Tips när du jobbar hemifrån

Det här med att jobba hemifrån är inte alltid lätt. Som jag gör med så mycket annat så sökte jag runt på internet kring tips och trix för att jobba hemifrån för att få till det så bra som möjligt, sen har vi som läst på universitet/högskola en fördel då man får träning i att kunna arbeta och studera självständigt. Efter lite testande av olika sätt för att hitta rätt, tycker jag nu att jag hittat ett sätt som fungerar för mig. Jag tänkte dela med mig av några tips som jag snappat upp och sådant som jag upptäckt själv fungerar i alla fall för mig. 
 
– Ställ klockan precis som om du skulle ta dig iväg till ett arbete. Det är viktigt att komma upp och känna att man får en bra start på dagen. 
 
– Gör dig redo precis som du ska till jobbet. Jag ser till att klä upp mig, fixa till mig och göra mig redo för att jobba, precis som om jag skulle iväg på ett möte. Detta eftersom jag då kliver in i min roll som arbetande och inte som ”hemma och chilla”. Detta aktiverar min hjärna och förbereder mig mentalt för att det är arbete som väntar.
 
-Schemalägg din dag även om du inte ska iväg någonstans. Jag har lagt ett schema i office som är kopplat till mobilen, jag får påminelser 15 minuter innan det är dags att byta aktivitet. Där ingår start på arbetsdagen, pauser, byta arbetsuppgifter mellan varven för att inte bli slö och riskera att börja slösurfa, lunch och slut på arbetsdagen. Genom detta får jag tydligt när jag börjar arbeta och när arbetsdagen är slut. Eftersom jag jobbar hemma är det annars lätt att sitta på kvällen och inte ta sig ledig tid som behövs för att återhämta sig och det blir en känsla av att man ”alltid” arbetar. 
 
– Skriv tydligt vad som ska göras för varje dag. När jag lägger mitt schema så sätter jag tider för att jag exempelvis mellan kl 9-10 ska momsdeklarera, 10-11:30 planera och förbereda veckans alla PT-pass och så vidare. Detta för att jag tydligt ska veta vad jag ska göra och efter en arbetsdag verkligen ska kunna känna att jag har gjort det jag skulle. Varje söndag ser jag över veckans schema och planerar in vad som behöver prioriteras och när det ska genomföras under kommande vecka. På så vis blir jag effektiv i mitt arbetssätt och har tydlig struktur i mitt arbete. 
 
-Lär känna dig själv. Jag är som mest produktiv och drivande under morgonen och innan lunch och blir lite slöare efter lunchen och eftermiddagen. Därför schemalägger jag alltid de ”tyngsta” arbetsuppgifterna på morgon/förmiddag och har de roligaste arbetsuppgifterna på eftermiddagen. Detta är för att minimera risken för slösurfande och säkerställa att jag gör ett bra jobb. Lär känna dig själv hur du fungerar och strukturera upp dagen efter dina förutsättningar. 
 
– Ha alltid ett block i närheten där du kan skriva ner idéer eller tankar som du inte får glömma bort. På så vis kan du bibehålla fokus på uppgiften och när nästa paus kommer, överväga om detta är något som ska göras direkt eller som kan schemaläggas på en annan dag. Ofta kommer jag på idéer till blogginlägg eller övningar till ett träningspass eller ett mejl jag skulle skicka men glömt bort precis när jag sitter med något annat och istället för att försöka minnas i huvudet eller stressa upp mig över att jag inte ska komma ihåg det, så skriv ner det. 
Har ni erfarenhet av att jobba hemifrån, vad tycker ni är största utmaningarna? Har ni några bra tips på hur ni gör?
 
 
 

4 reaktioner på ”Tips när du jobbar hemifrån

  1. Jag jobbar heltid med mina sociala medier och jobbar också hemifrån. Men mina rutiner skiljer sig verkligen från dina. Jag går alltid upp samma tid på morgonen och har alltid min morgonrutin men sminkar mig aldrig, fixar aldrig håret. Outfiten består av de jag sov i och sen bearbetar jag av sakerna som ska göras lite som jag känner.

    Sköter alltid mina deadlines men ser ingen mening med att fixa mig om jag ändå inte ska ut mer än små promenader med vovven :)

    1. Ja, som jag skrev så tror jag man får testa sig fram för vad som passar för en själv, men detta är vad som fungerar för mig. Jag gjorde likadant med att fixa mig när jag pluggade trots att jag inte hade lektioner i skolan, vet att andra kunde ligga i sängen hela dagen och plugga och klarade studierna minst lika bra som mig, men jag behöver den där mentala förberedelsen med att vara påklädd och redo för arbete/studier.
      Har du något tips som du tycker jag missade, som du använder? Alltid intressant att höra hur andra gör :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.