En vecka i Baska Voda

Har ni varit i Kroatien? Om inte så rekommenderar jag varmt att besöka landet. Varje gång jag är där vill jag bara ha mer. Det är så vackert, skön miljö och god mat. Vi hade en riktigt bra vecka, men en vecka kändes så kort, nästa gång vill jag vara där längre. Jag fick i alla fall öva lite på min Kroatiska, pratade inte engelska mer än något ord ibland, så det var kul. Börjar förstå väldigt mycket, behövde inte fråga Marko speciellt många gånger vad som frågades heller. Så mitt övande med min app har gett resultat (om ni följer mig på instastory vet ni), får fortsätta nöta, en dag ska jag prata flytande.

Det går inte att tröttna på detta. Så otroligt vackert.

Baska Voda

Lite annorlunda semester jämfört med tidigare i Kroatien då vi tog en sista minuten från Örebro. Vi är väl inga charterturister direkt, men det blev billigare så. Priserna på flyg drar iväg när svensk sommar inte erbjuder sol eller värme och en inte har möjlighet att planera semestern allt för långt i förväg. Vi var i en liten kustby som heter Baska Voda och ligger i Makarska Rivieran. 9 kilometer från staden Makarska. Det fanns fina strandpromenader, åt båda norr och söder längs med byn. Vi tog oss en promenad till Brela och ibland även förbi då vi gillade att det fanns möjlighet att hitta lite mindre packade stränder däråt. Brela har fått sina stränder utnämnda till världens finaste 2014 och det är lätt att förstå varför. Det var även där utegymmet fanns. Det var otroligt mycket turister, Baska Voda har ca 2800 invånare, men det var säkert flera tusen fler turister än permanenta bosatta. Därav att det var fullt på stränderna under dagarna och fullt av folk i rörelse på kvällarna. Väldigt mycket barnfamiljer, vilket är förståeligt då det fanns stort utbud på aktiviteter för barnfamiljer.

Denna strand intog vi en dag. Det var strand längs med klippkanten på morgonen, men delar försvann dock under dagen på grund av tidvatten, men vi fick en bra plats i skuggan och i princip själva. Där till höger ser ni trappan och där var det folk, men till oss var det ingen som vågade sig.
Två dagar låg vi vid denna strand, en gång helt själva. Det här var cirka 5 kilometer från vårt hotell. Skönt att ligga vid en liten och lugnare strand. Vi delade upp promenaden med några stopp för glass eller något svalkande att dricka både dit och tillbaka.
Det var så varmt i vattnet vissa dagar. Första dagarna var det lite kallare, men det blåste väldigt mycket då också. Vissa dagar ville en bara ligga i hela dagarna.
Och inte tröttnade vi på varandras sällskap heller ;)

Det fanns dagliga turer till Hvar och Brac med båt, något vi inte gjorde. Mest för att vi nog vill spendera mer tid än en dagstur med båt på dessa ställen och båtturer har inte varit något som imponerat på mig tidigare som turist. Det fanns även turer till Biokovoberget där en kunde vandra. Något som vi var sugna och funderade på men jag fick hemska värmeutslag på mina insida lår som var en riktig pina så att vandra kändes inte så aktuellt (att gå längs med strandpromenaden var jobbigt nog mellan varven). Sen fanns det en hel del annat också att göra utflykter till och besöka. Vi funderade på en hel del, men vi kände nog aldrig att vi tröttnade på att gå längs med strandpromenaden och utforska under dagarna och plötsligt var semestern slut. Vi tyckte det var lite synd att veckan gick så fort, för vi kände att vi inte tröttnat på Baska Voda trotts sin lilla storlek på en vecka.

Så klart och fint vatten
Det var väldigt mycket trappor, men fanns även delar som var mer handikappanpassade. Stora delar av strandpromenaden var även cykelstråk så därav även väldigt anpassad för både barnvagnar och rullstolar.

