6 tips för nybörjarlöpare

Det här med löpning var ju inte min kopp av te en gång i tiden, det var fyllt av ångest och negativa tankar. Hur kom det sig att jag ens sprang då? Jo jag spelade fotboll och då är konditionsträning en del av idrotten. En sommar bestämde jag mig för att ta tag i konditionsträningen och även om det inte var kärlek direkt, var det många knep som jag använde som fick mig att idag älska löpning. Så jag tänkte ge några tips för dig som är nybörjarlöpare eller som vill börja springa som jag använde mig av eller skulle ha behövt göra.

Här är mina 6 tips till dig som är nybörjarlöpare

1. Investera i bra skor

Som nybörjarlöpare är det bra att ha en stabil sko med bra dämpning eftersom kroppen inte är van vid den typen av belastning. Ett par bra skor kommer skona dig från skavsår, överbelastningsskador och därmed ge dig förutsättningar att upprätthålla löpningen. Jag gjorde missen att ha gamla skor när jag tog upp löpningen efter ett långt uppehåll vilket jag fick ångra! Både benhinneinflammation och skavsår!

2. Skippa prestationskraven!

Löpning innebär inte att man måste springa hela tiden, så fort jag plockade bort det kravet så var det inte lika svårt att ta sig iväg. Det går utmärkt att gå, springa, gå, springa och det är dessutom skonsammare mot kroppen och minskar skaderisken som nybörjare. Mina träningspass bestod av promenad, sen lite jogging för att stanna på en valfri (folktom) plats där jag körde korta intervaller och sedan gick, joggade hög på endorfinkicken, och sen gick hem. Jag skapade korta mål som spring fram till en lyktstolpe, kurva, bänk eller liknande, men du behöver inte ha ett mål med att kunna springa 3-4 km i ett sträck direkt.

3. Starta lugnt. 

Skaderisken är ganska hög för nybörjarlöpare, om du inte brukar springa är inte kroppen van vid den typen av belastning, så börja med 1-2 pass i veckan och det behöver inte vara någon lång sträcka och stegra därefter långsamt. Det är tråkigt med skador och det är inte bra för motivationen om löpningen börjar göra ont. Senor och ligament i kroppen tar lång tid på sig att återhämta sig, därför kan musklerna kännas pigga, men det är inte en garanti på att resten av kroppen är redo för belastning. 

4.Skaffa en träningskompis. 

Jag tycker om att träna själv, men det är skönt att ha en träningskompis mellan varven. Jag sprang en del med min vän Anna i början och genom att hålla ett prattempo så visste vi att vi höll ett bra tempo som inte var för högt och vi turades om att hålla tempo när vi ville pressa oss lite extra. Min vän Jenny fick mig att ta mig igenom milen inte bara en utan två gånger, en gång som draghjälp och andra gången var att hon hade lyckats få mig att anmäla mig till ett lopp. Hitta en kompis som är på samma nivå som dig alternativt någon som kan acceptera att ni är på olika nivåer och på ett positivt och stöttande sätt kan peppa igång dig, Jenny är hästlängder bättre konditionsmässigt än mig, men hon sprang och pratade med mig och bestämde helt var vi skulle springa och jag hängde på och när jag behövde sänka tempot la hon sig bakom mig och lät mig dra en stund i ett tempo som passade.

5. Ha kul och njut!

Låt löpningen vara spontan och lekfull. Mycket av min löpning var spontan i början, jag gick en stund, fick en bra låt på spellistan och feeling för att springa och sprang så långt som jag orkade. Gick igen, hittade en trappa som såg otroligt rolig ut att springa uppför så sprang upp och gick ner några gånger tills jag inte orkade och gick sedan därifrån. Ofta sprang jag där det var folktomt för att spontant bara kunna slänga ut armarna och springa som i en film och omfamna världen. Löpningen på midsommardagen, där jag stannade och filosoferade vid sjön är också ett sådant där njut moment, våga stanna upp och bara njuta.

6. Positiva tankar. 

Denna punkt hör ihop lite med punkt två, förr förstod jag inte hur man kunde tänka på något annat än andetag och hur jobbigt det var att springa när man var ute och sprang. Löpning är 100% mentalt, så var det verkligen för mig och det var oändligt med negativa tankar. Jag bestämde mig för att ta bort prestationskraven och ge mig själv positiv feedback. Om jag kände att andan föll på att springa så började jag springa och hade ett kort mål som sagt, typ fram till bänken men direkt kom ändå tankarna, Gud så jobbigt! Nej jag orkar inte mer!, Nu stannar jag det här går inte, Hur andas jag egentligen, hela skogen måste ju höra mig?!, Jag orkar aldrig springa fram till den där bänken! och så vidare. Det jag började göra var att upprepa mantran för mig själv, så som Jag är lätt som en fjäder, Jag flyger fram idag, Jag kommer inte ens vara trött när den här låten är slut, Jag orkar hur mycket som helst, Det här klarar jag lätt som en plätt, även om det inte kändes som så upprepade jag dessa tankar om och om igen för mig själv. Ibland måste vi kämpa lite mer med våra tankar och tvinga på oss att lyfta oss istället för att trycka ner sig. Det är inte lätt, men övning ger färdighet.
Har du några tips för nybörjarlöpare? Hur var löpningen till en början för dig, känner du igen dig?

1 reaktion på ”6 tips för nybörjarlöpare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.