Miljömedvetna vanor

Miljömedveten, klimatångest eller vad en ska kalla det.

En sida som jag kanske inte delar så mycket utåt är mitt värnande om miljön. Jag älskar naturen och det delar jag ofta med mig av. Men jag delar inte lika ofta med mig om mitt miljötänk. Jag är inte perfekt på något sätt och skulle kunna göra ännu mer. Men jag gör ganska mycket medvetet som bara är självklart för mig som jag insett med åren inte är självklart för andra. Jag har haft den här oron för naturen och miljön sen jag var liten.

Att jag älskar naturen tror jag inte så många missat, men med det kommer också en miljömedvetenhet.

Mina miljömedvetna vanor

  • Jag sopsorterar. Jag har alltid sopsorterat, är uppvuxen med att göra det och det är något som jag medvetet gör, nästan inget hamnar i vanliga hushållssopor hos mig. Sen vet jag hur lite plast som återvinns av det vi sorterar (har jobbat på ett återvinningsföretag), men jag väljer att påverka det jag kan påverka och sorterar jag så gör jag något.
  • Jag undviker plastartiklar. Redan flera år innan plastpåsar till frukt och grönt började kost pengar eller byttes mot papperspåsar så slutade jag använda dessa. Jag har självscannat i 10 år så jag har helt enkelt bara lagt mina varor på en våg, skrivit ut prislappen scannat och sen direkt ner i vanliga påsen, behöver ingen plastpåse till mina bananer, paprikor eller äpplen. Jag försöker även välja produkter som inte använder onödigt med plast, jag är medveten vid mina inköp kan en säga.
  • Jag äger ingen bil. En stor del är också ekonomisk, men jag har aldrig ägt en bil och när jag hade tillgång till bil via mitt ex så hade jag alltid dåligt samvete när jag körde korta sträckor inne i stan. Jag cyklar eller går dit jag ska och om det inte går då blir det kollektivtrafik (hatar dock att åka kollektivt för gillar inte att ha så dålig kontroll, en kommer sent, det blir inställt eller en måste trängas med främlingar och ofta tidsinneffektivt för vågar aldrig ta en buss i sista minuten utan vill vara i god tid så får ju åka 1h innan istället för att cykla 20 min innan.. haha jag vet hur det låter)

  • Jag är otroligt medveten i mina klädinköp. Jag skulle kunna handla mer secondhand, men jag gör otroligt få inköp. Jag köper sällan efter trend utan tänker kan jag använda det här plagget länge? Jag köper oftast kläder när mina gamla ger upp och använder därmed mina plagg tills det fyllt sitt syfte. Om kläderna inte används och är i fint skick så ger jag bort eller säljer vidare, jag slänger aldrig hela och rena plagg. Klädindustrin är en gigantisk miljöbov.

  • Överlag försöker jag köpa begagnat. Den enda varelsen på jorden som lämnar skräp efter sig är människan och tänk på sopbergen som finns i världen. Det är vi människor. Vi förbrukar så mycket skräp och så många som inte ens ifrågasätter sitt egna förbrukande. Det är skrämmande. Folk köper lägenhet och köket är inte ”rätt” stil så en slänger ut det 2 år gamla köket och köper ett nytt? Jag förstår inte hur en är så ego och obrydd om miljön. Vad lever vi i för samhälle egentligen?

  • Jag försöker undvika palmolja. Har ni koll på i hur många produkter det finns palmolja? Det är fruktansvärt och jag får panik på att regnskogarna i Sydamerika bara skövlas för pengarna. Det är en av våra viktigaste miljöer för en balans i klimatet. Men pengar styr.. Tvingat mig själv att sluta läsa om regnskogarna i Sydamerika för jag får för mycket ångest.
Naturen är mäktig och jag älskar att upptäcka variationen som finns.
  • Mitt matsvinn är minimalt och jag försöker göra medvetna val när jag handlar. Jag slänger nästan ingen mat. Med åren har jag blivit bättre och bättre på att värdera mina inköp och hitta recept för hur jag kan få ut så mycket som möjligt av det jag köper hem. Det jobbiga med att mat blivit så dyrt senaste året är att jag inte har råd att köpa lika mycket lokalproducerat. Men jag håller ändå på mina principer köper tex inte importerat kött, så väljer då istället något annat alternativ än kött om jag tycker köttet är för dyrt. Om det inte finns efterfrågan på importerat kött så finns det ingen anledning till att frakta det, så där har vi som konsumenter makt.

Det är några av mina vanor. Jag mår otroligt dåligt av att vara i skräpiga miljöer och kan ibland hamna i att jag gör alldeles för lite. Naturen, det mäktigaste vi har och vi behöver verkliga värna om den. Jag kan få panik på konsumtions hetsen som råder och att det på grund av att kapitalismen styr inte ifrågasätts tillräckligt mycket. Har du klimatångest? Vilka miljömedvetna vanor har du? Kanske kan vi inspirera varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.