Nybörjartips på gymmet

Tänkt ta tag i styrketräningen på gymmet nu efter semestern? Nervös, osäker eller fundersam på vad du ska göra och ha med dig? Lugn här kommer tipsen som du behöver och sen kan du kila dit och känna dig som hemma.

Vad behöver man för att träna på gym? 

– Inomhusskor, du får inte använda utomhusskor på gymmet grus och smuts förstör maskinerna och smutsar dessutom ner.
– Vattenflaska, viktigt att återställa vätskebalansen under träningen och det är väldigt irriterande när man börjar bli torr i halsen och inte har något vatten.
– Träningskläder, bekväma kläder som du kan röra dig fritt i. Jag tränade i shorts och t-shirt första åren för det var vad jag var van vid att träna fotboll med, bry dig inte om vad andra tycker utan ta det som du vill träna i. I USA såg jag flera som tränade i jeans, även om jag själv inte skulle välja jeans så tycker jag det är helt rätt att välja något man är bekväm i.
– Hänglås, de flesta gym idag har skåp du kan låsa in dina saker i, men du får själv stå för hänglåset.
– Hårsnodd (om du har långt hår) jag klarar i alla fall inte av att träna med utsläppt hår.
Övrigt som kan vara bra att ha:
– Gymväska packad och klar, jag har nästan alltid en packad träningsväska hemma med vattenflaska,hårborste, shampoo, balsam, hänglås, gymskor och hårsnoddar på så vis behöver jag inte leta upp och packa allt varje gång. Det enda som behöver läggas i är handduk och ett ombyte om jag ska duscha på gymmet.
– Gymhandskar, om du har lätt att få blåsor och vill slippa förhårdnader så är gymhandskar att rekommendera, det är även bra om du har handsvett då det hjälper till att ge bättre grepp.
– Ett lättare snack, direkt efter träning eller påväg hem från träningen kan det ibland behövas fylla på med energi.
 i_min_gymvaska_55742935e087c31c9694cb18

Att tänka på som nybörjare

Våga fråga om hjälp – Vi har alla varit nybörjare någon gång, jag är för ett mer öppet gymklimat där man vågar prata med varandra och fråga. Det kan kännas läskigt och lite pinsamt, men eftersom vi alla varit nybörjare så har jag alltid mötts av vänlighet och pepp när jag frågat om hjälp. Om inte annat så fråga personalen om du tänar på ett bemannat gym, personalen hjälper gärna till, när jag jobbade i reception på gym var det skönt att få frågor för då fick man en paus i städandet ;)
Bestäm övningar innan – I början när jag började träna med fria vikter tittade jag på filmer på youtube och sökte bilder på övningar att köra på gymmet. Det var skönt att veta exakt vad jag skulle göra och jag behövde inte känna mig så vilsen. När jag kände mig vilsen och som en person som inte hade koll blev jag obekväm och ville bara gå hem. Så skriv ner några övningar som du känner dig trygg med eller vill testa på så får du ett bättre flyt under träningspasset. Då när jag började hade jag ingen smartphone, men idag kan det vara perfekt att ha flikar redo med klipp på övningar så kan man titta för att ha färskt i minne hur övningen ska utföras.
Värm upp – Många skippar uppvärmningen eller tror att denna alltid behöver ske på en konditionsmaskin. Jag börjar nästan alla övningar (absolut alla övningar i början på passet) med att köra lättare vikter och fler repetiotioner för att få in rörelsebanan men också värma upp och förbereda musklerna. Idag pratar man ofta om förberedelseträning istället för uppvärmning. Förberedelseträning innebär att man förbereder kroppen och att det ska vara så likt rörelsen som ska utföras för att kroppen ska kunna anpassa sig. Du minskar skaderisken och får dessutom ut mer av övningen.
Var noga med tekniken – Första tiden handlar det mycket om att lära sig rörelsemönster för att kunna utnyttja maximal kraft i musklerna. Så var noga med tekniken, se över vilken muskel övningen tränar och fokusera på att hitta kontkat och att det känns i den muskeln. Muskelminnet är faschinerande och lär vi oss rätt teknik från början kommer du klara dig bättre från skador och felbelastningar när du börjar lasta på vikt.
Generellt tjejer våga lyfta tyngre och killar lyft vikter ni kan hantera – Jag ser många tjejer som lyfter alldeles för lätta vikter, det ska vara en utmaning att träna, våga testa lite tyngre vikter för du kommer inte bli stor och bitig av att lyfta 10 kg istället för 4 kg vikterna. I många styrkeövningar kan för lätta vikter gör att tekniken kan bli fel eller ”haffsig” så testa dig fram och var inte rädd för att vara tvungen att sänka vikt om du råkat ta för tungt. Killar kan generellt lugna sig lite med vikterna, om du inte kan lyfta tillbaka vikterna med kontroll utan måste slänga/tappa ner vikterna i golvet är det för tungt, vi alla har varit nybörjare, ingen förväntar sig att en nybörjare ska ta 40 kg i hantelpress.Vill du lära dig rätt teknik behöver du även kunna hantera vikten, ser många som inte jobbar i full rörelsebana bland yngre killar för det är för tunga vikter så bänkpressen är knappt halvvägs ner till bröstet bland annat.  
Ha tålamod – Rom byggdes inte på en dag, ja jag vet det är ett tråkigt uttryck men det finns inga quick fix utan tålamod kommer ge dig starkare muskler. Så våga utmana dig, våga fortsätta och våga ta för dig på gymmet så kommer resultaten.
 progress_56095ac62a6b227eb3b44495
Har du några tips som du tycker att jag missat? Dela med dig!

2 reaktioner på ”Nybörjartips på gymmet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.