Att upprätthålla sin motivation till träningen handlar om att hela tiden våga utmana sig själv mentalt. För att bli mentalt stark så måste man genomföra mental träning. Vissa genomför mental träning av sig själva, det finns naturligt i deras tankesätt, det kan kännas orättvist, men genom ett strukturerat tränande så kan du komma minst lika långt i din mentala styrka. Precis som med fysisk träning är det aldrig försent att börja träna sin mentala styrka.
Jag började med mental träning långt innan jag visste att det var just mental träning. Det var inte fören jag började läsa om ämnet under min utbildning som jag insåg att det jag sysslade med kallades visualisering. Då är frågan vad är mental träning och hur tränar vi mentalt? Jag tänkte göra en liten serie i mental träning eftersom det finns massor av olika tekniker, där vi börjar med just visualisering.
Visualisering
Visualisering är en metod där du skapar inre mentala bilder för dig själv. Du kan antingen se dig själv utifrån eller inifrån dig själv. Studier har visat att om vi koncentrerar oss och ser oss själva genomföra en övning så skickas signaler till musklerna som används vid rörelserna även fast vi sitter/ligger helt stilla. Om ni tittar på friidrottare eller alpin åkare på tv, kan ni se hur de står och går igenom sina hopp/åk innan de ska genomföras så förstår ni vad jag menar. På så vis är signalerna till vilka muskler som ska aktiveras när under prestationen ännu starkare vilket ökar precisionen och därmed förbättrar prestationen.
Visualisering kan både förbättra prestationen, men det kan även öka motivationen. Om man tydligt kan se sig nå sitt mål är det lättare att motivera sig till att genomföra sina träningspass. Det viktiga vid visualisering är att försöka involvera så många sinnen som möjligt. Att se sig själv, känna dofter, koppla in känslor, ljud och få med så många detaljer som möjligt.
Mental träning är precis som fysisk träning påfrestande och är något som bör stegras upp stegvis. Så börja med att i korta sekvenser ta en lugn stund och träna på att se dig nå ditt mål alternativt genomföra din träning och för varje gång bygga på med nya detaljer. Om du upplever det som svårt så börja med att visualisera något som är bekant för dig, så som ditt kök, kontor eller sovrum bara för att träna din visualiseringsförmåga.
Visualisering kan även vara bra för självförtroendet samt vid skaderehabilitering. Genom att se sig själv lyckas och tro på det så ökar självförtroendet att en kommer att lyckas. Vid en skada kan visualiseringen hjälpa en att hålla fokus och ta sig igenom sina rehabiliteringspass eftersom man tydligt kan se vilka resultat det kommer ge och leda till att man kommer kunna träna igen.
Avslutningsvis ha tålamod, det heter mental träning eftersom det just krävs träning.