Träning ger resultat

Idag körde jag knäböj med skivstång. Det mina vänner har nog inte hänt på ett kanske ett eller ett och ett halvt år! Knäböj har jag gjort i massor, men inte med skivstång. Jag har kört knäböjshopp, hopp upp på olika höjder där jag landat i en knäböj, knäböj med kettlebell, hantlar och medicinbollar. En rad variationer, men inte med skivstång för det har jag inte haft lust till.

När en får lust att köra knäböj med skivstång

Men, idag fick jag lust att köra knäböj med skivstång, så då gjorde jag det. Det kändes väldigt lätt. Min teknik kändes bra, djupet bättre än någonsin och allt bara flöt. Knäböj med skivstång har ofta varit en övning som mest känts tung och bökig, men idag då kändes det bra. Så jag lastade på lite vikt med pepp från Marko som också tyckte att det såg lätt ut. 60 kg gick lätt, inte mega lätt, men utan problem. För mig har 50 kg varit tungt, riktigt tungt. Det har jag skrivit om tidigare. Så nu är jag sugen på att träna knäböj med skivstång igen. Bra det där att faktiskt ta bort en övning när det inte känns roligt eller byta ut den mot andra varianter. Träning ska vara roligt för att det ska bli av om en inte tränar för någon prestation. Vid prestation då kan en få träna träningspass som är mindre roliga, men annars tycker jag träning ska vara roligt. En måste ju bevisligen inte träna just knäböj med skivstång för att bli starkare, det går på andra sätt också.

En annan bra övning

Avslutade min träning idag med draken. En övning som jag en gång i tiden fick som rehabövning för min höft. En övning som sedan har fått följa med mig som rehabövning vid fotledsstukningar och knäproblem. Däremellan har den fått hänga med som en vapendragare, en övning som ger mycket. Jag ser dock att jag kompenserar lite och inte orkar hålla mig rak i höften. Det här är en övning som tränar balans, rörlighet, koordination och styrka. Ofta brukar jag köra den utan skor för att få träna fotlederna lite extra, skorna ger stöd och balans. Testa själva så kommer ni få känna vilken skillnad.

Jobba ut i en rak linje, tänk på att inte tappa bröstryggen utan orka hålla den rak. Här kan den observanta se att jag tippat höften eftersom min högra sida är högre upp än vänstra. Så det kan vara bra att ha någon som säger till när en är rak och när en fuskar ;)
Startposition, upp på tå och dra vikten längs med kroppen tills en är i positionen på bilden ovanför. Och får jag säga att jag älskar mina starka vader som ploppar snyggt på denna bild (!). 

 

Om en är ovan vid enbensövningar, så rekommenderar jag att köra 1-2 per ben och alternera eftersom fotlederna snabbt blir trötta och krampar vid ovana. Detta för att stärka upp och orka hålla fokus på båda benen. Jag brukar köra ca 15 per ben. Beror lite på dagsform också, balansövningar är sådana. Balansen kan skilja sig mycket beroende på hur pigg en är i muskler och leder, men också sömn kan påverka balansen. Därför brukar jag säga att det inte är så viktigt att lägga värdering om denna övning går dåligt en dag, det viktiga är att göra så gott det går för att på sikt bli bättre och öka sin lägsta nivå. Det gäller i alla övningar att dagsform spelar roll, men det blir extra tydligt i balansövningar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.