Styrketräning del 2

Dags för styrketräning del 2, den här gången handlar det om hur man bör träna för att öka sin maximala styrka
Det finns rekommendationer om att träna hypertrofistyrka (läs mer om det i styrketräning del 1) i minst 6 månader innan man börjar med maximal styrketräning. Varför? Det är bra att ha en grundstyrka och en muskelmassa att jobba utifrån innan man ger sig på maximal styrketräning. Eftersom att belastningen blir så hög med maximal styrketräning ökar även skaderisken. Därmed är det bra att ha en grundstyrka som minskar risken för skador. 
 
Maximal styrketräning genomförs med 1-5 rep på en belastning utav 85-100% av 1RM och 3-5 set per övning. Vilan mellan seten bör vara 3-5 minuter och ibland ännu längre. Anledningen är att påfrestningen på musklerna är maximal och både nervsystemet och typ II muskelfibrerna hinner återhämta sig för att ett ”explosivt ryck” ska kunna genomföras igen med maximal eller nära maximal belastning. Maximal styrketräning kan genomföras 1-3 gånger i veckan per muskelgrupp. 
 
 
 
Vad har maximal styrka för effekter? Tung styrketräning förbättrar explosiviteten och leder på så vis till en snabbare acceleration i en rörelse. Därför tränar ofta friidrottare exempelvis höjdhoppare och längdhoppare som är väldigt explosiva, tung styrketräning. Friidrottare är ofta väldigt starka trotts att dem inte har stora bulkiga muskler eftersom de tränar explosiv och tung styrketräning. Fiidrottare vill vara lätta i kroppen, men starka och eftersom muskler väger mycket bygger de bara en grund genom hypertrofiträning och sedan fokuserar dem på maximalstyrketräning tillsammans med explosiv styrekträning. 
 
Nästa gång ska jag gå in djupare på explosiv styrketräning som visat sig vara bra att kombinera med maximal styrketräning för att förbättra sin explosiva styrka och accelerationshastighet. 
 

7 reaktioner på ”Styrketräning del 2

  1. Sv: Då har jag lyckats. För det är ju det som är grejen lite med cupcakes att de ska se fina och goda ut :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.