Rasismen finns överallt

Ingen har väl missat upproret som just nu sker. Jag hoppas verkligen att det gör avtryck och är starten på en stor förändring. Rasism finn överallt runt oss, men jag tror många missat hur utbredd den fortfarande är i USA. Jag själv fick mig en ögonöppnare när jag som 19 åring spenderade 3 månader i landet. Det första som slog mig var att det var så stor del av befolkningen som var afro-amerikaner. Fördelningen är inte representativ i filmer, serier och liknande som kanske står för en stor del av var vi skapar oss en bild av landet (framförallt när en är yngre). Bara det visar att denna folkgrupp är inte allmänt accepterad för om det vore det så skulle det vara större variation på etniskt ursprung i filmer, serier och tv-program.

Det andra var att det var så tydligt att det skiljer sig mellan folk och folk. Många har frågat mig på vad det var som jag reagerade på och det har varit svårt att sätta ord på. För det är något jag nämnt vid ett flertalet tillfällen hur segregerat landet är och att det absolut inte är så jämställt som i alla fall jag trodde. På vissa platser ”kändes” det bara i luften. Det var svårt att förklara och kanske har det med att jag bara var 19 år och inte så erfaren och observant mer än att jag kunde känna in att här är det skillnad. Kanske för att det är en systemisk rasism så det är inte specifikt en persons handling utan hela samhällets uppbyggnad.

En del jag såg det på var att låglönejobb som när vi bodde på lyxhotell och hade personal som höll paraplyet över en när en gick till bilen eller bara höll upp en dörr och liknande. Det var enbart mörka som hade dom enkla jobben och dom jobben en kan förstå ger minst i lön. Majoriteten av enkla jobb var antingen mörka eller väldigt unga personer som kanske hade sitt första jobb. Skillnaden var att var det en vit var det 95% av gångerna en ung person en mörk då kunde det vara vilken ålder som helst. En kunde tydligt se det på sådana strukturella skillnader. En kunde se att det fanns områden där vita bor och mörka. Lite som det är här i Sverige också med invandrartäta områden och icke.

Har en inte tittat på filmen Green book så kan jag rekommendera det. Mår dåligt av att se hur folk behandlar mörka, men så viktigt att upplysa sig om vilken bakgrund dessa människor kommer ifrån. Filmen skildrar framförallt amerikanska södern på 60 talet. Rasismen finns fortfarande kvar 60 talister lever ännu och är uppfostrade i en miljö där detta beteende var accepterat. Dom har i sin tur uppfostrat nästa generation och jag vet att i vissa delar har inte mycket förändrats. Ett annat tips för att bredda sin kunskap om landet i väst och förstå grunder i varför jämställdheten på många plan saknas är att titta på ”On the basis of sex” eller svenska titeln En kvinna bland män. Filmen tydliggör varför och hur lagar begränsat människor i olika fack och även om den skildrar hur det varit i USA så kan en förstå att det varit och är samma kamp här.

För jag vet, rasismen och ojämställdhet finns inte bara i USA. Den finns överallt omkring oss och smiter ur munnar här och där. Men jag tror också att det kan vara viktigt att förstå hur och varför det är en sådan stor uppståndelse och många upprörda röster ju nu. Men vad kan jag göra, här är det ju inte ett så utbrett problem? Eller, jag hör och ser mellan varven helt idiotiska saker. En kan välja att blunda för det och mycket når aldrig mina öron eller ögon eftersom det inte är jag som blir utsatt. Men öppnar vi våra ögon och vågar se, för jag tror mycket handlar om att våga vara i den obekväma situationen och inte bara ignorera den, som är viktigt för att det ska bli skillnad på riktigt. Våga möta den obekväma känslan och agera. För eftersom en som vit inte blir direkt utsatt är det så mycket lättare att bara blunda för det, men sluta med det. Öppna ögonen, ta bort skygglapparna och observera din omgivning så kommer du se. Sen kommer vi aldrig se eller förstå allt, men lyfter en upp det och påvisar att det är fel kommer det bli skillnad.

Ett annat klipp som jag tycker tydligt visar problematiken är detta. Det är på instagram men är ett bra sätt att lära sig mer och förstå grunden i problematiken.

2 reaktioner på ”Rasismen finns överallt

  1. Håller med dig om hur tydligt det märks när man bor i USA. ÄVen alla dessa lappar man ska fylla i ras i som man aldrig kommer få veta det egentliga syftet med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.