Tränarprogrammet

Tänkte berätta lite mer om min utbildning och vad den innebär. Jag läser femte terminen på tränarprogrammet på Örebro Universitet. När jag klarat av mina tre år och sex terminer så får jag en kandidatexamen i Idrott. 
 
Utbildningen innehåller bland annat idrottsfysiologi, idrottspsykologi, anatomi, nutrition, träningslära, ledarskap och coaching. Det är blandat med praktiska moment och teori. Vilken kunskap jag får med mig mer exakt kan ni läsa om här.
Jag har trivts på utbildningen redan från början, vissa kurser passar mig bättre än andra, men jag känner att jag fått med mig massor av kunskap från min utbildning som jag kommer att ha användning av. Jag tycker om bredden i utbildningen, lite problematiskt då jag ibland blir helt frälst i det vi sysslar med just för stunden och inte kan bestämma mig för vad jag brinner allra mest för och vill rikta in mig på, men det är kanske mer ett lyxproblem. 
 
Att läsa ett program som handlar om träning och hälsa innebär även att man får umgås med andra människor som brinner för samma saker och man deltar i roliga turneringar med klasskompisarna. 
 
Tränarprogrammet passar den som vill bli tränare, det är en väldigt mer grundlig utbildning än personlig tränar utbildningarna på någon vecka/veckor som man betalar flera tusen för. Tränarprogrammet ger en möjligheten att ha grundliga kunskaper för att träna elitidrottare likväl som individer som tränar för hälsa eller ålder. Vi lär oss om vilka träningsformer som är optimala för individernas förutsättningar och vi får förståelse för varför det är viktigt att träna utifrån ett fysiologiskt perspektiv och det är den grunden som jag är så glad att jag får. Vi får även med oss kunskapen att kunna kritiskt granska forskning så att vi efter avslutad utbildning ska kunna fortsätta ha koll på vad forskningen säger och om det är bra forskning, om studien är genomförd på ett bra sätt och om resultaten kan vara missvisande på grund av felkällor.
 
Vi får även med oss kunskap kring hur olika testmetoder för att mäta styrka, kondition, spänst, uthållighet bland annat går till. Både i labborationsmiljö och enklare metoder som kan ge resultat som visar nära inpå samma värden som labbtester. Därmed har jag möjlihet att utvärdera om träninsuppläggen ger de resultat jag vill att de ska ge. 
Man får själv testa sin egen förmåga när man ska lära sig hur testerna ser ut och bara det är en sporre till att vilja utveckla sin egen fysik. 
Det kan vara jobbigt att vara student, men det är viktigt att välja något som man brinner för, för då är det så värt allt slit! 
 
Jag rekommenderar tränarprogrammet till dem som verkligen brinner för träning och har viljan lära ut och hjälpa andra att nå sina träningsmål, lagidrottare, individuella eller inom hälsa och sjukvård. Det är ett program som kräver disciplin och det är stundtals väldigt högt tempo, men om man brinner för ämnet så är det så värt att få lära sig hur mycket som helst och får möjlheten att lära sig att hitta ännu mer kunskap. 

7 reaktioner på ”Tränarprogrammet

  1. Vilken häftig utbildning! Det måste vara enormt givande att läsa om det man brinner för!

    Vad skulle du vilja göra efter avslutad utbildning?

    1. Det är verkligen kul att läsa något som man brinner för, det är helt annorlunda jämfört när man läste på gymnasiet och grundskolan. Jag vill fortsätta utveckla mitt företag och förhoppningsvis kunna vara fystränare för fler lag alternativt träna ett lag på högre nivå :D

  2. Hej! Jag undrar hur mycket schemalagd tid det är per/dag och vecka om man läser tränarprogrammet? Är det några lediga dagar? Skulle bli jätte glad för svar. Gärna på e-post :)

    1. Det är lite blandat, vissa kurser är det schemalagd tid varje dag i veckan och vissa kurser har 1-2 dagar i veckan med schemalagd tid, snittet är väl på 3 dagar/vecka.

  3. Hej! Jag såg att det här inlägget publicerades 2013 så jag får väl hålla tummarna på ett svar, hehe. Men jag undrar hur det gått för dig efter utbildningen och om du känner dig lika nöjd nu när du ser tillbaka på det hela? Svara gärna på mejl :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.