Målsättning i livet

När jag tog studenten så var det för mig som för många andra att jag inte visste vad jag ville göra och jag kände mig väldigt vilsen och fundersam på framtiden. Så då tog jag fram min rödsvarta bok där jag hade min ”Bucketlist” som jag påbörjat ett antal år tidigare. Jag tittade på min lista och en punkt som fanns där var att åka som Au pair till USA. Så då bestämde jag mig för att åka till USA till Johanna och Ryan som frågat om jag ville komma och hjälpa dem att ta hand om Nils och Elias under hösten. I samma veva skapade jag även en lista för vad jag ville få ut av hösten 2010 och därefter har jag en gång i halvåret utvärderat min lista och bestämt nya mål för det kommande halvåret. 
 
 
Alla mål lyckas jag inte alltid uppfylla, men väldigt många mål har jag uppfyllt och det är verkligen en härlig känsla att se att jag klarar av att bocka av så pass många mål. Exempel på mål som jag klarat av: 
 
– Skaffa mig ett jobb och inte vara beroende av pengar från mamma och pappa (våren 2011, när jag kom hem från USA, jag kom hem 21 december och 14 Januari hade jag fixat ett jobb att kombinera med mina distans studier). 
 
– Resa mer och uppleva mer! (2011 ville jag resa och jag var bland annat till USA i tre veckor och 5 veckor på resande fot i Europa, så jag kan ju säga att jag uppfyllde mitt mål)
 
– Våren 2012 var ett mål att klara av mina studier och kunna unna mig en utlandsresa under sommaren – check
 
– Kunna springa en mil – Målet våren 2013 var att kunna springa en mil, ta mig igenom min mentala spärr och det klarade jag i Juni
 
– Under våren 2013 var mitt mål att skaffa ett nytt sommarjobb då jag ville göra något annat än det jag haft de två åren tidigare, samt skaffa ett extrajobb som går att kombinera med mina studier – Båda två lyckades jag uppfylla genom att få in en fot på IL eller extrajobbet fick jag till hösten, men jag fick in foten under våren ;) 
 
– Hösten 2013 var mitt mål att starta upp mitt företag innan 1 November för att börja bygga upp det som jag vill jobba med efter min examen – check 
 
Det här är några olika mål som jag haft och lyckats uppfylla. Vissa punkter kan kännas lite som att jag åkt på ett bananskal för att uppfylla, hade flyt med jobbet på IL. Året jag ville resa mer och bokar både min familj och Markos familj in långa semestrar, som jag kunde följa med på (dock så såg jag till att jobba ihop pengar för att kunna följa med och under USA resan fick jag ta med studierna och plugga på resan). Eller så har målen uppfyllts eftersom att jag bestämt mig för att det här är vad jag ska fokusera på det här halvåret och det har gjort att jag verkligen har lyckats uppfylla så många olika mål som jag haft, det beror på hur man vill se på det.
 
Jag  antar att jag helt enkelt är en väldigt målinriktad person. Det finns lite blandade målsättningar, det finns även punkter som är mer personliga och handlar om min personliga utveckling och mer mätbara mål som handlar om jobb, studier, träning, upplevelser. Jag ser alltid till att ha minst två punkter på personliga plan och två mer konkreta mål. 
 
Det här är min metod för att ta mig framåt och känna att jag utvecklas på alla plan i livet. Har ni någon speciell teknik kring målsättning i livet som ni använder er utav? 

2 reaktioner på ”Målsättning i livet

  1. En bok var ett väldigt bra tips! Jag använder metoden i jobbet men inte riktigt i privatlivet.

    Jag har jobbat med sådant jag tycker är svårt/ jobbigt osv, saker som har hämmat mig i livet eller sådant som jag bara gett mig tusan på att jag ska övervinna.

    T ex så var jag i skolan rädd för att hålla föredrag, vara mittpunkten i en gemenskap m.m då valde jag att ta en kurs där jag faktiskt fick lära mig hur man pratar dvs kroppsspråk, tonläge osv. Nu arbetar jag som chef och behöver dagligen hålla i möten m.m.
    Jag hade fobi för sprutor så valde att gå med i en studie där jag frivilligt utsatte mig för detta, framtagningen av vaccin mot livmoderhalscancer. Nu är jag blodgivare :)

    1. Spännande att höra, imponerande att du lyckats utmana dig själv så mycket och utvecklats på ett personligt plan, verkligen inspirerande! Det är verkligen bra att ha lite jäklar anamma och bestämma sig för att ens rädslor inte ska hindra en från att leva det liv som man vill leva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.