Kvällarna i Baska Voda var relativt lugna. Det fanns några standcafér/barer, men vill en festa så är det inte här en ska hänga. Vi gick en nattlig promenad en av kvällarna och upptäckte att många av barerna stängde vid midnatt eller tidigare. Det fanns dock mysiga barer att hänga på längs med strandkanten fram till midnatt där en kunde slå sig ner i en solstol, med tända ljus och havet och en stjärnklar himmel som utsikt. Vi satt på några sådana några kvällar.

Väldigt vackert med bergen som omringar och tornar upp sig som en kuliss.
I hamnen fanns det flådiga båtar att spana in och det kom någon ny nästan varje kväll.

Så helt enkelt en otroligt härlig semestervecka, men massor av sol och bad. Maten då? Jo det får faktiskt ett helt eget inlägg, för jag kan säga att det finns anledning att besöka Baska Voda, inte för stränder, sol eller bad nej för maten! Har du varit i Baska Voda? Vad tyckte du?

4 reaktioner på ”En vecka i Baska Voda

 1. Hej Erika,

  Googlade runt för lite info om Baska Voda i Kroatien och hittade din blogg.

  Jag och min kille funderar på att åka dit i slutet av augusti och undrar om du varit dit någon fler gång? Det verkar som att du kan rekommendera stället, men jag funderar kring detta med att det är mycket turister och massa barnfamiljer. Vi vill ju åka dit som par för en romantisk vecka utan en massa barnskrik och stoj =) Vi vill samtidigt se lite saker och åka på någon utflykt, så vi tänkte att makarska rivieran är en bra utgångspunkt för det.

  Vilka andra ställen har du varit på och kan rekommendera i Kroatien? Ser att du varit på en träningsresa.

  1. Hej Marie,

   Baska voda är väldigt mycket turister och barnvänliga stränder så mycket barnfamiljer. Vi gick längs strandpromenaden förbi Brela för att hitta lite lugnare badplatser då vi också ville ha det lite lugnare. Vi gick även åt andra hållet mot promajna förbi nudiststranden och hundstranden där fanns också lite lugnare områden. Strandpromenaden går hela vägen till Makarska och är anpassad för cykel stora delar så perfekt utflyktsalternativ, fanns flera ställen att hyra cyklar på. Går massor av båtar från Baska voda till öarna runt omkring så finns mkt möjligheter för dagsturer. Fanns även möjlighet att vandra i bergen eller cykla i bergen.

   Min sambo är bosnien/kroat så vi har varit mycket i Kroatien, nu senast var jag på ön Losinj där jag anordnade träningsresa, ligger längre norrut där var det mycket mindre turistigt och så vackert! Istrien och norra delen är överlag lite mindre turistigt även om turismen växer överallt just nu i Kroatien. Pag och ugljan är öar som är lite lugnare. Solta en ö nära Brac som också är lite lugnare än just Brac som också blir väldigt turistigt och då också mkt dyrare. Generellt är att ju längre söderut ju mer turism. Men makarska bergen är otroligt fina så absolut sevärt. Vi har även varit i kastel utanför split där är också lite mindre turister och ändå nära till Split och dagsturer till öarna eller ta sig upp i bergen.

   Restaurangtips som var väldigt lite barn på i Baska voda, DEL POSTO Restaurant & Wine Bar, supergod mat, vi åt där flera kvällar.

   Bra mat finns även på restaurang Karlo, där är det lite mer barnfamiljer, men bra mat och service.

   Hoppas ni får en trevlig resa, kan varmt rekommendera Kroatien, så fin natur och badvatten 😍

 2. Åh, tack Erika för ditt utförliga svar och tips på saker att göra och bra platser! Cykla kommer vi kansek att göra, ett smart sätt att ta sig runt på och involverar att man får röra på sig mera. Perfekt att stanna till och göra ett dopp i någon trevlig vik =) Vi tänkte göra en utflykt till någon ö så bra tips!

  Toppen också med tips på matställen, det uppskattas mycket! Vi ska absolut besöka Del posto och Karlo!

  Toppen, toppen, tack igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.