Det här hittar ni i mitt kök

En stor del i att få resultat av sin träning är att fylla på med bra energi. Men vad är bra energi? Ofta tror jag vi krånglar till det mer än vad vi behöver. En bra start är att i alla fall fylla på hemma med bra basvaror så att det är lätt att laga till eller ta ett bra mellanmål i farten. Det finns en massa olika dieter, kosttips och tankar kring mat. Det är väl något som är bland det trendigaste som finns att skriva böcker om.

Jag skulle inte säga att jag följer någon diet eller äter efter si eller så. Min kost bygger på mycket grönsaker och frukt med proteinkällor från ägg, kyckling, kött, mjölk och bönor. Fetter försöker jag få i mig i form av avokado, olivolja, kokosolja eller vanligt smör. Kolhydrater förutom från frukt och grönsaker får jag i mig från sötpotatis, potatis, ris och ibland pasta. Jag försöker basera min kost på råvaror och inte matvaror, jag försöker göra så mycket som möjligt från grunden, men är inte nitisk.

I mitt kök hittar ni

  • Bananer, jag äter banan varje dag. Det finns alltid hemma och jag köper ofta många åt gången. Detta eftersom jag främst använder banan till smoothies och bananpannkakor och då vill en ha riktigt mogen banan för så mycket smak som möjligt. Om bananerna börjar bli bruna och jag inser att jag köpt fler än jag kommer hinna äta? Lugnt, skiva upp och frys in, frusen banan fungerar utmärkt i smoothie och ger en krämigare konsistens.
  • Frusna bär och grönsaker, eftersom jag gör smoothie varje morgon går det åt en del frusen mango. Hos oss är nedersta lådan i frysen fylld med frusna ärtor, broccoli, blåbär, mango, hallon, jordgubbar och ibland olika grönsaksblandningar. Det är min favoritlåda. Skönt att alltid ha bär hemma för att kunna slänga ihop en smoothie om en vill. Tillgänglighet underlättar en hälsosam vardag. Frusna grönsaker är perfekt att göra som tillbehör till i princip vilken matlåda som helst, så älskar att kunna välja och ni som följer mig på instagram vet att jag ibland kan få cravings på ärtor, men det händer också på broccoli.
  • Avokado,en bra fettkälla är avokado, jag har avokado i min frukostsmoothie och det ger både en krämigare konsistens men det ger också mättnad eftersom det är en hög fetthalt. Jag tycker även om att mosa avokado på ett grovt bröd och toppa med lite kryddor. Avokadoröra aka Erikas ”guacamole” är en favorit till tacos och grytor. (Mosad avokado, kvarg, vitlök alt vitlökskrydda och lite pressad citron).

Vårt fruktfat är alltid fyllt med bananer, ibland även andra frukter.
  • Ägg, en bra mättande källa som antingen används till matlagning, eller slänga ihop en bananpannkaka till middag eller frukost eller lunch på helgen. Marko äter dessutom kokta ägg varje dag, han kokar upp på helgen och ställer in i kylen, sen kan han bara plocka som mellanmål. Jag är inte riktigt vän med äggsmaken ännu, men använder det ofta i tillagad form.
  • Osötad Mandelmjölk och vanlig mjölk, i mina smoothies har jag ofta osötad mandelmjölk, det ger lite sötma och mättnad. Den vanliga mjölken används ibland i matlagning, men framförallt till att blanda proteinpulver med, både jag och Marko brukar ta en proteinshake när vi kommer hem efter gymmet. Mandelmjöken tycker jag blir för söt i proteinshake och vatten för blaskigt med (samt inte lika mättande).
Detta är en stor del av basen som vi har i kylskåpet och skafferiet.
  • Kött, kyckling och bönor, våra matlådor har alltid en av dessa proteinkällor. Jag är inte vegetarian, men vi äter vegetariskt mellan varven. Vi väljer alltid kött från Sverige och när ekonomin tillåter även ekologiskt eller närproducerat. Tyvärr är jag ju fiskallergiker men Marko äter fisk, ofta gör han det till lunchlåda och äter på jobbet. Jag äter mestadels kyckling, men ibland tröttnar jag och äter kött då oftast i form av köttfärs. Jag vet när mitt järnvärde är lågt, då vill kroppen ha kött och leverpastej. Häftigt det där hur kroppen och hjärnan vet i vilka former den kan få det den behöver. Våga lyssna på kroppen.
  • Grönsaker, i vårt kök hittar en ofta paprika, babyspenat, sallad och zucchini. Sen kan det variera, men det är ofta en bas i vår kyl. Paprika använder jag ofta i matlagningen, men jag gillar även att steka paprika i lite olivolja, salta och servera till maten eller ha i matlådan. Stekt paprika håller riktigt bra i matlåda. Zucchini används till biffar, stekt med kryddning som tillbehör till maten och i gratänger. Det finns många varianter och är roligt att kunna variera tycker jag. Babyspenat använder jag i min morgonsmoothie men även i sallader och omeletter.

Hur ser din bas ut?

Min bas har förändrats lite under åren utifrån tycke och vad jag snöar in på för mat. Senaste åren har det ändå funnits samma grundtänk. Att ha så mycket råvaror som möjligt i grunden. Det kan ta lite längre tid att laga mat från grunden (dock inte så mycket som en kan få för sig), men vi gör ofta storkok under helgen, då vi båda gillar att träna länge på kvällarna och då vet vi att det finns bra mat att värma på, för att både hinna laga mat och träna skulle inte fungera tidsmässigt. Kroppen mår så mycket bättre när en fyller på med bra energi och tillräckligt med energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.