen har varit en väldigt mysig och trevlig sådan. Vi tog sovmorgon och njöt sen av brunch i soffan, vid tolv åkte vi till  gymmet, vi tränade lite ben innan vi åkte till Byle där spenderade vi dagen med Markos familj och fick god mat och gjorde ett besök på gymmet i Vingåker på kvällen innan vi åkte tillbaka till Örebro. 
 
Jag körde tabataintervaller nu på kvällen och lekte även lite, försöker lära mig göra riktiga chins det går sådär. Något som jag la märke till idag som jag vet om att jag nämnt tidigare men nu har jag ett tydligt exempel att visa är att inte lita på kaloriräknaren på konditionsmaskinerna. 
Om jag bara hade tittat på maskinen hade jag kunnat tro att jag förbrännt massor under intervallträningen, men när jag tittade på min pulsklocka kunde jag se att så var inte fallet.
En ganska extrem skillnad kan man verkligen tycka och hur kommer det sig? Konditionsmaskinerna räknar förbränningen utifrån en formel som inte tar hänsyn till arbetsbelastningen på träningen utifrån pulsen, utan bara av farten på maskinen, men beroende på hur tränad du är kommer din puls påverkas olika vid samma hastighet. Pulsklockan har inte heller exakt värde men det ger ett mycket närmare resultat än vad ett löpband eller crosstrainern ger då dessa maskiner mest bara ger glädjesiffor för de flesta av oss.
 
Pulsklockan ger ett bra värde om det är konditionsträning jämfört med styrketräning. Vid styrketräning bör man inte titta på kaloriförbränningen utifrån en pulsklocka då det kan vara väldigt missvisande. Pulsen påverkas mycket utifrån om du sitter, står eller ligger ner och utifrån om du använder överkropp eller underkropp och därför kan värden bli lägre än vad du egentligen förbränner vi exempelvis överkroppsstyrketräning. Det är helt enkelt inte så lätt som man kan tro att ha koll på det här med förbränning, men nu kanske ni fick lite klarhet i det hela.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.