Vad innebär jämställd idrott? #allaälskadeflickorivärlden

Är det någon av er som missade Nilla Fischers tal på fotbollsgalan i förra veckan? Då får ni det här

 Tack så mycket. Det känns väldigt stort att få ta emot det här priset. Jag känner mig oerhört hedrad över att få vara en av Svensk fotbolls stora. Nu vill jag ta tillfället i akt att säga något till alla älskade flickor världen över.

– Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna för fotbollens skull. För att du inte är tillräckligt bra. Eller för att du helt enkelt är bättre än vad de är. Jag vet hur det känns när klubben eller tränaren inte stöttar dig eller står bakom dig. Jag vet exakt hur det känns. Orättvisa gör ont.

– Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle jag aldrig mer behöva oroa mig ekonomiskt. Inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag säga till er tjejer: Sluta aldrig att spela fotboll. Sluta aldrig att kämpa för jämställdhet. Och känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer.

– Alla ni pojkar, killar och framför allt män. Det är dags att komma in i matchen nu, för jämställdhet är något som gynnar oss alla. Men det är något som vi måste göra tillsammans. Helt ärligt, we have no more fucks to give.Tack!

En debatt utan hållbara eller grundade argument

Debatten har kommit att handla om att kvinnor inom fotbollen inte kan förvänta sig löner på männens nivåer eftersom damfotbollen inte drar in samma pengar som herrarna. Men var säger hon att det är vad hon förväntar sig? Och hur kan människor få det till det viktigaste att argumentera kring. Det absolut sorgligaste forumet inom fotbollsvärlden är fotbollskanalens kommentarsfält på facebook. Där tas alltid helt orelevanta och ogrundade argument kring allt detta och det är helt omöjligt att diskutera med dessa människor för dom tolkar in och lyssnar inte till motargument utan drar bara sina argument i en runda till. Det som jag ändå känner att jag vill göra efter alla hånfulla och ogrundade och bottenlösa argument vill göra är att belysa vad jag tycker är viktigt att ta med sig från Nillas tal.

 Varför är damfotbollen så långt efter i utvecklingen?

Nej självklart kan inte damfotbollen förvänta sig samma inkomster eftersom det inte omsätts samma summor pengar. Men varför är det så? Det finns en hel rad med olika skäl, ett vanligt argument är att damfotboll är så tråkigt att titta på och att landslaget förlorar mot P15 lag.

Det finns flera grunder till detta. Ett kallas biologisk och fysiologisk skillnad. Detta är lite skrämmande att människor inte förstår. Men så här ligger det till män producerar mycket mer testosteron som bland annat påverkar våran muskeltillväxt.  Män upp till 50 års ålder har normalt 8,6-29,0 nmol/L testosteron i serum, medan kvinnor i samma ålder normalt har 0,29-1,7 nmol/L. Testosteronproduktionen ökar runt 14 års ålder hos pojkar, vilket innebär att vid 15 års ålder har dom flesta pojkar börjat komma upp eller förbi den nivå som en vuxen kvinna har. Andel muskler avgör kraftutveckling vilket innebär både snabbhet och styrka enkelt förklarat.

Inte bara biologi som avgör utvecklingen

Det jag dock tror är den största avgörande faktorn att ett pojklag på 15 år kan vinna med stora siffror mot vårt damlandslag är samhällets struktur. Där är den viktiga delen i detta tal som jag vill lyfta fram. Hur kan ett pojklag vara så duktiga? Jo för dom har utbildade tränare, dom har fått möjligheterna att utvecklas och tränare, föräldrar och samhället har stöttat dessa individer. Det är brist på tränare på ungdomssidan i fotbollen i stora delar av Sverige. Visste ni att det är större brist på flicksidan än pojksidan? Visste ni att högre andel tränare på pojksidan är utbildade än på flicksidan? Hur tror ni att detta påverkar utvecklingen? Om du från 5-6 års ålder får en pedagogisk, anpassad och utvecklande träningsmiljö eller om du får en tränare som kanske inte ens kan fotboll, men som ställer upp för att ens dotter spelar i laget? Varför engagerar sig inte pappor i sina döttrars fotbollsspelande på samma sätt som i sina söners? Varför är söners pappor i högre utsträckning villiga att utbilda sig inom fotbollsförbundets utbildningar än vad döttrars pappor är? Tror ni att detta kan påverka hur utvecklingen går framåt för fotbollsspelande tjejer? Jag gick fotbollsinriktning på högstadiet. Pojkarna fick träna på fotbollsplanen bredvid skolan som herrklubben ägde, vi tjejer fick cykla till kommunens fotbollsplan 15-20 minuter bort och träna för herrklubben inte ville att vi tjejer skulle slita på deras plan. Vi fick därmed kortare träningstid eftersom vi behövde extra tid till transporten till och från planen, något som skolan och alla tränare runt om fotbollsprofilen tyckte var helt rimligt. Så även om vi fick ha fotbollsprofil som tjejer hade vi det inte på samma förutsättningar som pojkarna.

