Mina tips för att hantera vintermörkret

Känns som vi alla blev lika överrumplade av mörkret, det kom bara över en helt plötsligt och har gjort mig ovanligt trött. För en morgonmänniska som mig så blir det väldigt tungt när det känns och ser ut som natt ute när en vaknar. Det har inte alls varit lika lätt att ta sig iväg på morgonen för att träna som tidigare. Jag har några knep för att göra denna mörka tid lite ljusare. Jag tycker om vintern om den är som i norr, jag är i grunden norrbottning (född i Umeå som många av er redan vet) och där får man hjälp av snön som lyser upp, det är inte något som är lika garanterat här i söder och gör vinterhalvåret lite tristare, men jag tycker ändå att jag klarar av mörkret rätt bra.

 

  • Var ute i naturen, klä på dig och även om det är grått och trist väder så ger den friska luften extra energi, det kan kännas lite motigt att ta sig ut, men det är oftast ganska skönt när man väl kommit ut, förutsatt att man klätt sig rätt.
  • Träning och rörelse, det tar emot att ta sig iväg och träna när mörkret faller på, både innan och efter jobbet är det för oss flesta väldigt mörkt, men jag lovar att om du lyckas ta dig iväg så kommer det göra dig piggare efteråt och även göra att du sover bättre så du kommer bli piggare även dagarna efter. Jag tycker soffan och mysiga filmkvällar är otroligt lockande så här års, men jag blir mycket piggare om jag faktiskt orkar ta mig iväg och träna några gånger i veckan.
Dessa bilder är från julafton förra året, en promenad som fick lite avbrott för styrketräning mot en parkbänk.
Dessa bilder är från julafton förra året, en promenad som fick lite avbrott för styrketräning mot en parkbänk.
  • Det här är tredje vintern som jag äter D-vitamin och det känns som det hjälper lite mot vintertröttheten. Under vinterhalvåret lyser inte solen tillräckligt starkt (kommer inte upp tillräckligt högt) på oss här på norra halvklotet för att vi ska kunna få speciellt mycket D-vitamin från solen
  • Vintermys, tänd ljus, tänd en brasa om du har möjlighet, burra upp med kuddar, filtar och umgås med vänner. Filmmys i soffan och häng med vänner ger massor av energi och ingen tid på året passar det väl så bra så som på vintern. Jag är en riktig filmtittare och älskar att plöja serier och filmer under den här tiden på året.
  • Unna dig avkoppling. massage, yoga eller andra lugna avkopplande aktiviteter kan jag tycka är sådär extra mysigt en burrig höst/vinterkväll. mitt-massagerum

Hur hanterar ni mörkret? Har ni några tips på att ta sig igenom vintermörkret? Vill ni har fler tips så titta in på Idas och Helenas bloggar där ni hittar fler,  för ämnet är Bloggar om Hälsas veckotema.

1 reaktion på ”Mina tips för att hantera vintermörkret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.