En vecka i Baska Voda

Har ni varit i Kroatien? Om inte så rekommenderar jag varmt att besöka landet. Varje gång jag är där vill jag bara ha mer. Det är så vackert, skön miljö och god mat. Vi hade en riktigt bra vecka, men en vecka kändes så kort, nästa gång vill jag vara där längre. Jag fick i alla fall öva lite på min Kroatiska, pratade inte engelska mer än något ord ibland, så det var kul. Börjar förstå väldigt mycket, behövde inte fråga Marko speciellt många gånger vad som frågades heller. Så mitt övande med min app har gett resultat (om ni följer mig på instastory vet ni), får fortsätta nöta, en dag ska jag prata flytande.

Det går inte att tröttna på detta. Så otroligt vackert.

Baska Voda

Lite annorlunda semester jämfört med tidigare i Kroatien då vi tog en sista minuten från Örebro. Vi är väl inga charterturister direkt, men det blev billigare så. Priserna på flyg drar iväg när svensk sommar inte erbjuder sol eller värme och en inte har möjlighet att planera semestern allt för långt i förväg. Vi var i en liten kustby som heter Baska Voda och ligger i Makarska Rivieran. 9 kilometer från staden Makarska. Det fanns fina strandpromenader, åt båda norr och söder längs med byn. Vi tog oss en promenad till Brela och ibland även förbi då vi gillade att det fanns möjlighet att hitta lite mindre packade stränder däråt. Brela har fått sina stränder utnämnda till världens finaste 2014 och det är lätt att förstå varför. Det var även där utegymmet fanns. Det var otroligt mycket turister, Baska Voda har ca 2800 invånare, men det var säkert flera tusen fler turister än permanenta bosatta. Därav att det var fullt på stränderna under dagarna och fullt av folk i rörelse på kvällarna. Väldigt mycket barnfamiljer, vilket är förståeligt då det fanns stort utbud på aktiviteter för barnfamiljer.

Denna strand intog vi en dag. Det var strand längs med klippkanten på morgonen, men delar försvann dock under dagen på grund av tidvatten, men vi fick en bra plats i skuggan och i princip själva. Där till höger ser ni trappan och där var det folk, men till oss var det ingen som vågade sig.
Två dagar låg vi vid denna strand, en gång helt själva. Det här var cirka 5 kilometer från vårt hotell. Skönt att ligga vid en liten och lugnare strand. Vi delade upp promenaden med några stopp för glass eller något svalkande att dricka både dit och tillbaka.
Det var så varmt i vattnet vissa dagar. Första dagarna var det lite kallare, men det blåste väldigt mycket då också. Vissa dagar ville en bara ligga i hela dagarna.
Och inte tröttnade vi på varandras sällskap heller ;)

Det fanns dagliga turer till Hvar och Brac med båt, något vi inte gjorde. Mest för att vi nog vill spendera mer tid än en dagstur med båt på dessa ställen och båtturer har inte varit något som imponerat på mig tidigare som turist. Det fanns även turer till Biokovoberget där en kunde vandra. Något som vi var sugna och funderade på men jag fick hemska värmeutslag på mina insida lår som var en riktig pina så att vandra kändes inte så aktuellt (att gå längs med strandpromenaden var jobbigt nog mellan varven). Sen fanns det en hel del annat också att göra utflykter till och besöka. Vi funderade på en hel del, men vi kände nog aldrig att vi tröttnade på att gå längs med strandpromenaden och utforska under dagarna och plötsligt var semestern slut. Vi tyckte det var lite synd att veckan gick så fort, för vi kände att vi inte tröttnat på Baska Voda trotts sin lilla storlek på en vecka.

Så klart och fint vatten
Det var väldigt mycket trappor, men fanns även delar som var mer handikappanpassade. Stora delar av strandpromenaden var även cykelstråk så därav även väldigt anpassad för både barnvagnar och rullstolar.

Kvällarna i Baska Voda var relativt lugna. Det fanns några standcafér/barer, men vill en festa så är det inte här en ska hänga. Vi gick en nattlig promenad en av kvällarna och upptäckte att många av barerna stängde vid midnatt eller tidigare. Det fanns dock mysiga barer att hänga på längs med strandkanten fram till midnatt där en kunde slå sig ner i en solstol, med tända ljus och havet och en stjärnklar himmel som utsikt. Vi satt på några sådana några kvällar.

Väldigt vackert med bergen som omringar och tornar upp sig som en kuliss.
I hamnen fanns det flådiga båtar att spana in och det kom någon ny nästan varje kväll.

Så helt enkelt en otroligt härlig semestervecka, men massor av sol och bad. Maten då? Jo det får faktiskt ett helt eget inlägg, för jag kan säga att det finns anledning att besöka Baska Voda, inte för stränder, sol eller bad nej för maten! Har du varit i Baska Voda? Vad tyckte du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.