Att alltid få försvara sitt sportintresse

Förutom att pojkar har en bättre träningsmiljö än tjejer så har dom också rätten av samhället att utöva fotboll. Som tidigare fotbollsspelande tjej uppväxt på 90-00 talet har jag fått försvara mitt intresse flertalet gånger. När jag sa att jag vill bli fotbollsproffs har jag fått höra att tjejer inte kan bli proffs.  När jag som vuxen sa att jag spelar fotboll var kommentaren ofta ”Jaha, då spelar du på hög nivå som fortfarande spelar då?” Varför måste en spela på hög nivå för att en som kvinna vill spela fotboll i vuxen ålder? Att män spelar fotboll i div.7 ifrågasätts aldrig, men att jag ville spela i div.3 var väldigt märkligt. Borde jag inte fokusera på familj, karriär eller festa? Detta är alltså på 2010 talet. För att inte tala om alla hånfulla kommentarer under skoltiden från killar som alltid ville påvisa hur dåliga vi tjejer var när vi spelade fotboll. Jag upplever inte att idrottande tjejer inom andra idrotter blir lika hånade för att fysiologiska skillnader gör att vi inte är lika snabba eller starka som killar. Men inom fotbollen är det mer norm än undantag, det var det i alla fall under min uppväxt.

Utveckling tar tid och kräver förutsättningar

Så ja damfotbollen är på en annan nivå en herrfotbollen. Men varför jämföra? Vi har olika fysiologiska förutsättningar det är därför damer spelar mot damer och herrar mot herrar.  Och om vi nu ska jämföra så snälla ta med hela bilden i sammanhanget. Vi ligger efter i utvecklingen eftersom vi inte har samma förutsättningar. Redan som flickspelare. Det går framåt och dagens tjejer spelar bättre fotboll än vad som spelades när jag var i den åldern. Och att elitnivån inte utvecklas snabbare är också förutsättningar. Det är få spelare som kan leva på sitt fotbollsspelande på damsidan. Självklart kommer utvecklingen då gå långsammare än på herrsidan där du kan vara avlönad spelare från div.2 men på damsidan får du vara glad om du är avlönad i högsta ligan i Sverige. Det innebär att det finns betydligt mindre konkurrens eftersom färre på damsidan kan fokusera på sitt idrottande. Att syssla med elitidrott är ett heltidsjobb som tar på krafterna. Om du som fotbollsspelare dels ska bedriva fotboll på hög nivå, men även jobba extra, kommer du inte få samma utvecklingskurva som den som kan gå hem och vila mellan passen. Anledningen är att återhämtningen blir för dålig för att kunna få samma utveckling. Det är så många fler delar som spelar roll, men det vet vi alla som tränat prestationsinriktat att det krävs att hela pusslet faller på plats för att få bra resultat.

Fotbollens största hot

I min mening är fotbollens största hot samhället. Samhällets syn och åsikter om tjejer och kvinnor som brinner för en idrott. Samhällets hånfulla, elaka och kränkande kommentarer. Samhällets icke vilja att förstå och vilja se problemet. För att läsa kommentarsfält som det på fotbollskanalen eller för den delen SVTs instagram när dom kommenterade Nillas tal, så förstår en direkt varför Nillas tal är så viktigt. Det är direkta hån att vi kvinnor inte ska gapa efter några pengar. Kvinnor som inte kan prestera bättre än 15 åriga killar är inte värda ett öre. Kvinnor som spelar fotboll ska vara glada att dom ens får spela fotboll. Kan detta hot och hån påverka att fotbollen blir en tuff miljö att vilja bli bäst inom som tjej? Om samhället istället ville lyfta idrotten, om pappor ville stötta sina fotbollsspelande döttrar som dom stöttade sina söner och mammor för den delen. Uppmuntra istället för att påpeka hur okvinnliga fotbollsspelare ser ut. (Har hört sådana kommentarer i ett antal olika forum och en kan ju undra varför deras döttrar inte sysslar med fotboll?)

Vad jag önskar

Jag hoppas och önskar att samhället, du och jag kan stå upp för en jämställd värld. Att du och jag reagerar när vi ser sådant som jag blev utsatt för som fotbollsspelande tjej. Att vi reagerar på ojämställdheten, att du och jag står upp för alla flickor. Att vi föregår med gott exempel och visar nolltolerans mot hånfulla kommentarer. Vi alla måste ta ansvar det är så förändringar sker.  Att vi vågar ta debatten längre än till att damfotbollen inte drar in några pengar.  Att vi vågar ifrågasätta varför på grundade argument. Och till sist vill jag säga tack Nilla för att du vågade och tog tillfället i akt! #allaälskadeflickorivärlden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.