Konditionsträning inte att underskatta

Senaste året har det blivit väldigt hett med styrketräning och väldigt mycket mer accepterat bland tjejer. Nu ska det lyftas tungt och med fria vikter. Vilket jag tycker är super bra för det är en väldigt bra träningsform som jag anser att alla behöver i vårat stillasittande samhälle. Tidigare så var det framförallt för tjejer cardio/konditionsträning som var det som gällde, men nu läser jag på massa träningsbloggar av tjejer att konditionsträning inte är bra för det bränner bort alla muskler?! Riktigt så är det ju inte. 
 
Så där känner jag att jag vill komma in i bilden och förklara lite mer korrekt vad konditionsträning egentligen är och varför det är bra och vad det gör med våra muskler. Kondtionsträning bränner inte bort alla muskler, men att kombinera konditionsträning och styrketräning under samma träningstillfälle minskar möjligheterna att bygga muskler detta har jag förklarat utförligare i det här inlägget. All konditionsträning har en viss negativ effekt på muskeltillväxt, men så länge ditt mål inte är att tävla inom en muskelsport så ser jag ingen anledning till att utesluta konditionsträningen helt eftersom det är en viktig faktor för att upprätthålla en god hälsa. 
 
Kondition är viktigt eftersom det har en rad positiva effekter på vår hälsa. Den här listan är från hälsospåret.se och sammanfattar väldigt bra några viktiga punkter som det finns forskning som stödjer. (Om ni vill läsa mer rekommenderar jag att läsa forskning på pubmed, där finns massor av intressant att ta till sig.)
De senaste årens forskning har klart påvisat hur viktigt det är att med regelbunden fysisk aktivitet och konditionsträning hålla sig i trim.  De positiva effekterna sammanfattas enligt följande: 
1. Hormonsystemet – minskad utsöndring av stresshormoner. 
2. Hjärt/kärlsystemet – de finaste blodkärlen ökar i area och i täthet i både hjärtmuskeln och i övriga muskler. 
3. Ämnesomsättning -insulinkänsligheten ökar och sockerhalten i blodet minskar samtidigt som fettförbränningen ökar både under arbete och vila vilket sammantaget minskar risken för hjärt/kärlsjukdom samt övervikt/fetma. 
4. Skelettet – urkalkning av skelettet motverkas. 
5. Muskulaturen – muskelstyrkan och framförallt uthålligheten utvecklas. 
6. Nervsystem – koordinationen förbättras. 
7. Mental funktion – graden av välbefinnande och tillfredställelse ökar. 
8. Social funktion – ökad gemenskap, minskat utanförskap dock beroende på personlighetstyp. 
 
Därför rekommenderar jag alla att kombinera sin träning någon/några dagar i veckan konditionsträning och någon/några dagar i veckan styrketräning för att få ut de goda effekterna utav båda träningsformerna, om man inte har möjlighet att dela upp träningen så går det att kombinera, men det kommer ta väldigt lång tid att bygga muskler, vilket jag förklarade varför i det här inlägget. Jag har tidigare använt mig själv som exempel och jag tänker göra det igen.
 
Jag har spelat fotboll vilket innehåller väldigt mycket löpning och samtidigt byggt muskler självklart hade jag kunnat bygga ännu mer muskler om jag inte kombinerat båda träningsformerna, men jag har fått väldigt bra resultat trotts en kombination och det visar på att konditionsträning inte förbränner bort alla muskler. Dock är det som alltid med träning viktigt att äta rätt och ha en sund kost för att få så bra effekt som möjligt och inte bryta ner sin kropp utan bygga upp den mellan träningstillfällena. 

2 reaktioner på ”Konditionsträning inte att underskatta

  1. Kanonbra läsning! Jag tycker cardio är förbaskat tråkigt men inser att det är rätt bra att köra så har börjat komma igång med det nu =) Börjar dagen med långpromenad/powerwalk och kör styrketräning på kvällen! Får se hur länge detta håller i sig… Och försöka utveckla efter hand!

    1. Ja tror att det är många som tycker cardio är tråkigt så därför väljer dem att försöka förklara bort det som något dåligt för då blir det enklare att hoppa över cardio-träningen. Låter som ett bra upplägg, kämpa på, jag tror att du kommer klara det :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.