Det där ”hälsoprogrammet”

Har ni tittat på ”Den stora hälsoresan” eller 16weeksofhell? Jag tittade alla avnsitt som finns ute hittills i helgen när regnet öste ner. Direkt när jag läste om programmet och läste namnet Hälsoresa kände jag, nej, nej nej. Det är inte hälsa. En träningsresa, men inte en hälsoresa.

Har valt ut några punkter som jag vill belysa efter att ha tittat på programmet.

Varför får alla samma träningsövningar?

En fundering jag har är varför alla kör samma träningsupplägg? Och den som satt ihop upplägget har verkligen aldrig varit otränad eller har förmågan att sätta sig in i grundnivån på vanliga* människors fysik. Samt det syns att det är en man som komponerat ihop det, var är benträningen? Hade jag lagt ihop upplägget så hade jag visat olika nivåer på övningarna. Jag hade individanpassat och jag hade valt mer benträning. Varför mer ben för att bygga rumpa? Nej för att ben är en stor muskelgrupp så vill en gå ner i vikt varför inte träna dom stora muskelgrupperna som förbränner mer?

  • * Med vanliga menar jag medelsvensson, en person som kanske tränat i perioder i livet eller styrketränat lite i maskiner eller kanske gått på gruppträning.
Har gått och funderat i flera dagar på det här programmet

Kostens roll i att bygga en stark kropp

”Tränaren” Tony pratar om att bygga en stark kropp. Jag ser inte mycket av att bygga en stark kropp när deltagarna äter så lite. För att bygga en stark kropp måste en fylla på med energi och så klart rätt energi. Dessutom blir det väldigt mycket stress med att både börja träna 5 ggr/veckan plus 60 minuter promenad varje dag. Kroppen behöver hinna få återhämtning så den kan bygga upp sig. Framförallt när vanliga livet också ska få plats och sömnen. För en stark kropp är inte enligt mig = musklerna syns på grund av att en inte har något fettlager över musklerna. Muskler har vi alla mer eller mindre synliga beroende på fettlager och storlek på musklerna. Men det känns som det är vad som åsyftas i denna serie.

Var det rätt av Martina att vägra väga sig?

Viktdebatten med Martina Haag. Där står jag ändå bakom coachen. Med tanke på att deltagarna äter så pass lite som dom gör och att inte få en rapport på varken mående eller vikt gör det omöjligt att coacha någon. Framförallt när dom ligger på så lågt energiintag är det otroligt viktigt att ha koll på vikt så att en inte tappar för mycket. (Dock kan en undra om det varit koll på denna punkt då en ser hur vissa magrat av rejält under programmets gång). Tycker programmet inte fokuserat på vikt hittills, någon har nämnt hur många kilo dom gått ner, men några bilder på siffror på vågen har jag endast sett en gång när Melin själv filmade. Annars har det varit mer fokus på maten. Jag förstår i grunden Martinas argument, men samtidigt skulle jag önska att vi kunde prata obrytt om vikt och bara ta det för vad det är, en siffra som inte går att jämföra mellan olika personer rakt av.

Hälsa handlar för mig om att skapa goda vanor som håller över tid inte extremt åt något håll

Min största akilleshäl med programmet

Dom allmänna stora problemen med serien blir att det nämns som hälsa när det inte alls är hälsa. Dessa människor gör just det träningsprogrammet heter i grunden 16 veckor av helvete. Att skapa en hälsosam förändring handlar inte programmet om och det handlar inte om att skapa en superkropp. Sen är ju superkropp helt subjektivt vem som frågar, men nej för min del är inte en superkropp en kropp som genomgått en extrem diet där en tappat fettmassa, men också tappat muskler, orken och ”glowet”. Om ni någon gång tittat på fitnessmodeller så blir deras hår i så otroligt dåligt skick och tappar all glans. Det beror på vitaminbrist och näringsbrist. Dessa tendenser syns på bilder från deltagarna.

Programidén visst fine kör på 16 veckors galenskap, finns ju värre program som alla dom när en stänger in folk i ett hus och tittar på dygnet runt. Men benämn det inte som hälsa. Stör mig så otroligt på media och deras icke ansvarstagande utan bara skapa rubriker eller är det allmän okunskap?

Har du tittat, vad tycker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.