Därför ska du ha koll på din vätskenivå

Hur mycket vatten dricker du under en dag? Eller hur många gånger behöver du kissa under en dag? Visste du att din prestationsnivå sjunker redan vid 2% vätskebrist? Det finns en hel rad med viktiga anledningar till varför vi behöver hålla koll på vår vätskenivå åt båda håll.

Nej det räcker inte att dricka när du är törstig om du tränar

En del säger drick mycket, andra att vi bara behöver lyssna till törstsignalerna. Men om du tränar räcker det inte med att lyssna till törstignalerna. Signaler på törst kommer först när vi har för lite vätska i systemet och skulle vi gå på den signalen när vi tränar så förlorar vi mycket i prestationsförmåga, men ökar även risken för skador eftersom vår koncentrations och reaktionsförmåga blir sämre under vätskebrist. Du kan inte bunkra upp med vätska, utan behöver lära dig att dricka under ditt träningspass samt efteråt och inför för att inte ha för lågt redan vid start och även fylla på efteråt.

För mig har det blivit lättare att komma ihåg att dricka vatten, genom att fylla en genomskinlig flaska varje morgon som jag har på jobbet, på så vis blir jag påmind om hur mycket eller lite jag druckit.

Hur mycket ska jag dricka då?

Det lite knepiga med att bibehålla en bra vätskebalans är att du inte kan dricka allt på en gång. Kroppen är nämligen inte så snabb på att ta upp vätskan. Kommer det in mer vätska än kroppen kan ta hand om, ja då får vi springa och kissa ut det igen, utan att vätskan har gett den positiva effekt som vi önskat. Kroppen kan nämligen inte heller bunkra på sig vätska inför ett lopp eller liknande, utan du behöver hela tiden hålla en jämn balans. Hur mycket ska jag dricka då? Ca 2 dl i timmen, det är vad kroppen klarar av att ta upp, vid värme kan en dricka lite mer eftersom en naturligt svettas ut mer. Så ta för vana att dricka lite då och då. Här kan ni läsa om hur jag lyckats få in mer vätska i min vardag.

Att överdricka kan bli direkt farligt så klunka inte i dig vatten och håll koll på urinen.

Hur vet jag om jag dricker tillräckligt?

Ja hur har en koll på sin vätskebalans? Ett enkelt knep är att titta på sin urin. Färgen på urinen ska vara lätt ljusgul. Är det ingen färg alls, ja då kanske du har druckit för mycket. Jag märkte att jag hade för låg vätskebalans på mörk färg på urinen men också på mina torra läppar. Jag dricker ofta bra på sommaren, men har en tendens att dricka för lite vatten på vinterhalvåret. Huden är något annat som du kan hålla koll på, greppa tag om hud med två fingrar på övre delen av handen, om huden inte går tillbaka utan fastnar kvar i det nypta läget, då är vätskenivån låg och därmed elasticiteten i huden försämrad. En kan också fundera på hur ofta en går på toa, om vätskenivån är i balans är 6-10 toabesök för att kissa inom det normala.

Kroppen kan inte hålla hur mycket vatten som helst i kroppen, därför behöver du ha ett jämnt intag under dagen för att bibehålla en bra vätskebalans speciellt om du utför träningsformer där du svettas stora mängder.

Hur påverkar vätskenivån min kropp?

En vuxen människa består till ca 60% av vätska, därav kan en förstå att vätskenivån är en viktig del för att vi ska fungera.

  • Vatten är en av beståndsdelarna i vårat blod. Blodet är där vårt immunsystem cirkulerar, det som transporterar syre till våra celler och transporterar bort slaggprodukter.
  • Reglerar vår kroppstemperatur. Vår kroppstemperatur regleras genom avdunstning/svettning och ser till att vi inte blir överhettade.
  • Det smörjer leder och återfuktar huden.
  • Vid vätskebrist minskar prestationsnivån och koncentrationsnivån.

Viktigt att tänka på

Om du småkissar hela tiden och känner dig törstigare än vanligt kan det vara ett tecken på diabetes. Ett toabesök/normal urintömning brukar ligga på ca 7 sekunder. Håll som sagt koll på urinen och tänk på att du även får i dig vätska via maten du äter. Här kommer en liten lista med saker att tänka på samt några knep för hur du får i dig vätska om du som mig har en tendens att glömma bort att dricka.

  • Ha för vana att ha en vattenflaska med dig eller stående på ditt skrivbord
  • Krydda maten lite extra, kryddstark mat kickar igång törstsignalerna
  • Vätskeersättning är bra om du utövar konditionsidrott, kroppen behöver mineraler och salter som binder vätskan i kroppen. Om du tränar och svettas mycket samt dricker mycket behöver du även fylla på med salter och mineraler för att vätskan ska kunna tas upp i kroppen. Kan även vara bra om en är i värme och svettas mer än vad en gör normalt.
  • Kroppen vänjer sig efter tid, det tar tid att skapa en ny vana och för kroppen att anpassa sig. Håll koll på urinen och toabesöken det är bästa hjälpmedlen åt båda håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.