En behöver inte vara överviktig för att anlita en PT

Jag har socialiserat med människor utanför min egen bubbla. Det har fått mig att återigen få upp ögonen för förutfattade meningar. Det är inte ovanligt att när jag säger att jag är Personlig tränare får höra både det ena och det andra. Senast i veckan var, hur hittar du dina kunder? Går du på stan och går fram till någon och säger ”Du behöver gå ner i vikt, jag kan hjälpa dig”. Det sas med lite skämt, men det jag reagerar på är att fördomen om att bara för att en är smal så är en vältränad? Eller åt andra hållet att bara för att en är överviktig så är en otränad?

Jag jobbar inte enbart med viktnedgång

Personlig träning är så mycket mer än viktnedgång. Jag har haft alla möjliga kunder med olika förutsättningar och målsättningar. En del vill ”Komma i form” eller gå ner i vikt, men det är absolut inte alla. Synen på hur en personlig tränare ska vara och dess uppgift tror jag många bildat sig utifrån Biggest Loser, vilket är synd. För personlig träning är så mycket mer. Jag hoppas att den allmänna synen och insikten i vad mitt yrke faktiskt innebär kommer att breddas. Så i ett första steg i att hjälpa till med det, tänkte jag berätta om vilken typ av människor som anlitat mig.

Att bemästra en övning kan vara en anledning till att anlita en PT

Variationen är stor

Till mig har det kommit personer som vill få ett bättre löpsteg, bli snabbare och uthålligare. Jag har hjälpt konditionsidrottare att komplettera sin träning med styrketräning. Personer med knäskador, höftproteser, ryggproblem och axelskador har jag lagt upp anpassad träning till och hjälpt hitta övningar som fungerar. Personer med artros, högt blodtryck eller annan sjukdomshistoria som gör att dom vill ha hjälp att lägga upp träningen på ett förebyggande eller säkert sätt. En hel del ”kom igång och hitta rutin i träning” där är majoriteten av personer som tar hjälp av mig. Vi skapar rutin, hittar lösningar och skapar en vana till träningen igen efter ett längre uppehåll av olika anledningar. Personer med psykiska problem som vill hitta tillbaka till självförtroende i träningen. Ibland är det bara teknikträning, någon som vill lära sig hur en ska göra knäböj, marklyft eller andra övningar och är rädd för att göra fel. Och hör och häpna jag har även hjälpt personer som vill gå upp i vikt.

Så mycket mer än vikt

Träning är inte automatiskt viktnedgång. Träning och att vara aktiv är för mig glädje. Det är lite synd att träning blivit så förknippat med viktnedgång, det skapar så mycket ångest och skuld kring något som ska få oss att må bra. Personlig träning är mer än bara viktnedgång, absolut har jag den typen av målsättningar hos mina kunder, men det är inte bara dessa individer som anlitar en pt. Efter mitt socialiserande känner jag att det är viktigt att belysa. Och jag tror att det framförallt handlar om den förutfattade meningen att smala personer är vältränade. För jag har haft smala kunder som fått höra ”Varför tränar du med PT du behöver ju inte gå ner i vikt”. Så tråkigt att vi har dessa fördomar i vårt samhälle. Många ser på träning som något onödigt ont. Alla dessa människor vill jag haffa och hjälpa att hitta en rolig träningsform som passar dom.

Rörelse är glädje och jag hoppas att alla kunde hitta den kopplingen

Alla kan anlita en Personlig tränare

Även jag som Personlig tränare låter andra träna mig. Ja jag kan massor, men ibland är det bra att ta in information och kunskap utifrån. Om jag ska utvecklas i min yrkesroll är det superviktigt att även jag vågar ta hjälp med min träning. Det utvecklar min förståelse och vi alla vet väl hur svårt det är att alltid leva som en lär. Även jag tycker att det är absolut roligast att träna sådant som jag redan är bra på, men att stärka ens svagheter utvecklar och det kan vara bra att få höra utifrån vad en behöver stärka upp för att inte blunda för sina egna brister. Jag vet en massa personliga tränare som anlitar andra PT:s, men kanske har vi större insikt i vad en PT kan hjälpa till med då vi själva utövar yrket. Jag hoppas att dom förutfattade meningarna minskar och förståelsen för yrket breddas. Jag tror och hoppas, det har hänt mycket bara sedan jag började för fem år sen så hoppet lever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.