Första Maj vandring

Vi gick upp och gjorde frukost samtidigt som vi förberedde några tunnbrödsrullar att ha med som lunchsmörgåsar. Marko kokade kaffe och jag såg till att vi hade lite fika och vatten i väskan. Efter intagen frukost tog vi vår ryggsäck och hoppade in i bilen. En dryg timme senare klev vi ut i Tivedens Nationalpark.

Stenkällerundan i Tivedens Nationalpark

Vi hade bestämt oss för att inte gå någon väldigt lång slinga utan en lite kortare halvdagsutflykt. Vi läste vid frukosten om olika rundslingor som gick att välja och bestämde oss för en, Stenkällerundan som enligt informationen skulle ta cirka två timmar. Lagom tänkte vi om vi fotar mycket, stannar till och äter lunch och tar det väldigt lugnt kanske det blir 2,5-3 timmar i skogen.

Tivedens Nationalpark bjöd på vacker natur, ingen sol fören vi åkte hem, men det gjorde oss inget.

Vi har mestadels gått slingor längs Bergslagsleden, detta var lite mer krävande och utmanande terräng än vad vi tidigare gått. Mycket sten, rötter och maffiga stenblock täckta med mossa. Det var riktigt trollskog vilket vi redan i bilen fram till huvudentrén av nationalparken hade konstaterat. Det var lugnt i skogen, vi mötte ett par med en hund, men annars var det vi och naturen. Vi kilade upp till utsiktsplatsen dit det bekvämt nog var trappa en bra bit. Vi blickade ut över vyerna, blev lite förvirrade då vi inte först förstod att utsiktsplatsen var en avstickare av själva leden, så vi gick runt där uppe en stund och letade efter leden innan vi gick tillbaka och ner för trapporna igen och vips var vi på leden igen. Vi mötte en liten familj, hälsade och gick vidare. Och sedan var det resten av tiden bara vi, inget möte bara vi och naturen. Hur lyxigt?

Så söt liten tappar, var löjligt glad över en sådan liten sak.
Ser ni naturen runt om, så fint. Trappa nästan upp till toppen på utsiktspunkten. Inte fy skam.
Ibland blev det balansgång, denna lutade lite och sviktade lite på sina ställen så det var bäst att vara beredd så en inte snubblade.
Det fanns så många häftiga stenar och stenblock längs med leden, denna rutt höll dom på att rusta upp som ni kan se i nederkant på bilden.

Promenadens höjdpunkt

Även om en skulle kunna tro att utsiktsplatsen var höjdpunkten så är jag väldigt mycket mer svag för vatten än höjder. Så när vi efter en stund kom fram till en av dom där sjöarna vi sett uppe på utsiktsplatsen så inföll sig totalt lugn. Vi gick så nära vattnet vi kunde och satte oss på en sten. Intog vår medhavda lunch, kaffe (inte jag då, men Marko ) och njöt av kluckandet från sjön, fåglarna som kvittrade och borstade bort en myra som börjat klättra upp längs med mitt ben. Där satt vi och njöt. Vi intog även lite fika efter mackorna innan vi faktiskt blev lite kalla (det var mulet, men alldeles lagom temperatur att röra sig i, men lite kyligt att sitta still för länge) så vi gick vidare. Vi tittade på stenbumlingar, fotade, gick intill sjökanten och stannade ibland bara för att beundra naturen.

Väldigt nöjda efter lite lunch i magen och vackra vyer att titta på.
Som ni ser i bakgrunden, så sitter vi nästintill i sjön. Perfekt lunchplats.
Det gick att gå rakt ut i sjön, vi stod där och tittade och bara njöt av stillheten. Begrundade moder jord.
Stenen såg ut att bara varit ditlagd, som att någon bara lyft den på en annan sten och bara här får den ligga en stund. Marko testade om det gick att flytta på den. Det gick inte.

Lite fortare än planerat

Så plötsligt började jag känna igen mig och insåg att vi var tillbaka vid huvudentrén. Det gick betydligt fortare än dom två timmar som vi hade räknat med minst. Eftersom vi stannat och gjort avstickare och dessutom ätit en ganska lång lunch så blev vi förvånade över att vi var tillbaka redan efter en timme och fyrtio minuter. Så vi slog oss ner på en bänk vid sjön intill huvudentrén och fikade lite till. Läste lite informationstavlor om olika typer av lavor och mossor innan vi hoppade in i bilen och åkte hem igen. Ett halvdagsäventyr som blev lite kortare än vad vi först tänkt, men så mysigt. Jag vill se mer av Tiveden så fler utflykter lär det bli, men en längre runda nästa gång, det är ju ändå en liten bit att åka.

När vi kom tillbaka till huvudentrén började solen titta fram mellan molnen.
Vi tog en andra fika på en bänk och tittade lite på naturen innan vi tog bilen hem. Fika hör vandring till va?

Massor av vandring

Har du varit till Tiveden, är det något speciellt som du skulle rekommendera? Det fanns så många olika rundslingor att välja mellan. Jag hoppas att vi kan få till någon mer tur i år, men det är ju som alltid att veckorna ofta går undan. Vi pratade om att kanske paddla i sommar någon dag, då vi såg att en kan göra det med. Så mysigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.