100% mentalt

Examinationsvecka och det innebär fokus på studierna, när den här veckan är över så är höstterminen över! Morgonen har jag tillbringat framför datorn, läsandes, skrivandes och funderande, kursen är prestationspsykologi. Jag har börjat få en klar bild över vad jag vill få fram och kom in i ett bra flyt så nu tycker jag att jag är värd lunch och sen en promenad till gymmet för att fylla på med energi och låta huvudet vila en liten stund.
 
En sak som många glömmer bort är att träning är 100% mentalt och det är något som alltid nämns i Biggest Loser har jag noterat. Igår när vi lagade mat visades Biggest Loser på tv och då som i så många säsonger innan så var det en kille som sa att han inte var beredd på att det skulle handla så mycket om det mentala, men att han nu visste att allt handlar psyket när det kommer till att leva hälsosamt och träna. Allt handlar om inställning, mål, drivkraft, vilja, du måste vilja leva ett hälsosamt liv framför ett bekvämt och ohälsosamt liv. Det handlar om att vilja äta nyttigt framför onyttigt, ta en promenad istället för bilen, vilja träna istället för att titta på tv på kvällen, du styr ditt liv och det är bara DU som kan förändra ditt liv. Det är du som väljer vilka tankar du vill tänka, vilka tankar som du vill tillåta och vilka val du vill göra. Det är inte lätt att ändra på sitt tankesätt, sina vanor och sin livsstil, men det är inte omöjligt.
 
Det krävs att hela tiden vara medveten och fundera på vad som är viktigt i ens liv. Kom ihåg att det är DU som bestämmer hur du vill leva och det går inte att skylla på andra, för det är inte andra som väljer vad du ska tänka och värdera i ditt liv. Ibland glömmer vi bort att vi faktiskt gör val hela tiden, det är ett val att gå upp ur sängen på morgonen eller ligga kvar, det är ett val att äta frukost eller hoppa över, det är ett val att duscha eller inte, även sånt som vi ”bara gör” är val, men ofta väldigt självklara val för oss, oavsett om dina självklara val är ohälsosamma eller hälsosamma så reflekterar du troligtvis inte ens över att du gör dessa val varenda dag, det är lätt att leva på autopilot, det är jobbigt att behöva göra ett aktivt val hela tiden för det ställer krav på oss, men det är en process och det kan vara bra att komma ihåg att de ohälsosamma sjävlklara valen kommer att förändras till självklara hälsosamma val så småningom om du bara fortsätter hålla fokus och vara medveten om dina tankar och handlingar. Så ta kontrollen över ditt liv och välj det hälsosamma livet framför det ohälsosamma för det är du värd! 
 
 

4 reaktioner på ”100% mentalt

  1. Just det! Att komma ihåg att allt vi gör är våra egna val och sluta skylla på annat och andra, du har alltid ett val oavsett vad det gäller. Jag brukar ju säga det till de som "hamnar" i slagsmål, att om man slåss så har man gjort ett val, man kan välja att gå därifrån och fortsätta ha trevligt istället för slåss och förstöra sin kväll. Just nu så väljer jag att gå till gymmet….ha det bra

  2. Vilket härligt inlägg och det är så sant! Jag märker att jag nu efter en tid inte längre gör aktiva val av nyttigheter utan det går på automatik. Det är så underbart och livet blir även lättare och inte en ständig kamp.
    Mental styrka är helt klart hela grejen!

    1. Det är en sån skön känsla när de hälsosamma valen börjar gå på automatik.Precis det blir lättare då och alla val behöver inte vara medvetna längre, men det krävs hårt arbete och en envishet för att komma dit, men det verkar inte vara en bristvara hos dig :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.