Ortorexi – när hälsosamheten tar över

Tittade på det här klippet från Wellness här om dagen, det handlar om ortorexi och det är något som nämns allt oftare, eller så har jag bara börjat snappa upp att det nämns.

Ortorexi handlar om att man har ett överdrivet fokus på kost och träning, man drar det till en extrem nivå och lever ett ”hälsosamt” liv utifrån sin uppfattning om vad som är hälsosamt. När träningen inte är rolig längre utan ett tvång eller endast en väg till endorfinerna, när matintaget är strikt kontrollerat och leder till ångest då har det gått för långt. Anledningen till att jag tycker att det är viktigt att skriva om detta är för att jag vill lyfta upp att även om jag skriver mycket om träning, kost och en aktiv livsstil så får man aldrig glömma bort att det viktigaste är att må bra in i själen.

När jag lyssnar och läser om ortorexi så förstår jag att jag ligger nära en gräns och det handlar om en balansgång. Jag älskar endorfinerna som jag får efter ett träningspass, det är så jäkla skönt, men det är viktigt att inte bli allt för beroende av endorfinkickarna och låta endorfinerna och träningen styra ens vardag. Jag har även koll på vad jag äter, men jag har inte ångest över mat eller vad jag äter, utan jag tror på en hälsosam livsstil där allt ska gå att kombinera, med måtta. Jag kan bli irriterad om jag inte hinner träna så mycket som jag vill, men jag lyssnar till kroppen och behöver jag vila så låter jag kroppen vila, för mig är det viktigt att ha minst en dags vila i veckan och oftast kommer den ganska naturligt och ibland blir det två och ibland tre, allt beror på hur kroppen och själen mår. Det gäller att försöka ha förnuftet med sig.

Träning ska alltid vara roligt, det är mitt mål, det ska vara kul och få en att må bra, inte skapa negativa känslor eller ångest. Kost ska handla om att ge kroppen bra energi som ger en möjligheterna att orka med dagens krav och eftersom det är så gott med mat så tycker jag att man ska njuta av den och inte må dåligt över vad som stoppas i munnen. Kliv inte över på fel sida, utan försök att alltid ha det sunda förnuftet med dig, det tar dig långt!

Det är inte alltid lätt att behålla förnuftet när media och omvärlden skriker ”träna mer och ät mindre” runt om oss då gäller det att verkligen fundera på vad som är ”för mycket”. För ja vi måste röra på oss mer eftersom vi sitter för mycket i vardagen (vardagsmotion räcker långt) och vi måste äta hälsosammare (inte dieter och förbud utan med måtta och mindre halvfabrikat och socker). Försök att stänga ute medias brus om” kom i form snabbt eller tappa kilon på rekordtid”. Försök istället komma ihåg ”hälsa för livskvalité” för träning och kost ska främst vara till för att vi ska orka med vardagen, orka leva mycket och länge, kom ihåg att elitidrott är inte hälsosamt.

Ha en fantastisk helg och dela gärna med er av era tankar och funderingar! 

 Så här ska träning vara, leenden och lycka från magen och ut i hela kroppen! 

1 reaktion på ”Ortorexi – när hälsosamheten tar över

  1. sant!!
    Kolla gärna in mitt inlägg med övningar för en snygg och vältränad rumpa:)
    Hur som helst så hoppas jag att du får en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.