Kanel en krydda med hälsosamma effekter

Krydda maten med kanel. Visste du att kanel kan ha en hel massa positiv inverkan på din hälsa? Jag skrev om detta redan 2013, men tänkte fördjupa mig lite idag.  Det kan vara bra att veta att det finns två typer av kanel.

  • Ceylonkanel, även kallad äkta kanel
  • Kassiakanel, som i dagsläget är den vanligaste

Samtliga studier visar på att ceylonkanel har störst hälsoeffekter. Så dags att krydda på med kanel för dessa hälsoeffekter ger kanelen.

Photo by Graham Holtshausen on Unsplash

Kanelens hälsofördelar

Antioxidanter

  • Kanel är fyllt av antioxidanter. Om en väldigt enkelt ska förklara antioxidanternas viktiga roll i kroppen är att dom tar hand om radikaler som bildas när syret tas upp i kroppen. Om vi inte har antioxidanter i kosten och kroppen riskerar vi att få oxidativ stress i cellerna. Det innebär att vi får för hög nivå av skadliga reaktiva syreradikaler i cellen. Det i sin tur ökar risken för att cellens ämnesomsättning störs. En störd ämnesomsättning i cellen innebär ökad risk för inflammationer, infektioner och cellmutationer, cellmutationer kan leda till cancer.

Ökar fettförbränningen

  • Kanel har visat sig ha en positiv inverkan på processen där fett omvandlas till värme. Det i sin tur tror forskarna kan ha en positiv effekt på ämnesomsättning och fettförbränning.

Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

  • Om du har ärftlig risk för hjärt- och kärlsjukdomar eller ingår i riskgruppen (fetma, högt kolesterol eller högt blodtryck) så har kanel visat sig ha förmågan att minska risken att drabbas.

Förbättrad insulinkänslighet

  • Kanel har visat sig ge en bättre insulinkänslighet. Detta är något som är en extra fördel för diabetiker med diabetes typ 2. Även personer med övervikt kan ha stora fördelar av att hjälpa sin insulinkänslighet.

Stabiliserande effekt på blodsockret

  • Blodsockernivåerna är något annat som kanel också har en positiv inverkan på. Kanel har visat sig ha en stabiliserande effekt. Varför är det bra med ett stabilt blodsocker? Om blodsockernivåerna är för låga skickar hjärnan signaler om att få i sig något som höjer nivåerna. Hjärnan är smart och vet vilka livsmedel som snabbast höjer nivåerna. Snabbast effekt har sötsaker. Ett stabilt blodsocker minskar därmed sötsuget och kan därmed hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt eller hjälpa dig att gå ner i vikt genom att minska onödigt intag av kalorier.

Överkonsumera inte

Som med allt annat så är även kanel farligt att överkonsumera. Det kan bli direkt livsfarligt. Bara för att något är hälsosamt eller nyttigt innebär det alltså inte att vi endast ska leva på detta. En varierad kost är bäst visar alla studier. Så om du nu vill öka ditt kanelintag strö det lite här och var. Kanske krydda upp din varma choklad eller kaffe med lite kanel? En favorit hos mig är skivade äpplen med kanel över. Men kanel på frukostgröten, i köttgrytor, köttfärssåsen eller andra maträtter kan också rekommenderas. Vad är ditt bästa recept med kanel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.