Ett utvecklande utvecklingsläger

Förra veckan spenderade jag i Halmstad. Inom fotbollsvärlden vet dom allra flesta vad en Junivecka i Halmstad innebär, men jag vet att alla ni som läser är inte fotbollsintresserade så här kommer en liten förklaring.

Varje år veckan efter midsommar åker varje län i Sverige med 16 spelare som just då har kommit längst i sin fotbollsutveckling till Halmstad (från flicksidan, veckan efter åker lika många killar). Tidigare kallat Elitlägret, men numera Utvecklingslägret. Där genomförs 4 träningspass och 3 matcher samt en massa teori. Det informeras också om vad som krävs och hur resan till ett landslag kan se ut. Under veckan finns flicklandslagsansvariga på plats och dessa tittar efter spelare som till hösten kan kallas till första landslagssamlingen. I stort är det en vecka fylld med fotboll och mitt uppdrag som en av två Distriktförbundskaptener för Örebro Läns F04 är att skapa en utvecklande träningsmiljö där spelarna får chansen att visa sina kunskaper, men även utvecklas.

Våra 16 tjejer som vi hade med oss från Örebro Län

Fotboll i massor

Det är en vecka där fotboll är fokus numer ett. Vi åkte på söndag morgon klockan 7:00 var jag på plats för att lasta material och vid 07:35 lämnade vi Örebro. Vi åkte till Linköping först för att plocka upp Östergötland (samåkning bra för plånbok och miljö) innan vi åkte raka vägen till Halmstad. På plats blev det en sen lunch och sedan första träningspasset, så rakt på direkt. Vi bodde på en skola med ett hav av fotbollsplaner rakt över gatan. En vecka på en skola med ca 500 fotbollsfantaster mitt under fotbolls-VM, inte dumt alls!

Jag innan avfärd, taggad till tusen och enda gången under hela veckan jag hade långbyxor, vi hade utlandsvärme hela veckan.

Det har varit så roligt att jobba med detta upplägg och det har varit så otroligt lärorikt. Jag känner själv att jag har utvecklats massor som tränare i det här uppdraget och denna vecka var inget undantag. Vi har haft ganska tydliga mallar och teman att hålla oss till, men inom dessa fått jobba fritt. Veckan har fått mig att verkligen reflektera över hur mycket en tydlig plan och kommunikation kan skapa en otroligt utvecklande miljö. Det är imponerande att se hur tjejerna tagit till sig av det vi tränat på, det har synts exakt vad vi tränat på, på nästkommande match. Häftigt att se hur ”lätt” det är att lära ut när en har rätt förutsättningar. Så häftigt.

Träning pågår, det var varmt i Halmstad, vilket även syns, mot slutet av veckan var det inte mycket grönt gräs.

En väldigt väldigt rolig vecka

Det kändes som att vi var borta väldigt länge (åkte hem fredag eftermiddag). Kanske för att vi bodde där i vår skola, jag stängde av omvärlden ganska så rejält och bara var. Sen hade vi väldigt roligt också, det var dansuppvisningar, tjo och tjim och så hade vi ett gäng tjejer som älskade pranks, allt från salt på tandborstar, vatten på dörrkanter som föll när en öppna dörrar, salt i snusdosor, gömda högtalare som började spela musik och så vidare. Men på fotbollsplanen var det fullt fokus och väldigt lite trams och flams, väldigt imponerande att se att dom kunde hålla balansgången. Väldigt viktigt för att orka hela veckan, en måste kunna slappna av mellan träningar och matcher. Egen träning fick jag till två egna pass och runt 20 000 steg dagen så en ganska aktiv vecka. Knasigt det där att jag ibland nästan glömmer hur mycket jag älskar fotboll, så fort jag inte är i det mattas det lite, men när jag är i det så lever jag fotboll. Vet inte vad det är, men fotbollen får mitt hjärta att banka lite hårdare varje gång och jag var lite avundsjuk på att jag inte var 15 år och på träningsvecka i Halmstad.

Laget innan match, stackarna fick spela i långärmat i 30 grader. Tjejer från 7 olika föreningar men i slutet av veckan på utvecklingssamtalen sa alla att det kändes som ett lag. Kul!

Nu är det tillbaka till mitt företag och det jobbet innan vi i Augusti kör nästa träningstillfälle för alla som inte var med till Halmstad, som också vill fortsätta utvecklas, ser så fram emot det och sen höstläger och så bokade vi träningsmatch mot Östergötland våren 2020 (haha framförhållningen är på topp). Risk finns att mitt huvud ser ut som en fotboll snart ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.